Kiitos, äiti

Kymmenen kilometrin matka sairaalaan tuntui ylitsepääsemättömän pitkältä, ja Sirja Oittinen pelkäsi, etteivät he mitenkään ehtisi. Lääkäri oli juuri soittanut sairaalasta ja kertonut tilanteen olevan toivoton.

– Tämä ranta oli yksi äidin lempipaikoista, Sirja Oittinen sanoo. Äidin kuolemasta on kulunut reilu vuosi, mutta hän kulkee mukana ajatuksissa ja lapsiperheen puheissa. Kuva: Mari Turunen

– Tämä ranta oli yksi äidin lempipaikoista, Sirja Oittinen sanoo. Äidin kuolemasta on kulunut reilu vuosi, mutta hän kulkee mukana ajatuksissa ja lapsiperheen puheissa. Kuva: Mari Turunen

Kymmenen kilometrin matka sairaalaan tuntui ylitsepääsemättömän pitkältä, ja Sirja Oittinen pelkäsi, etteivät he mitenkään ehtisi. Lääkäri oli juuri soittanut sairaalasta ja kertonut tilanteen olevan toivoton.

Tämä on ollut onnellinen kesä. Niin Marja Vidgren sanoi läheisilleen loppukesällä vuonna 2016. Hän oli viettänyt paljon aikaa tyttärensä Sirja Oittisen perheen luona auttaen neljän lapsenlapsen hoidossa Saarijärvellä. Keltaisen puutalon pihapiiri oli hänelle rakas, ja läheisen järven rantaan mummi lähti uimaan pienten poikien kanssa mielellään.

Jostain mieleen hiipi kuitenkin aavistus. ”Luulen, että tämä kesä on minulle viimeinen”, hän sanoi miehelleen.

Sirjalla ja Marjalla, äidillä ja tyttärellä, oli temperamentissaan paljon samaa, tulta ja tappuraa.

– Kun kasvatan omaa vahvaa lastani, ymmärrän paremmin, millaista äidillä oli minun kanssani ollessani lapsi. Minä huusin, olin ylimielinen ja vaikea lapsi, ja otimme äidin kanssa usein yhteen.

Äiti oli Sirjalle myös todella läheinen, ja he pitivät tiiviisti yhteyttä. Iisalmessa asuva ja opettajana toiminut äiti hakeutui jopa viimeiseksi työvuodekseen Saarijärvelle, jotta voisi olla lähempänä tyttärensä perhettä. Kun äiti eli mukana perheen arjessa, ristiriitoja ei voinut välttää, mutta aina sovittiin.

Kuka nyt vatsaflunssan vuoksi lääkäriin menee?

Sitä syyslomaa oli odotettu hartaasti. Oittisen perhe halusi tehdä pikkureissuja ennen joulukuussa syntyväksi odotetun vauvan syntymää. Vidgrenin perhekunnan oli tarkoitus tulla yhteen kylpylään, mutta ennen lähtöä lähes koko Oittisen perhe sairastui kivuliaaseen enterorokkoon. Kylpylä sai jäädä, mutta Iisalmen mummolassa he kävivät pikaisesti.

Kaksi viikkoa myöhemmin mummi oli käymässä jälleen Saarijärvellä. Häntä heikotti ja oksettava olo vaivasi. Sirja ajatteli, että Marja oli vuorostaan saanut enterorokon, mutta kun Marjaa kehotettiin lääkäriin, tämä kuittasi sen hössötykseksi. Kuka nyt vatsaflunssan takia lääkäriin menee.

Lopulta vävy vei anoppinsa terveyskeskukseen, missä todettiin veriarvojen olevan aivan sekaisin, ja hänet lähetettiin välittömästi Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan (KYS). Jo illalla epäiltiin verisyöpää ja seuraavana päivänä diagnoosi varmistui. Marjalla oli aggressiivinen leukemia.

Pidetään toivoa yllä

Järkytyksestä huolimatta lapset ja aviomies Juhani suhtautuivat koettelemukseen toiveikkaasti. Hoidot toteutettaisiin kuukauden jaksoina KYS:ssä, ja välillä Marja pääsisi kotiin. Hänhän oli 65-vuotias, eläkevuosistaan nauttiva aiemmin terve nainen.

