Kiitos vapaista vaaleista ja yhteiskunnasta
Hyvän Paimenen sunnuntaina suomalaiset valitsivat itselleen edustajat hoitamaan maan asioita seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Keskustan vaalivoiton myötä puheenjohtaja Juha Sipilästä tuli kansan poliittinen johtaja ja hallituksen muodostaja. Ei nyt aivan paimen, mutta kuitenkin johtaja, jonka tulee tuntea kansa ja varmistaa, että kaikki pysyvät Suomi-laumassa mukana. Sipilän tulee kulkea edellä rohkeasti suuntaa näyttäen. Siihen hän on nyt saanut kansalta selkeän mandaatin. Uusiin kansanedustajiin ja varsinkin muodostettavaan hallitukseen kohdistuu suuria odotuksia, jotta maa saadaan remontoitua.
Nyt valittujen kansanedustajien tehtävä on pitää huoli siitä, että maan asioita hoidetaan vastuullisesti. Politiikka ei saa näyttäytyä sirkushuvina tai likaisena pelinä. Arvot punnitaan nyt käytännössä.
Vapaat, avoimet ja demokraattisesti toteutetut vaalit ovat yksi yhteiskunnan kulmakiviä. Äänestäminen on kansalaisen mahdollisuus vaikuttaa. On äärettömän hienoa, että jokainen suomalainen on tasa-arvoinen: köyhän ja rikkaan ääni vaaleissa on yhtä arvokas. Äänestysprosentti jäi 70,1:een, siispä valitettavan moni ei käyttänyt oikeuttaan. Se on huolestuttavaa, sillä edustuksellinen demokratia ei toteudu, jos suuri osa äänioikeutetuista jättää äänensä käyttämättä.
Vaali-iltana toistui puoluejohtajien suusta sana ”luottamus”. Juha Sipilä sanoi pitävänsä luottamusta johtotähtenä hallitusta muodostettaessa. Se on rakentava periaate ja toimivan yhteistyön edellytys. Toivomme ja rukoilemme, että seuraavan neljän vuoden aikana poliittiset päättäjät pitävät kiinni tästä luottamuksesta ja toimivat myös kansan luottamuksen arvoisesti.
Terveessä yhteiskunnassa emme kuitenkaan luota sokeasti johtajiin. Emme keskitä valtaa yhdelle supersankarille. Toimiva demokratia näet edellyttää valveutuneita kansalaisia, jotka tekevät osansa omalla paikallaan maan rakentamiseksi ja jotka käyttävät rohkeasti myös sananvapauttaan. Vapaiden vaalien ohella sanan- ja uskonnonvapaus ovat terveen yhteiskunnan kiistämättömiä arvoja.
Näin ei kaikkialla ole. Lehtemme pääjuttu Pohjois-Koreasta, maailman sulkeutuneimmasta valtiosta, kertoo karua kieltä kansanvallan totaalisesta puutteesta.
Suomalaisina olemme kiitollisia edellisille sukupolville, jotka ovat rakentaneet maatamme työllä ja uhrauksilla, mutta ennen kaikkea arvotietoisella sivistyksellä. Siihen on kuulunut myös ajatus siitä, että emme elä ainoastaan leivästä.
Raamatussa on monia neuvoja kansan johtajille. Se kehottaa johtajia johtamaan toimellisesti. Sananlaskujen mukaan ”oikeudenmukainen kuningas pitää maan pystyssä, veroja kiskova hävittää sen” ja ”jos kuningas hankkii oikeutta köyhille, hänen valtansa on vahva ja vakaa”. Kristittyjä neuvotaan rukoilemaan ”kuningasten ja kaiken esivallan puolesta, että saisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää kaikessa jumalisuudessa ja kunniallisuudessa.”