Jalkapallolegenda Ricardo Kaká: ”Uskoni perustuu lujalle kalliolle”

Brasilialainen Kaká kertoi GLS-johtajuuskoulutuksessa, millaista oli olla julkisesti uskovainen urheilija ja mitä hän oppi urallaan johtajuudesta.

Ricardo Kaká juhlii maaliaan Serie A:n ottelussa AC Milan vastaan Chievo Verona vuonna 2014. GLS:ssä Kaká kertoi pelanneessa Milanissa uransa parhaimman valmentajan alaisuudessa. Kuva: Lehtikuva / AFP Photo / Olivier Morin

Kautta historian on vain kahdeksan jalkapalloilijaa, jotka ovat voittaneet Kultaisen pallon, FIFA:n maailmancupin ja Mestarien liigan. Ricardo Izecson dos Dantos Leite eli Kaká on yksi heistä. Äskettäin Suomessa etänä pidetyssä GLS-johtajuuskoulutuksessa Kaká jakoi oivalluksiaan 15-vuotiselta uraltaan.

Jeesus-paita voitonjuhlissa

Kaká aloitti kahdeksanvuotiaana jalkapallon pelaamiseen omaksi ilokseen. 15-vuotiaana hän tiesi haluavansa ryhtyä ammattilaiseksi.

– Aluksi minua veti lajin pariin rakkaus, ja rakastan yhä jalkapalloa. On hienoa pelata ystävien kanssa ja katsoa pelejä, Kaká kertoi.

Brasilialaishyökkääjä tunnettiin siitä, että hän tunnusti pelikentillä avoimesti olevansa kristitty. Monet katsojat muistavat, miten Brasilian voitettua maailmanmestaruuden vuonna 2002 Kakán pelipaidan alta paljastui paita, joka julisti: ”I belong to Jesus” (Kuulun Jeesukselle).

Hän tietää, että monien mielestä usko ja työ pitäisi erottaa, mutta hän ei pysty vaikenemaan vakaumuksestaan.

– Silloin joutuisin irrottamaan paljon itsestäni, evankelikaalikristitty Kaká selitti.

Kakán mukaan vaatii opettelua ilmaista vakaumustaan sekä siitä nouseviin arvoihin pohjaavia valintojaan. Hän oppi uransa aikana, että piti valita, mistä oli valmis tulemaan arvostelluksi mediassa. Alkuun kritisointi häiritsi häntä, eikä hän halunnut lukea sitä lehdistä ennen kuin pystyi käsittelemään kritiikin herättämiä tunteita. Kakáa arvosteltiin esimerksi siitä, ettei hän käynyt juhlimassa – ja toisaalta kollegoita taas siitä, miten he juhlivat.

Nykyään Kaká ajattelee, että annamme arvostelun vaikuttaa itseemme usein turhan paljon. Usko Jumalaan oli miehelle asia, jonka takia hän päätti olla valmis tulemaan arvostelluksi.

– Uskoni perustuu lujalle kalliolle, ja sen puolesta olen valmis taistelemaan, Kaká totesi GLS:ssä.

Mieleenpainuvin valmentaja

Kaká pelasi urallaan erilaisten johtajien alaisuudessa. Yksi valmentaja on jäänyt ylitse muiden mieleen: AC Milanin Carlo Ancelotti. Tämä valmentaja sai joukkueen hyvin erilaisilla intresseillä varustetut pelaajat näkemään yhteisen parhaan.

Ancelotin valmennus perustui Kakán mukaan rakkauteen. Jotkut johtavat täysin eri tavoin, pelolla.

– Pelolla johtavat lakkaavat puhumasta sinulle, kun epäonnistut, virittävät pukuhuoneen ilmapiirin pelon pohjalta, ja aina tuntuu, että on oltava varuillaan.

Tajusin, etten ole maailman paras pelaaja enkä Realin huonoimmin palkattu pelaaja. Olen Jumalan lapsi.

Kaká kokee pelon ajavan myös hyviin suorituksiin, mutta usein kuuliaisuudella on umpeutumispäivä: silloin kun lakataan pelkäämästä, kyseenalaistetaan johtajan valinnat.

Rakkaus-johtaja taas on kiinnostunut aidosti ihmisistä ja saa heidät siten lähelleen – Kakan mukaan urheilussa ihmiset nähdään helposti vain tuotteina.

– Esimerkiksi on hyvin vaikeaa kertoa pelaajalle, ettei hän saa tässä ottelussa pelata. Esitystapa onkin tärkeä. Pelaaja ei saa pitää itseään huonona. Voi vaikka luvata paikan seuraavaan peliin, ja pitää sanansa.

Kaká korosti, että rakkaudella johtaminen on kestävää, ja silloin johdettava haluaa uhrautua johtajan ja joukkueen vuoksi.

Jeesus oli esimerkillinen johtaja

GLS-koulutuksessa Kaká painotti myös, että me kaikki johdamme joitakin – vähintään itseämme. Rakkaudellisen otteen ohessa tarvitsemme johtamiseen nöyryyttä. Hänen mielestään Jeesus antaa siitä esimerkin.

– On myös ymmärrettävä, mitä nöyryys ei ole – se ei ole itsensä huonontamista, vaan itsensä tuntemista. Meidän tulee ottaa vastuu virheistämme ja pyydettävä anteeksi.

Samoin tulee ymmärtää identiteettimme. Kaká muisteli, miten hänet vuonna 2007 valittiin vuoden parhaaksi pelaajaksi. Sen jälkeen seurasi kuitenkin vaikeita vuosia, ja hänestä tuli Real Madridin huonoiten palkattu pelaaja. Kaká joutui kamppailemaan identiteettinsä kanssa, mutta käsitti, etteivät saavutukset koskaan määrittele häntä.

– Tajusin, etten ole maailman paras pelaaja enkä Realin huonoimmin palkattu. Olen Jumalan lapsi.

– Menestyn ja epäonnistun, teen oikeita ja vääriä valintoja, mutta kukaan ei voi viedä identiteettiäni Jumalan lapsena. Hän rakastaa minua ja on aina rinnallani.

Kaká

  • 38-vuotias entinen jalkapalloilija
  • Pelipaikaltaan hyökkäävä keskikenttäpelaaja
  • Saavutti mm. Kultaisen pallon, maailmanmestaruuden, Mestarien liigan voiton ja Serie A:n voiton.
  • Pelasi urallaan mm. Espanjassa Real Madridissa ja Italiassa Milanissa
  • Sai Twitterissä ensimmäisenä urheilijana yli 10 miljoonaa seuraajaa
  • Pääsi Time-lehden sadan vaikutusvaltaisimman henkilön listalle kahtena peräkkäisenä vuotena
  • Maailman Ruokaohjelman lähettiläs
  • Asuu Brasilian Sao Paolossa
  • Kahden lapsen isä

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: