Hirvittävät uutiset on syytä muuttaa rukoukseksi
”Voiko olla, että maailma ei ole enää tyrmistynyt siitä, että kristityiltä leikataan päät poikki ja että Isis ylpeänä esittelee tätä videolla?” Näin kysyi amerikkalainen evankelista Franklin Graham nähtyään viimeisimmän Isisin julkaiseman videon, jossa noin 30 etiopialaista kristittyä teloitetaan raa’asti, 12 mestaamalla ja 16 ampumalla.
Grahamin mukaan ääri-islamin vaikutus on kasvamassa maailmassa. Sen lisäksi, että evankelista kehottaa rukoilemaan kristittyjen puolesta, jotka elävät hengenvaarassa eri puolilla maailmaa, hän kehottaa myös ottamaan yhteyttä poliitikkoihin: ilmaisemaan heille kauhistuksensa ja vaatimaan heiltä toimenpiteitä.
Rukous vainottujen puolesta on äärimmäisen tärkeää ensinnäkin sen takia, että Jumala on todellinen ja rukouksia kuuleva Jumala. Rukoileminen on tärkeää myös siksi, että se muokkaa rukoilijan asennetta. Se valmistelee ihmistä myös toimimaan. Rukousten olisi hyvä olla mahdollisimman konkreettisia.
Suomessa kristityn on helppo saada erilaisten lähetysjärjestöjen ja vainottujen puolesta työskentelevien järjestöjen välittämää informaatiota itselleen. Ne ovat täynnä konkreettista tietoa siitä, miten vainottujen puolesta voi rukoilla ja miten heitä voi käytännössä auttaa. Tämän informaation kautta vainotut saavat kasvot. Hyvä apu rukoukseen on myös juuri ilmestynyt 300-sivuinen kirja Pray for the World, joka sisältää konkreettisia rukousaiheita kaikkien maailman maiden puolesta. Kirja on tiivistelmä massiivisesta 1000-sivuisesta rukousoppaasta Operation World.
Vuosikymmeniä vainottujen kristittyjen puolesta työskennellyt Marttyyrikirkon Ystävät -avustusjärjestön johtaja Johan Candelin totesi hiljattain, että on tärkeää rukoilla vainotuille kristityille voimaa pitää kiinni uskostaan loppuun saakka.
Äärimmäisestä pahuudesta kertovien uutisten edessä ihminen lamaantuu helposti. Tekee mieli sulkea silmänsä ja korvansa ja vetäytyä pois pahasta maailmasta. Pakokeinoja on loputtomasti. Reaktio on ymmärrettävä, mutta väärä. Pahalle on tehtävä vastarintaa – rukoilemalla, protestoimalla, puolustautumalla ja taistelemalla. Omalla kohdallaan voi valita marttyyriuden tien, mutta sitä ei voi vaatia muilta. Toisten oikeuksien puolesta tulee taistella. Joskus se kantaa myös toivottua hedelmää, niin kuin lehdemme sivulla 6 kerrotaan.
Terrorismin ja sotien uhka ei valitettavasti ole vähentynyt vaan pikemminkin kasvanut maailmassa viime aikoina. Tältä tosiasialta ei voi sulkea silmiään. Evankeliumi on kuitenkin edelleen maailman ehdottomasti suurin muutosvoima. Maailman pahimman diktatuurin, Pohjois-Korean, tilanteen asiantuntija Eric Foley totesi lehtemme viime numerossa: ”Minne tahansa evankeliumi meneekin, se muuttaa käsityksen ihmisarvosta. Ihmiset alkavat katsoa naapuriaan toisella tavalla.” Kaikki, jotka vievät aitoa Jumalan armon evankeliumia eteenpäin, osallistuvat samalla konkreettisesti paremman yhteiskunnan rakentamiseen. Jatketaan rukoilemista ja evankeliumin eteenpäin viemistä.