– Ajattelin, että tämä on nyt vain mentävä läpi vaikka päällä seisoen. Kesällä äiti olisi taas terve ja vauvakin isompi.

En uskonut, että äiti voisi kuolla. Jälki­käteen näen, että kuoleman mahdollisuus olisi pitänyt ymmärtää.

Juhani lähetti rukouspyyntöjä ystäville ja Marjan puolesta rukoiltiin paljon, aina Etiopiassa saakka, missä kummipoika muisti kummiaan.

Hoitojen rankkuus yllätti kaikki. Juhani Vidgren oli vaimonsa vierellä lähes päivittäin ja näki rakkaansa tuskan.

– Jos äiti sai pistoksen selkään, hänellä oli hirvittävät kivut selässä, seuraavana päivänä jossain muualla. Häntä kuvotti koko ajan, ja kaikki voimat menivät siihen, miten selviää seuraavasta tunnista. Äiti oli meidän perheen kipu­herkin.

Hoitojen aikana Marjaa piti varjella infektioilta. Tämä rajoitti nelilapsisen perheen vierailuja talven flunssakaudella.

”Miltä tuntui saada syöpädiagnoosi? Miltä sinusta tuntuu?” Sirjalla oli monia kysymyksiä. Mutta ne jäivät kysymättä, sillä äidillä ei olisi ollut voimia vastata.

– Voi kunpa olisin tiennyt, että äiti kuolee. Olisinko käynyt useammin?

Helpotuksen ja ahdistuksen välillä

Joulukuun pimeyteen syntyi uusi elämä, kun Sirja ja Jukka Oittinen saivat syliinsä Anton-vauvan. Sairaalassa Marja Vidgren kertoi miehelleen, että aiemmin vaivannut kuoleman pelko on hellittänyt.

–  En uskonut, että äiti voisi kuolla. Hoitohenkilökuntakin korosti meille, että on tärkeää pitää toivoa yllä, sillä se edistäisi hoitoja. Jälkikäteen näen, että kuoleman mahdollisuus olisi pitänyt ymmärtää.

Tammikuussa toivo ja tuska vuorottelivat, kun äiti joutui kaksi kertaa teholle. Toisella kerralla äidin maatessa hengityskoneessa Sirjan oli vaikeaa katsella isän ahdistusta.

–  Ajattelin, että äiti ei selviä.

Marjan kunto kuitenkin koheni ja hänet irrotettiin hengityskoneesta. Hän vaati miestään viemään hänet pois sairaalasta. Sirjasta se oli hyvä merkki, olihan äiti maannut sairaalasängyssä kaksi ja puoli kuukautta. Juhania kehotettiin pitämään vapaapäivä, ja Sirjakin palasi pyörittämään kotiarkea.

”Äidin saattohoito kesti kaksi tuntia”

Seuraavana päivänä eräs ystävä soitti ja kertoi saaneensa rukouksessa kehotuksen tarjota apua Sirjalle. Illalla Sirja rukoili poikien kanssa ensimmäisen kerran ”jos mummi ei paranekaan, Jumala ota mummi taivaaseen.” Kun pojat oli saatu nukkumaan, hän soitti isälle. Tämä oli lähdössä yötä vasten sairaalaan, sillä äidin tilanne oli heikentynyt ja lääkäri oli kehottanut tulemaan.

– Ulkona oli hirveä keli. Kun Jukka tuli kotiin, kysyin, lähdetkö kanssani sairaalaan. Soitin aamulla apua tarjonneelle ystävälle iltakymmeneltä, että nyt me tarvitsemme sinua.

Myös Jukan vanhemmat tulivat auttamaan.

Ajomatka Kuopioon kesti yli kaksi tuntia. Teholla äidin tila oli vakaa, ja loppuyöksi Oittiset menivät enon luokse.

– Aamulla lääkäri soitti ja kertoi tilanteen olevan toivoton. Ajattelin, että emme ehdi millään, vaikka matkaa sairaalaan oli vain kymmenen kilometriä.

