Kansanedustaja Päivi Räsäsestä ja Luther-säätiöstä tehtiin rikosilmoitus – poliisin päätös oli vapauttava

Rikosilmoituksessa epäiltiin Räsäsen ja Luther-säätiön syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Päivi Räsänen ei katso syyllistyneensä homoseksuaalien halventamiseen. KUVA: PÄIVI RÄSÄSEN ARKISTO

KUVA: PÄIVI RÄSÄSEN ARKISTO

Elokuun lopulla tehty rikosilmoitus koski Luther-säätiön julkaisemaa ja Päivi Räsäsen kirjoittamaa pamflettia Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi – Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen, joka julkaistiin jo vuonna 2004. Rikosilmoituksessa epäiltiin Räsäsen ja Luther-säätiön syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Poliisin kymmensivuisessa selvityksessä todetaan, että esitutkintaa ei aloiteta. Perusteluissa mainitaan: ”Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava.”

”En tiennyt tällaisesta ilmoituksesta mitään. Sen sijaan kesäkuussa julkaisemastani tviitistä on rikostutkinta käynnistetty ja siis edelleen poliisin käsittelyssä”, Räsänen kommentoi Facebookissa.

Myös Lähetyshiippakunnan dekaani Juhana Pohjola yllättyi saadessaan poliisilta postia. Hän kuvasi tunnel­miaan blogissaan:

”Poliisilta saatu päätös herättää alkuhämmennyksen jälkeen monenlaisia ajatuksia. Ensimmäiseksi minulle nousee mieleen, olemmeko jo todella tulleet siihen pisteeseen, jossa Raamatun mukaiseen kristilliseen ihmiskäsitykseen perustuva julkinen opetus voidaan nähdä rikoksena.”