Jeesus on enemmän kuin henkioppaat

Tarjoavatko tähtikartat, energiahoidot tai tarot-kortit vastauksen, jos ihminen kaipaa elämäänsä jotain materiaa syvempää? Elina Karonen tietää, miten yliluonnollinen rakkaus koskettaa.

Kuva: Antti Yrjölä

Kuva: Antti Yrjölä

Tarjoavatko tähtikartat, energiahoidot tai tarot-kortit vastauksen, jos ihminen kaipaa elämäänsä jotain materiaa syvempää? Elina Karonen tietää, miten yliluonnollinen rakkaus koskettaa.

Kukapa ei haluaisi olla erityinen? Kun somessa surffaillessa ruudulle napsahtaa mainos ”Haluatko viestin enkeliltä?”, ajatus siitä, että jokin yliluonnollinen voima tulee avukseni, voi tuntua kiehtovalta.

New age -tyyppinen uskonnollisuus kuten astrologia, ennustaminen ja enkelihoidot, on suosittua. Moni määrittää itsensä hengelliseksi, mutta ei uskonnolliseksi.

”Omaa tähtikarttaa analysoidaan baaripöydissä ja treffeillä. Perheenäidit shoppailevat kristalleja ja tarot-kortteja. Kuivattua salviaa myydään rituaaleihin niin paljon, että alkuperäiskansat ovat hermostuneet kulttuurisesta omimisesta”, Helsingin Sanomat kirjoitti toukokuussa 2019 amerikkalaisten uskonnollisuudesta. Jutussa viitattiin Pew-tutkimuskeskuksen selvittäneen, että 41 prosenttia amerikkalaisista uskoo selvännäkijöihin.

Suuret markkinat kertovat valtavasta kysynnästä. Mitä new agesta haetaan?

– Moni tunnistaa sisällään tyhjyyden, ja kaipaa jotain korkeampaa voimaa auttamaan ja johdattamaan elämää. Toisaalta halutaan pitää narut omissa käsissä, eikä haluta ketään neuvomaan miten elämää tulisi elää, Elina Karonen pohtii.

Yliluonnollista hyvää etsimässä

– Kun on täynnä rakkautta, ei tarvitse olla kateellinen, vaan voi iloita toisten puolesta, Elina Karonen toteaa. Hän on löytänyt rakkauden lähteen, joka on aina täynnä. KUVA: MARI TURUNEN

Elina Karoselle kolmekymmentä vuotta luterilaisen paikallisseurakunnan nuorisotyöntekijänä ovat avanneet ymmärrystä ihmisen syvimpään kaipaukseen. Hän on huomannut, että jos elämässä on ollut paljon sairautta tai pettymyksiä, apua haetaan mistä sitä vain saa.

– Usein elämä on jatkuvaa suorittamista ja kiirettä. Moni kyllästyy tasapaksuuteen ja kaipaa elämään vähän jännitystä.

Tiukilla ollessaan joku saattaa retkahtaa riippuvuuksiin, toinen hakea valoa tilanteeseen vaikkapa enkelihoitajalta.

– Moni tunnistaa enkeleiden liittyvän kristilliseen perinteeseen ja arvelee sen vuoksi hoitojen olevan hyvä juttu. Enkelihoitaja voi vaikuttaa tarjoavan inhimillistä lämpöä ja myötätuntoa, mikä tuntuu hyvältä. Mutta hoito on vain lyhyt hetki, mitä sen jälkeen? Karonen kysyy.

Toisinaan asiakas voi kokea erilaisissa hoidoissa myös ihmeellisiä, yli ymmärryksen käyviä asioita, mutta niitä Karonen kehottaa tutkimaan kriittisesti.

– On vain yksi lähde, josta löytyy yliluonnollinen hyvä, hän muistuttaa.

Hän näkee, että new age -hoidoista jää löytymättä tärkein: todellinen rakkaus.

Hän kurkotti hätään

Elina Karonen tietää itsekin, millaista on olla puserruksessa. Aika ennen avioliiton lopullista haaksirikkoa oli todella haastavaa. Lopulta heiveröisesti yllä pidetty toivo paremmasta luhistui järkyttävään pettymykseen ja kolmelapsinen perhe hajosi.

– Tuossa tilanteessa jotain risahti sisälläni rikki. Eräänä yönä heräsin ja olin aivan epätoivoinen.