Sairaalassa puhuttiin ensimmäisen kerran lähestyvästä kuolemasta ja saattohoidosta. Lääkärit epäilivät, että saattohoitoa annettaisiin muutama päivä.

– Äidin saattohoito ehti kestää kaksi tuntia. Oli hirveää, että kaikki oli ohi niin nopeasti.

–  Isi kiitti äitiä neljästäkymmenestäkahdesta yhteisestä vuodesta. Äiti vastasi: ”kiitos”. Minä kiitin äitiä äitiydestä ja isovanhemmuudesta. Jukka kiitti myös. Kaikille äiti vastasi: kiitos.

Marja Vidgrenin viimeiset sanat jäivät lähtemättömästi hänen vuoteensa ympärille kerääntyneiden läheisten mieliin: ”Kiitos, kiitos Jeesus, amen, amen, amen.” Sitten silmät painuivat kiinni.

Lisäksi

Suru teki mykäksi

Puhtaan valkean arkun päällä
rosoinen hiekkaristi.
Sinut haudattiin syvään,
jäiseen maahan.
* * *
Pohjalle.
Sinne minäkin putosin,
minutkin revittiin auki.
Vielä tähän asti olin kestänyt,
puoliksi kieltäen,
puoliksi unohtaen.
Ei mikään tuonut sinua enää takaisin
ja minun oli vain
hyväksyttävä se.

Kun äiti kuoli, tuntui, että Jumalakin kuoli.

– En tiennyt miten järkyttävää suru voi olla, kun menettää läheisen.

Suru teki Sirja Oittisesta hengellisesti mykän. Rukous ei noussut huulille, Raamattua ei pystynyt lukemaan. Oli vain mielessä risteileviä kysymyksiä. Miksi?

Muiden lohduttavat sanat taivaasta eivät auttaneet ensimmäisten viikkojen aikana. Ei. Sirjasta tuntui kuin Jumala olisi vienyt äidin taivaaseen ja vetänyt salin ovet kiinni perässä sanoen, että koita pärjätä.

Äidin menetys järkytti elämän tukipilareita. Ymmärrys elämän rajallisuudesta tuli uudella tavalla lähelle.

– Kuolema koskettaa jokaista meistä. Ihmisen elämä on hauras.

Sirja huomasi myös, että Jumalan rakkaus ei ole suoja kärsimyksiä vastaan. Hän joutui käsittelemään ankaraa jumalakuvaansa.

Vihdoin äiti oppi puhumaan vaikeuksistaan

Niin paljon jäi kesken.

Viimeisenä keväänään Marja Vidgren valmistui sielunhoitoterapeutiksi Iso Kirja -opistolta yhdessä Sirjan kanssa. Yhteinen opiskelu lähensi heitä entisestään.

– Opintojen aikana äiti uskaltautui puhumaan omista vaikeuksistaan.

Ne olivat asioita, joita Sirja oli tiennyt, mutta joista äiti ei ollut aiemmin halunnut puhua. Sellainen oli esimerkiksi Marjan kaksoissiskon kuolema viisi vuotiaana, joka oli jäänyt käsittelemättömäksi möykyksi naisen sisälle.

– Isä on vankilapappina käynyt erilaisia terapiakoulutuksia, ja hän on kehottanut meitä lapsia puhumaan ja käsittelemään myös lapsuutemme haavoja. Äiti ehkä halusi pitää kulisseja. Vasta viimeisenä vuotenaan hän oppi puhumaan omista kivuistaan.

Sinä keväänä
kesä ei meinannut tulla.
Se ei ollut vielä valmis,
en ollut minäkään.
Kesä, joka aina ennen oli ollut suuri ilo,
nyt sen läheisyys ahdisti.
En ollut valmis heräämään eloon,
koska sisin oli yhä vielä jäässä.
Taivas pidätteli kyyneliä,
sillä vielä äitienpäivän
aattonakin satoi lunta.
Jäisiä pisaroita, jäistä itkua.
En ollut valmis kohtaamaan kesää,
sillä sen olisi pitänyt tuoda
sinut takaisin.

”Jumala lähetti vauvan hymyilemään”

Vastasyntyneen itkuun on pakko reagoida. Anton pakottikin Sirjan ylös sängystä, vaikka hän olisi jäänyt mieluummin peiton alle. Vauva oli yhtä aurinkoa.

