Jälleen yksi kirjoitus Raamatusta

Olen ollut Uudessa Tiessä toimittajana yli kahdentoista vuoden ajan. Olen tehnyt ja lukenut lukuisia haastatteluja. Yksi hämmästyttävän toistuva teema on ollut se, kuinka Raamatun lukeminen on ollut ratkaiseva tekijä ihmisen Jumala-suhteessa.

Uuden Tien kolme iskusanaa ovat alusta alkaen olleet ”Raamattu, herätys, lähetys”. Ne kertovat, minkä puolesta aivan erityisesti olemme. Raamatun arvovaltaa olemme korostaneet joidenkin mielestä ehkä kyllästymiseenkin asti. Toisaalta juuri raamatullisuudesta olemme saaneet paljon kiitosta lukijoiltamme.

Emme väsy korostamasta sitä, että Raamattu on Jumalan sanaa ja ehdoton auktoriteetti. Kristittyjen ja kristillisten seurakuntien tulisi uskoa ja elää sen mukaan, koska siinä Jumala ilmoittaa tahtonsa ja totuutensa.

Raamatun auktoriteetin lisäksi vähintään yhtä tärkeää on korostaa Raamatun luonnetta armonvälineenä. Raamattu on elämän leipää, hengellinen ravinto kristityille. Siinä on myös voima herättää hengellisesti kuollut ihmisen eloon. Sanassa on uutta luova voima.

OLEN OLLUT UUDESSA TIESSÄ toimittajana yli kahdentoista vuoden ajan. Olen tehnyt ja lukenut lukuisia haastatteluja. Yksi hämmästyttävän toistuva teema on ollut se, kuinka Raamatun lukeminen on ollut ratkaiseva tekijä ihmisen Jumala-suhteessa. Riippumatta kulttuurista tai ihmisen iästä, Pyhä Henki on avannut ihmisille koko hengellisen todellisuuden, kun ihminen on itse lukenut Raamattua. Tämä on yksi suurimmista todistuksista itselleni Raamatun jumalallisesta alkuperästä.

Raamattu oli aiemmin käsittämätöntä tekstiä, mutta yhtäkkiä se alkoi tuntua ymmärrettävältä ja ihanalta.

Eräs hiljattain Uudelle Tielle haastattelun antanut nainen kertoo, miten pari viikkoa uskoontulon jälkeen hänet valtasi tarve lukea Raamattua. Hän aloitti Matteuksen evankeliumista. ”Sana lähti avautumaan, ja se oli niin kuin hunajaa”, hän kuvaa. Tämä on monen muunkin kokemus. Raamattu oli aiemmin käsittämätöntä tekstiä, mutta yhtäkkiä se alkoi tuntua ymmärrettävältä ja ihanalta.

MONESTI MIETIMME, miten paketoisimme kristillisen sanoman mahdollisimman siistiin ja kauniiseen pakettiin. Peittelemme Raamatun kummalliselta tuntuvia ja raakoja kohtia. Vaikenemme tuomiosta ja puhumme armosta. En ole kuitenkaan vakuuttunut siitä, että tällainen siistitty versio kristinuskosta on yhtään sen houkuttelevampi kuin Raamatun lukeminen sellaisenaan.

Toki eroa on sillä, luetaanko Raamatusta Mooseksen lain yksityiskohtaisia säädöksiä vai evankeliumien kuvauksia Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Mooseksen laista ei kannata aloittaa. Mutta Sana voi tehdä vaikutuksen yllättävälläkin tavalla. Muutama vuosi sitten Suomessa vieraillut afgaanikristitty Obaidulla Obaidullah kertoi tulleensa uskoon lukemalla sukuluetteloja: ”Jeesuksen sukuluettelon kautta ymmärsin löytäneeni Jumalan, totuuden ja vastaukset kaikkiin kysymyksiini”, hän kertoi Uuden Tien haastattelussa vuonna 2018.

SAMALLA ON TIETYSTI TOTTA SE, että kaikissa Raamatun lukeminen ei saa aikaan samanlaisia vaikutuksia. Jotkut torjuvat Jumalan sanan ja siitä tulee heille loukkaus. Näin on aina ollut. Kylväjä-vertauksessaan Jeesus kuvaa erilaisia maaperiä, joihin Jumalan sanaa kylvetään. Toisilta paholainen vie sanan heti sen kuultua pois. Toisissa elämän huolet, rikkaudet tai vaikeudet tukahduttavat Sanan. Mutta joissain se saa aikaan moninkertaisen kasvun. Jumala armahtakoon, että sinä ja minä saisimme olla sitä hyvää maata, jossa Sana tuottaa satoa.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: