”Koko Suomen pitäisi mennä polvilleen ja rukoilla”

Näin toimitusjohtaja Hans Ahola kehotti Ylen uutislähetyksessä. Hän rohkaisi suomalaisia kääntymään taivaan Isän puoleen.

– Meidän kuuluu suunnitella tulevaisuutta, mutta muistaa, että Jumalan kädessä on toimiamme seuraava menestys. On opeteltava Jaakobin tavoin sanomaan: ”Jos Herra suo ja me elämme..”, hän muistuttaa. Kuva: Ahola Trasport / Hans Aholan arkisto

– Hänellä on kaikki hallinnassa, vaikka näyttäisi siltä, että koronakriisi vie koko maailmaa, hän sanoo.

”Koko Suomen pitäisi mennä polvilleen ja rukoilemaan, kuten presidentti Kyösti Kallio sodan aikana kehotti. Taivaan Isä johtaa meitä, kun me sitä pyydämme. Tämä olisi parasta koko Suomen kansalle,” todisti Ahola Transport -yhtiön toimitusjohtaja Hans Ahola Ylen paikallistelevision uutisissa Kokkolassa liki kuukausi sitten.

Kysyn Aholalta, mistä hän sai rohkeutta antaa näin väkevän todistuksen.

– Valvoin lähes koko yön ennen sovittua uutislähetystä. Rukoilin itselleni voimaa ja rohkeutta puhua sen, mitä sydämelläni oli, hän sanoo.

Luottamus Jumalaan ja rukous auttavat kriisin keskellä

Hans Ahola johtaa Suomen yhtä suurimmista yksityisistä kuljetusalan yrityksistä. Ahola Transport työllistää suoraan ja välillisesti useita satoja työntekijöitä. Satojen työntekijöiden esimies korosti uutisväläyksessä, että meidän tulisi suhtautua koronakriisiin rauhallisesti ja tehdä parhaamme. Hän kertoi, että luottamus Jumalaan ja rukous auttavat meitä selviämään koronan asettamista haasteista, myös taloudellisista.

Haastetta riittää, sillä menetämme kansantaloutena miljardi euroa joka viikko, totesi viime viikolla suomalainen suuryhtiön toimitusjohtaja ruotiessaan koronapandemian vaikutuksia Suomen kansantaloudelle. Yritysten näkökulmasta korona toimii viruksen tavoin myös yritysmaailmassa: se lamauttaa myös terveet ja toimivat rakenteet, pahimmillaan jopa kaataa ne kokonaan. Ahola kokee ja korostaa, että työntekijät ja työnantajat ovat samassa rintamassa. Minkäänlainen vastakkainasettelu ei rakenna.

Jeesus on Vapahtaja

Hans Ahola syntyi 65 vuotta sitten raamattuvyöhykkeeksi kutsutulla alueella Keski-Pohjanmaalla kristittyyn perheeseen, joka kuuluu ruotsinkieliseen Rauhan sana -liikkeeseen (Laestadianernas Fridsföreningars Förbund rf).

– Kristillinen usko antaa lujan pohjan ja rohkeutta elämään. Sain turvallisen lapsuuden uskovaisessa perheessä ja oma hengellinen koti on tuonut turvaa. Jeesus nousi kuolleista, hän on siksi Vapahtaja meille. Tämä sanoma on kaikkein tärkein, hän sanoo.

Aholalle tärkeä kirkollinen juhla on vuosittain Kokkolassa pidettävä Kyrkhelg-tapahtuma, joka kokoaa suomenruotsalaisen herätysliikeväen yhteen. Muutoin Ahola, hänen vaimonsa ja lasten perheet kokoontuvat sunnuntaiseuroihin. Yhteistyö Kokkolan ev.lut. seurakunnan kanssa on myös aktiivista. Koronapandemian aikana seuroihin osallistutaan tietenkin netin keinoin.

Jeesus nousi kuolleista, hän on siksi Vapahtaja meille. Tämä sanoma on kaikkein tärkein.

Tie yrittäjäksi

Hans Aholan isä aloitti kuljetusbisneksen vuonna 1955 soranotolla.

– Olin viisivuotias, kun pääsin isän kanssa uuden kuorma-auton rattiin. Päätin silloin ryhtyä yrittäjäksi, Ahola kertoo ratkaisevasta hetkestä.

Nyt Ahola Transport tekee kansainvälisiä kuljetuksia Pohjolassa, ­Baltian maissa ja itäisessä Euroopassa. Firma tekee myös monenlaisia projekti- ja erikoiskuljetuksia ja harjoittaa asennustoimintaa. Digitalisaatio on mullistanut liiketoimintaa jo 1990-luvulta. Oma toiminnanohjausjärjestelmä mahdollistaa muun muassa henkilöliikenteen ohjauksen, johon kuuluvat muun muassa vammaiskuljetukset.

– Tämä tarkoittaa, että ohjaamme kuljetustarpeita, joita laki edellyttää, kuten invataksikuljetuksia. Tekoäly on avain tähän, että palvelut voidaan automatisoida. Se on globaali työkalu, jota voi käyttää riippumatta kuljetettavasta tavarasta, ihmisistä tai kuljetusalustasta, Ahola kertoo.

Miten sitten koronakriisi vaikuttaa siihen, miten kuljetusalan yrityksen liki 500 rekkaa tai muuta autoa kulkevat reittejään?

– Lähtökohta on, että mikään ei toimi, jos tavara ei liiku. Tavara kuitenkin saa kulkea vapaasti rajojen yli. Kuljettajien työtä on myös helpotettu koko Euroopan alueella höllentämällä väliaikaisesti lepo- ja työaikalakia siten, että päivittäinen ajoaika on pidempi ja lepoajan saa käyttää yöllä, Ahola avaa.

Firmassa noudatetaan THL:n ohjeistusta: rahtikirjoja ei käsitellä paljain käsin ja desinfioinneista pidetään huolta. Maskeja tullaan saamaan työntekijöiden käyttöön lähitulevaisuudessa, Ahola tiivistää. Haastattelua tehtäessä logistiikan hiljenemistä ei vielä näkynyt kovin voimakkaasti. Ahola Trans­portin 70 työntekijää tekee työnsä etänä. Tuleeko etätyöstä normi, sen aika näyttää. Yrityksellä on 40 omaa koodaajaa, ja he tekivät etätöitä melkoisesti jo ennen korona-aikaakin. Firman konttorilla on nyt vain kymmenen henkeä päivittäin.

Jopa katastrofilta vaikuttava tilanne voi tuoda myös uuden suunnan tekemiseen.

– Kyllä tämä näinkin ihan hyvin toimii, mutta uskon, että ihmiset haluavat lähtökohtaisesti kuulua työyhteisöön. On mielekästä lähteä töihin ja logistiikan alalla on erittäin tärkeää vaihtaa ajatuksia ja tietoja kasvokkain. Kynnys etätöihin voi kuitenkin madaltua ja tarvittaessa töitä voi hoitaa näinkin, Ahola sanoo.

”Aina löytyy tie eteenpäin”

Hans Ahola on nähnyt monenlaisia kriisitilanteita: hän muistaa hyvin vuoden 1973 energiakriisin. Vuonna 1990 alkanut lama oli suuressa kuvassa katastrofaalista aikaa, vaikka Ahola Transportille se oli yllättäen valtavaa kasvunaikaa. Vuonna 2008 puhjennut lama näkyi viiveellä firman toiminnassa.

– Tämä koronapandemian aiheuttama kriisi on ehdottomasti pahin kaikista kokemistani talouskriiseistä. Isoja tehtaita on suljettu. Konkursseja seuraa varmasti vielä useita. Pahinta on, kun emme tiedä koronan vaikutuksia. Kriisin seuraukset tulevat iskemään viiveellä, Ahola arvelee.

Hän uskoo, että pandemian vaikutukset voivat kaataa useita yrityksiä, mutta jopa katastrofilta vaikuttava tilanne voi tuoda myös uuden suunnan tekemiseen.

– Poikkeustilanteessa on vaikeaa antaa hyviä neuvoja, mutta tie löytyy aina eteenpäin. Yritetään katsoa tulevaisuuteen luottavaisesti.

Hän ei osaa vielä sanoa, miten rajusti korona tulee koskettamaan omaa yritystoimintaa. Markkinat voivat tipahtaa 30 tai 60 prosenttia.

– Tulevana kesänä emme kuitenkaan ota kesätyöntekijöitä. Meillä on valmiudet aloittaa lomautukset, mutta sitä ei tehdä kuin pakkotilanteessa. Toki sekin on vastuunkantamista, mikäli mitään muuta ei ole tehtävissä, Ahola muotoilee.

Mitä pitkän linjan yritysjohtaja sanoisi yrittäjäkollegoilleen?

– Olemme vaikeassa tilanteessa. Kristittynä haluan uskoa, että kun kuuntelemme ja tottelemme taivaan Isää, saamme parhaat ohjeet elämään ja yrittämiseen. Rukouksen kautta löydämme Isän tahdon ja oikean suunnan kaikkeen, hän rohkaisee.

Työpaikan rukouspiiri toimii myös sähköisillä alustoilla

Hans Aholaa ovat kantaneet lapsuuskodin opit: Kun taivasasiat ovat hyvin, kaikki on hyvin.

– Usko Jumalaan tuo rauhan, joka tuo voimaa kestää vaikeitakin aikoja, hän sanoo.

Ahola siteeraa Jaakobin kirjettä, jossa muistutetaan, että ihmisen ei pidä rehvastella liiketoimilla.

– Meidän kuuluu suunnitella tulevaisuutta, mutta muistaa, että Jumalan kädessä on toimiamme seuraava menestys. On opeteltava Jaakobin tavoin sanomaan: ”Jos Herra suo ja me elämme…”

Hans Ahola uskoo, että kaikkien meidän elämä on taivaan Isän kädessä. Hän haluaa siksi tietoisesti antaa kaikki asiat ja koko elämänsä Isän käsiin.

– Luotan johdatukseen aivan kaikessa, hän sanoo.

Ahola Transport -yhtiössä alaiset tietävät Aholan olevan tunnustava kristitty. Tämä toki vaikuttaa myönteisesti ilmapiiriin. Vuosikymmeniä sitten työntekijöiden aloitteesta syntyi firmaan aamurukouspiiri. 25 vuoden ajan joka maanantai aamuseitsemältä joukko työntekijöitä kokoontui Sanan äärelle rukoilemaan. Tämä piiri loppui aikanaan. Nyt koronaepidemian keskellä syntyi spontaanisti idea rukouspiiristä Teams-sovelluksen kautta. Morgonbön eli aamurukous toimii nyt sähköisella alustalla.

– Parhaillaan meitä on mukana jopa 22 henkeä, Ahola iloitsee.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta:

 

Lisäksi

”Jumala näkee mahdollisuudet, jotka ovat meiltä piilossa”

KORONAKRIISIN PAHIN uhka yritystoiminnalle on epätietoisuus tulevasta. Yritystoiminta edellyttää tarkkaa suunnittelua ostojen ja myyntien osalta sekä investointeja. Tässä tilanteessa se on vaikeaa. Kassavirta on voinut tyrehtyä, mutta silti pitäisi jo varautua myynnin käynnistymiseen tulevaisuudessa. Myös henkilöstön tilanteet ja tarpeet pitää huomioida.

Kohi-Group Oy:n toimitusjohtaja ja Fida Bisnestiimin koordinaattori Hannu Suni rohkaisee vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä:

1. Etsi ja ota vastaan apua.

Yksin ei saa jäädä. Avun tarve määrittää väylän. Velkojien ja rahoittajien suuntaan on oltava avoin. Järjestelemättömiä velkoja ei saisi tulla, jotta luottamus säilyy. Suomessa on mahdollista hakea yrityssaneerausta, joka vie yrityksen läpi väliaikaisista vaikeuksista. Konkurssissa menee kaikki, kun saneerauksessa yrittäjä ei menetä omistuksiaan.

2. Voit aina kääntyä Jumalan puoleen.

Kun Jeesus oli jo ylösnoussut, opetuslapset palasivat Pietarin johdolla kalaan. Jeesus ilmestyi heille ja neuvoi heittämään verkot veneen oikealle puolelle.

– Jumala näkee mahdollisuudet, jotka ovat meiltä piilossa. Kun yhteys Jeesukseen on kunnossa, kuulemme hänen neuvonsa. Hän voi johdattaa meitä ”heittämään yritysverkot” oikeaan suuntaan. Jumala itse kehottaa meitä huutamaan häntä avuksi hädän päivänä (Ps. 50:15). Olen kokenut omakohtaisesti, että vaikeuksien jälkeen minulla on uudenlaista annettavaa myös toisille ihmisille, Hannu Suni rohkaisee.

3. Älä jää häpeään, vaikka menettäisit kaiken.

Konkurssi ja sitä seuraava epäonnistumisen tunne on ymmärrettävä. Jos on toiminut rehdisti ja silti menettää kaiken, ei ole syytä häpeään. Tärkeää on miettiä ajoissa, mihin ankkuroi elämänsä keskeisimmät arvot. Hoidatko jumalasuhdettasi? Onko suhde puolisoon ja muihin perheenjäseniin kunnossa? Huolehditko itsestäsi? Jos elämän perustukset ovat kunnossa, myrsky ei vie kaikkea. Voiton tavoittelu ei saisi olla kaikki kaikessa. Tämä ei tarkoita leväperäisyyden sallimista, mutta se voi vapauttaa turhasta murehtimisesta.

– Meidän kuuluu suunnitella tulevaisuutta, mutta muistaa, että Jumalan kädessä on toimiamme seuraava menestys. On opeteltava Jaakobin tavoin sanomaan: ”Jos Herra suo ja me elämme..”, hän muistuttaa.