– Jumala lähetti Antonin hymyilemään, kun en itse kyennyt. Ruutin kirjassa kerrotaan, kuinka Ruutin lapsi, uusi elämä, lohdutti paljon menettänyttä Noomia. Koin samanlaista epäsuoraa lohdutusta.

Vähitellen Sirja availi Raamattua, ja Sana alkoi elää.

– ”Jeesus, jos sinä olisit ollut täällä, Lasarus ei olisi kuollut”.

– Hoin jaetta kaksi päivää. Samalla aloin ymmärtää, että vaikka Jeesus oli läsnä, pahin tapahtui. Se on auttanut minua valtavasti.

Pohjalla
oli kuitenkin Hän.
Hän oli itse tien kulkenut
samaan paikkaan,
jossa tiesi paljon autettavia
olevan.
Sinä viivyit siellä kanssani,
et hätistellyt ylös,
et pakottanut olemaan reipas.
Ja Jeesus sinäkin itkit.

Lasten suru oli riipaisevaa. Lapsirakas mummi oli ollut heidän elämässään paljon läsnä, ja kahden ja puolen kuukauden ajan, jonka mummi oli sairaalassa, neljän pojan pienet kädet liittyivät iltaisin yhteen, kun rukoiltiin, että mummi paranisi.

– Äidin kuolinpäivän iltana Elias sanoi, että nyt hän ei tiedä enää yhtään rukousaihetta.

Sirjaa helpotti hänen ymmärtäessään, että lapsille mummin menetys on kuitenkin pienempi suru kuin äidin menetys hänelle. Ja aikuisena hän selviää.

Kuka kestäisi suruani?

Aviomies tuki suruun uponnutta vaimoaan ja kehotti Sirjaa kirjaamaan päivittäin ylös yhden asian, joka on hyvin.

–  Joskus kirjoitin vain yhden sanan, joskus enemmän. Huomasin, että kiitosaiheita oli paljon.

Kun sisko lähetti Sirjalle kirjoittamiaan runoja, esimerkki innosti pukemaan omiakin tunteita sanoiksi.

Kaipaan niitä Jobin ystäviä,
Jotka jaksavat olla vierellä.
Ilman sanoja. Ilman vastausta.
Olla läsnä silloin, kun kipu on suurinta.
Olla läsnä vielä silloinkin,
kun talvi on muuttunut
kevääksi,
kevät kesäksi.
Silloinkin kun muut ihmiset
ei enää muistakaan
mitä on tapahtunut,
ja miksi enää itket.

Menetys avarsi jumalakuvaa

Vuosi sitten Sirja Oittisen suru oli toivottomuutta.

– Silloin anoppi sanoi, että tarkoittaako mummin kuolema sitä, että pojilta kuolee myös äiti. Se herätti. On Jumalan lahja saada tuollainen viisas anoppi.

Milloin äitiä tulee ikävä?

– Mietin häntä päivittäin. Tänä keväänä Anton sairasteli paljon, ja kun hän tervehtyi keuhkokuumeesta, olisin halunnut jakaa ilon äidin kanssa. Rukoilin, että kertoisitko Jeesus taas äidille terveisiä. Jeesuksen todellisuus ja taivaan ihanuus ovat tulleet suureksi lohdutukseksi.

Luopuminen ja suru ovat vahvistaneet uudenlaisen kallion jalkojen alle.

– Nuorempana en uskaltanut rukoilla Jumalan tahtoa, sillä ankarasta jumalakuvasta johtuen pelkäsin, mikä se tahto olisi. Nyt en uskalla enää rukoilla muuta kuin Jumalan tahtoa. Jumalan tahto on meille aina parasta.

Kodin seinällä on kuvia vanhemmista. Marjan silmissä tuikkii pilke ja lämpö. Kesäisellä rannalla otetussa kuvassa hän rutistaa miestään ja molemmat katsovat hymyillen kameraan. Olohuoneen seinällä taulun teksti muistuttaa: ”Rakkaus ei koskaan häviä”.

Runojen säkeet ovat otteita Sirja Oittisen runoista.