Muiden nukkuessa Elina kamppaili mielessään, kun hänen ajatuksiinsa nousi Anna-Mari Kaskisen sanoittama laulu: Kun kuljet yksin pimeässä. On Yksi, joka välittää. Hän vierellä on aina tässä. Hän seuraksesi aina jää. On apu lähellä, siis älä pelkää. On apu lähempänä kuin luuletkaan. Siis älä pakene, tai käännä selkää, kun kaiken halki sua talutetaan.

– Laulun sanat antoivat lohtua ja menin nukkumaan. Seuraavana aamuna poltin cd-levylle tuon laulun ainakin kahdeksan kertaa ja kuuntelin sitä tauotta.

Moni tunnistaa sisällään tyhjyyden ja kaipaa jotain korkeampaa voimaa auttamaan ja johdattamaan elämää.

Uudestaan ja uudestaan. Sanat silittivät sielua ja pikkuhiljaa kuristava kipu alkoi helpottaa.

– Heikkouden poluilla Jeesus on tullut ainoaksi auttajaksi.

Seuraavat vuodet Elina eli kolmen lapsen yksinhuoltajana, samalla paimentaen nuorten joukkoa seurakunnan toiminnassa. Hänen roolinsa oli huolehtia muista, rohkaista ja tsempata. Siksi yksi tilanne rukous­illassa kirkossa upposi niin syvälle sydämeen.

Tuolla kerralla Elina meni rukouspalvelijan luo, joka rukoiltuaan sanoi: ”Huomaan, että tarvitset lisää aikaa. Sovitaan milloin voin tulla rukoilemaan puolestasi.”

– Joku halusi antaa minulle aikaa! Koin sen viestiksi Jumalalta, että hän on kiinnostunut myös minusta, ei vain siitä, mitä teen.

Sisällä asuva rakkauden nälkä

Elina Karosen mukaan haemme usein rakkautta ihmisiltä. Hän tunnistaa itsessäänkin rakkauden nälän – kun on jäänyt vaille tilanteissa, joissa rakkautta olisi saanut odottaa, elämä jatkuu vajailla tankeilla.

– Sitä elää kuin mielikuvitusmaailmassa ja toivoo, että joku ihminen rakastaisi minut ehjäksi. Sitten jos joku on ystävällinen, alkaa miettiä onko tämä vaihtokauppaa. Rakkautta ei osaakaan ottaa vastaan.

Elämän varrella hän on saanut opetella tankkaamaan rakkautta, jonka lähde ei kuivu.

– Jumala hyväksyy meidät sellaisina kuin me olemme ja hänen hymynsä ja katseensa alla saan eheytyä ja kasvaa kohti Jeesuksen kaltaisuutta.

Hän on oppinut, että kun uskaltautuu luottamaan Jumalaan elämän eri osa-alueilla ja luovuttaa ohjat hänelle, edessä avautuu mahdollisuuksien maailma.

Tuon rakkauden vahvistamana Elina päätti päästää irti aviopuolison kaipauksesta vuosien ikävän jälkeen.

– Päätin, että en enää etsi miestä. Ostin moottoripyörän ja liityin kristilliseen moottoripyöräkerho Gospel Ridersiin. Pyysin Jumalalta, että jos minulle ei ole ketään, ota pois tämä kaipaus.

Kaksi kuukautta myöhemmin Jumala yllätti, ja elämään astui herrasmies Markku, johon Elina uskaltautui pikkuhiljaa luottamaan. Uutta avioliittoa on takana seitsemän vuotta.

Suurin aarre on kuitenkin ymmärrys, että Jumala todella rakastaa.

Rakkauden valokeilassa

Sitä mitä jokainen tahtoo aina, sitä mitä jokainen.

Juha Tapion sanat nivovat yhteen investointipankkiirin, läpinäkyvän pojan, siivoojan ja pikkutytön, jotka kaikki omissa elämäntilanteissaan kaipaavat yhtä ainoaa – rakkautta.

Kun rakkautta ei lopulta löydä epätäydellisistä ihmisistä tai henkioppailta, mistä sitä voi etsiä?

– Jumalan rakkaudelta ei tarvitse suojautua. Sen turvissa saan tulla ehyemmäksi.

Ikään kuin rakkauden valokeila, joka seuraa jokaisella askeleella. Näin Elina Karonen kuvaa kokemustaan Jumalan rakkaana tyttärenä.

Lisäksi

Millainen on hän, jota enkelitkin kumartavat?

