Jumala ei ole vaiti

Jumala ei ole mykkä, vaan hän puhuu meille ihmisille tänäänkin. Mutta missä ja miten hän puhuu? Kuulemmeko hänen äänensä? Joidenkin uskovien puheissa vilahtaa tuon tuostakin ilmaus ”Jumala puhui minulle” tai ”Jumala sanoi minulle”. Piirisihteeri Anne Takala Päijät-Hämeestä arvelee, että eri ihmiset antavat sille oman merkityksensä. – Itse en käytä tällaista ilmausta, mutta ymmärrän käytön kyllä...

syksy-ok

Jumala ei ole mykkä, vaan hän puhuu meille ihmisille tänäänkin. Mutta missä ja miten hän puhuu? Kuulemmeko hänen äänensä?

Joidenkin uskovien puheissa vilahtaa tuon tuostakin ilmaus ”Jumala puhui minulle” tai ”Jumala sanoi minulle”. Piirisihteeri Anne Takala Päijät-Hämeestä arvelee, että eri ihmiset antavat sille oman merkityksensä.

– Itse en käytä tällaista ilmausta, mutta ymmärrän käytön kyllä sellaisissa tapauksissa, joissa joku kertoo Jumalan puhuneen hänelle hänen omasta tilastaan. Esimerkiksi, että nyt sinun pitää pysähtyä. Itse sanon tällaisissa tapauksissa vaikkapa ”rukoilin ja tajusin sitten, että minun pitäisi tehdä sitä ja sitä”.

Jeesus itse sanoo, että ”minun lampaani kuulevat minun ääntäni”. Miten tai missä tämän paimenen äänen voi kuulla?

– Jeesuksen äänen voi kuulla, kun joku puhuu Jumalan sanaa. Kun puhe pitää yhtä Raamatun sanan kanssa, siinä kuuluu Jeesuksen ääni.

Omia ajatuksia vai Jumalan puhetta?

Jos kokee Jumalan äänen kuuluvan sydämessä, mistä voi tietää, että ääni on Jumalan eikä ihmisen oman sisimmän ääni?

– Se on vaikea kysymys. Ensimmäinen asia on verrata sitä Raamatun sanaan. Jumalan ääni ja Raamatun ääni ovat yhtä.

Anne Takala kertoo esimerkin yli kolmenkymmenen vuoden takaa, jolloin hän koki kuulleensa Jumalan äänen. Hän ei epäile sitä vieläkään.

– Olin 18-vuotiaana nuorena uskovana Joutjärven kirkossa pääsiäiskonferenssissa. Istuin tuolissani ja annoin katseeni seurata vähän matkan päässä istuvia. Yhden nuoren miehen kohdalla Jumala sanoi minulle: ”Hän ei ole uskossa.” Hätkähdin. Sitten seurasivat uudet sanat: ”Mene hänen luokseen.” Olin puulla päähän lyöty, mutta kun tilaisuus loppui ja kaikki nousivat paikoiltaan tein työtä käskettyä. Seurasin miestä, vaikka minulla ei ollut aavistustakaan, mitä sanoisin hänelle. Sain hänet kiinni ja koputin häntä olkapäähän, vaikka minulla edelleenkään ei ollut sanoja. Nuori mies kääntyi ja katsoi minuun kysyvästi. Sanoin: ”Minusta tuntuu, että Jumala kutsuu sinua ja haluaisin kehottaa sinua ottamaan hänet vastaan.” Hän nyökkäsi. Jatkoin: ”Sinun pitäisi mennä seurakuntaan.” Ne sanat sanottuani ymmärsin, että juuri ne pitikin sanoa, Anne Takala kertoo.

Hän ei odota eri tilanteissa kuulevansa Jumala ääntä, vaan luottaa siihen, että Jumala johdattaa häntä.
– Uskon, että koko elämä on Jumalan johdatuksessa ja hänen kädessään. Jonkun kinkkisen yksittäisen asian kohdalla rukoilen johdatusta erityisesti. Työasioissa toimin paljon intuition varassa. Uskon, että sitäkin Jumala johdattaa oikeaan suuntaan, Anne Takala sanoo.

”Jumala puhuu konkreettisesti”

Piirijohtaja Kai Niemelä Etelä-Pohjanmaalta painottaa, että Jumala puhuu ensisijaisesti sanansa kautta, mutta halki Raamatun näkyy myös, että Jumala on puhunut yksittäisille ihmisille, kuten Moosekselle palavasta pensaasta tai apostoleille Pyhän Hengen kautta.

– Jumala puhuu konkreettisesti uskoville, muttei koskaan sanaansa vastaan.

Hän ei yhdy sellaiseen opetukseen, jonka mukaan kaikki sydämessä kuultavat äänet olisivat ihmisen oman sisimmän eikä Jumalan ääntä.

– Jeesus lupasi, että Pyhä Henki johdattaa meitä. Joku voi kuulla konkreettisen äänen, joskus se voi olla ohikiitävä ajatus. Kutsuisin sitä itse Pyhän Hengen kuiskaukseksi. Ongelma nykyaikana on, että ympäristömme on niin täynnä virikkeitä ja meteliä, että meidän on vaikea tunnistaa Pyhän Hengen ääntä. Olemme vieraantuneet armolahjojen todellisuudesta, Niemelä sanoo.

Miten sitten erottaa, että ääni on Jumalasta eikä tule minun sisimmästäni?

– Jos se on Jumalasta, se ei ole tietenkään Raamatun vastaista, mutta muutoin sen oppii erottamaan ottamalla uskon askeleita ja toimimalla kehotuksen mukaan. Sain kerran kuntosalilla sanan eräälle kuntoilijalle. Rohkaisin mieleni, jaoin asian ja hän koki sen osuvan kohdilleen. Tästä syntyi keskusteluyhteys hänen kanssaan, sain todistaa uskostani ja rukoilla hänen puolestaan.

Kai huomauttaa, että Jumalan ääntä ei pidä odottaa siihen, ostaako kaupasta tuon vai tämän jauhopussin.

– Jumala on antanut meille älyn ja harkintakyvyn, jota tulee käyttää. Jauhopussin valintaan ei tarvita erityistä johdatusta.

Jumala välittää arjestamme

Kai Niemelän vaimo Nina kertoo elävänsä todellisuudessa, jossa Jumalan puheen kuuleminen on luonnollinen osa elämää. Päivittäin se tapahtuu Jumalan sanan kautta, mutta myös muissakin aivan arkisissa tilanteissa.

– Jumalan ääni on todella voimakas ääni, sellainen vahva ajatus, että se läpäisee minut. Mutta on myös ohikiitäviä ajatuksia, joista mietin, oliko tuo Pyhän Hengen nostama vai oma ajatus.

Nina Niemelän mukaan oman sydämen äänen ja Jumalan äänen erottamiseksi ensisijainen keino on Raamatun sana.

– Jumala kyllä puhuu tavalla tai toisella ja vahvistaa sen, että sana on hänestä eikä minusta.

Nina Niemelä kokee Jumalan puheen kertovan hänen suuresta rakkaudestaan ja huolenpidostaan.

– Jumala on meidän kanssamme suurissa asioissa, mutta myös ihan arkipäiväisissä tilanteissa. Ei saa kuitenkaan mennä sellaiseen ääripäähän, että odottaisi Jumalan lähettävän työhakemuksen puolestaan, mutta ei saa mennä toiseenkaan ääripäähän ja ajatella, ettei Jumala puhuisi omilleen, Nina Niemelä sanoo.

Lue juttu kokonaisuudessaan Uuden Tien numerosta 39. Tilaa Uusi Tie -lehti tästä.