Inkerin kirkon Teologinen Instituutti laajenee

Keltossa sijaitseva Inkerin kirkon Teologinen Instituutti saa uuden lisäsiiven, jota on jo alettu rakentaa, kertoo Venäjän lähettinä työskentelevä Juha Saari.

Piispat Ivan Laptev ja Aarre Kuukauppi hautasivat tilaisuudessa maahan aikakapselin. Kuva: Juha Saari

Toukokuun 24. päivänä kelttolaisia kokoontui viettämään rukoushetkeä tontille, johon lisäsiiven on tarkoitus nousta. Mukana olivat myös piispat Ivan Laptev ja Aarre Kuukauppi. Juha Saaren mukaan tilaisuudessa maahan laskettiin aikakapseli, jonka sisälle oli laitettu Martti Lutherin Vähä Katekismus, Inkerin kirkko -lehden uusin numero, muutamia kolikoita ja tervehdyskirje tuleville polville.

Teologisen Instituutin tavoitteena on kouluttaa Inkerin kirkon seurakuntien tehtäviin tarvittavia työnteikijöitä ja vapaaehtoisia.

– Muutama vuosi sitten Inkerin kirkossa laskettiin, että se tarvitsisi seuraavien kymmenen vuoden aikana sata uutta pastoria. Lisäksi tarvitaan tietenkin seurakuntien muut vastuunkantajat ja työntekijät, Juha Saari kertoo.

Teologisen Instituutin oppilasmäärät ovat Saaren mukaan voimakkaasti kasvaneet.

Juha Saari kuvailee nyt laajennettavaa Kelton koulutuskeskusta Inkerin kirkon sydämeksi mutta painottaa, että opetusta järjestetään muuallakin kuin Keltossa.

– On helpompaa ja edullisempaa lähettää opettajia Siperiaan tai Uralille kuin tuoda kaikki Kelttoon.

Teologisessa Instituutissa voi lyhyempien kurssien lisäksi opiskella teologisen tutkinnon. Inkerin kirkon diakonin virkaan opiskelija voidaan vihkiä kahden vuoden opintojen jälkeen. Palveltuaan hyvin ja opiskeltuaan teologian kandidaatin tutkinnon loppuun diakoni voidaan vihiä pastoriksi. Uutena ilmiö­nä Saari mainitsee, että koulutukseen on ilmaantunut hakijoita myös Inkerin kirkon ulkopuolelta.