Raamattu kuvaa tavallisten ihmisten elämää kimuranttien ihmissuhteiden ja yhteiskunnallisten myllerrysten paineissa. Ja kaiken sen keskellä Jumalaa, joka toimii ja johdattaa niin yksilöitä kuin kokonaisia kansojakin.

Kun näiden ihmisten luottamus oli lujilla, Jumala paljasti itsestään jotain uutta, ilmaisten itsensä uudella nimellä. Yhteyttä Jumalaan voi etsiä perehtymällä nimiin, joita hän antaa itsestään.

Jahve – Minä olen

Tärkein Jumalan nimistä on Minä olen. Jumala on ollut aina. Ei ole aikaa, jolloin hän ei olisi ollut, eikä sellaista tule. Hän on iankaikkinen. Hänestä kaikki oleva on saanut alkunsa, hän on elämän lähde. Tämä nimi on edelleen juutalaisille niin pyhä, ettei sitä lausuta ääneen.

Siksi kansa kohahti, kun Jeesus viittasi tuolla pyhällä nimellä itseensä, sanoen Minä olen maailman valo, Minä olen elämän leipä, Minä olen ylösnousemus ja elämä.

El Shaddai – Kaikkivaltias Jumala

Vanhan testamentin alkuluvuissa kerrotaan Abrahamista, joka 99-vuotiaana sai Jumalalta kehotuksen palvella Jumalaa kokosydämisesti. Samalla hän sai ihmeellisiä lupauksia lapsesta, maasta ja heistä polveutuvasta kansasta, jotka inhimillisesti tuntuivat järjettömiltä. Jumala aloitti puheenvuoronsa muistuttamalla: Minä olen Jumala, Kaikkivaltias. (1. Moos. 17)

Vaikka Abrahamin ja Saaran oli mahdotonta käsittää, miten Jumala voisi toteuttaa lupauksensa, he päättivät totella ja jättäytyivät lupausten varaan. He saivat nähdä, että Jumala todella on Kaikkivaltias.

Laupias Jumala

Ehkä olet kuullut Mooseksesta ja siitä, kuinka Jumala antoi hänelle kymmenen käskyä. Tämä tapahtui erämaassa, jonne Israelin kansa oli Mooseksen johdolla päässyt pakenemaan Egyptin orjuutta.

Vapauteen päässeen kansan olisi odottanut riemuissaan noudattavan Jumalan tahtoa, mutta he alkoivatkin palvoen tanssia koruista sulattamansa härkäpatsaan äärellä. Vuorelta palaava, Jumalan pyhyyden koskettama Mooses kauhistui näkyä ja suutuspäissään iski käskytaulut pirstaleiksi.

Yhteyttä Jumalaan voi etsiä perehtymällä nimiin, joita hän antaa itsestään.

Aikanaan Mooses meni uudelleen vuorelle kohtaamaan Jumalaa ja pyytämään anteeksi koko kansan puolesta. Hän oli pyytänyt saada nähdä Jumalan kirkkauden ja kunnian.

Vuorella Jumala kulki Mooseksen ohi sanoen: ”Herra, Herra on laupias Jumala, hän antaa anteeksi. Hän on kärsivällinen, ja hänen hyvyytensä ja uskollisuutensa on suuri. Hän on armollinen tuhansille ja antaa anteeksi pahat teot, rikkomukset ja synnit, mutta ei jätä syyllistä rankaisematta.” (2. Moos. 34:6)

Jos siis etsit Jumalan kirkkautta, saat hämmästyä. Tuon verhon takana ei olekaan tulikivenkatkuinen moraalin mittaaja, vaan Anteeksiantamus.

Immanuel – Jumala meidän kanssamme

Me voimme saada kaiken anteeksi, ja häpeämme kätketään. Tämä tapahtuu lupauksen Pojassa, josta sanotaan 700 vuotta ennen hänen syntymäänsä:

”Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimeksi Immanuel. – – Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen niemensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhan Ruhtinas.” (Jes. 7:14, Jes.8:5)

Lupausten kohde on Jeesus – nimi tarkoittaa Herra pelastaa.

Hän on antanut itsensä, oman elämänsä uhriksi, jotta meidän pahat sanat, teot ja laiminlyönnit voidaan pyyhkiä pois. Todellinen elämä löytyy hänestä. Itsensä saa jättää Jeesuksen uhrautuvan rakkauden varaan ja kumartaa suoraan häntä – niin enkelitkin Raamatun mukaan tekevät.