Hiihtosuunnistuksen viestin maailmanmestari Mirka Suutarin itsetunto perustuu Jumalan luomistyöhön

Päästä omaan keittiöön kokkaamaan ja pestä pyykkiä. Näitä asioita hiihtosuunnistuksen maail­manmestari Mirka Suutari eniten kaipaa intensiivisen kauden jälkeen.

Mirka Suutari kertoo, että itsensä kuuntelu on tärkeä taito urheilussa. Väkisin paahtaminen ei yleensä johda parhaaseen lopputulokseen: ”Suurimmat onnistumiset liittyvät siihen, että olen osannut levätä oikeassa vaiheessa.” KUVA: TUULI KORPELA

– Suurin ilonaihe harjoitusleirien ja kilpailujen jälkeen on tulla kotiin tiskaamaan. Mitalit ovat toki hienoja, mutta niiden rinnalla perusarki on sitä vastapainoa, josta nautin.

25-vuotias Mirka opiskelee Jyväskylässä trade­nomiksi mutta mieltää urheilun päätyökseen. Hiihtosuunnistuksen pariin hänet johdatti täti, joka oli itsekin hiihtosuunnistuksen maailmanmestari. Täti kutstui kymmenvuotiaan Mirkan hiihtosuunnistuskisoihin ja laji vei mennessään.

– Hiihtosuunnistuksessa on kaikki suunnistuksen hyvät puolet ja lisäksi vauhtia ja vaarallisia tilanteita, Mirka kiteyttää lajinsa viehätyksen.

Usko on etuoikeus

Mirka Suutari on uskonut Jumalaan niin kauan kuin voi muistaa. Hän kuitenkin ajattelee, että Jeesuksen seuraaminen valitaan tietoisesti montakin kertaa elämän aikana:

– Aina, kun opin jotain uutta siitä, mitä elämässäni tarkoittaa seurata Jeesusta, teen valinnan ja samalla hyväksyn seuraukset. En esimerkiksi halua, että urheilu ajaa sosiaalisten suhteiden tai seurakunnassa käymisen yli.

Tavoitteellinen urheilu on opettanut Mirkalle paljon myös uskosta. Hiihtosuunnistus on Mirkan intohimo, jota hän on omasta halustaan valinnut treenata. Siksi myös niinä päivinä, jolloin harjoittelu ei huvittaisi, Mirka muistelee, että on etuoikeus urheilla päätoimisesti.

Samoin Mirka ajattelee uskostaan – sekään ei voi perustua pakkoon ja velvollisuuteen.

– Valmentajan ohjeista ei ole hyötyä ilman omaa motivaatiotani, samoin Jumalan ohjeet Raamatussa ovat parhaakseni. Tarvitsen treeniä kehittyäkseni lajissani ja tarvitsen Sanan lukemista, rukousta ja ylistämistä. Ne ovat ennen kaikkea minua itseäni varten. Haluaisin elää Jumalan kanssa joka päivä.

Mirka kertoo, että uskonelämässä on ollut erilaisia vaiheita. Välillä Raamatusta ei ole saanut paljoakaan irti, mutta nyt on menossa ahmimisvaihe.

– Olen kiinnittänyt erityisesti huomiota siihen, kuinka eri tavoin Raamatun ihmiset suhtautuivat Jeesukseen. Monien oli vaikea uskoa, vaikka he näkivät Jeesuksen. Tämä on tosi iso mysteeri ja on hienoa olla selvittämässä siitä jotain.

Menestys ei ole itsetunnon mittari

Urheilussa menestystä ja pärjäämistä mitataan vain tuloksilla. Mirka Suutari kertoo, että on joutunut itsekin välillä kamppailemaan suorituskeskeisyyden kanssa, mutta naisen itsetunto ei kuitenkaan ole menestyksestä kiinni. Mirka tietää arvonsa tulevan siitä, että Jumala on luonut hänet. Sitä eivät kilpailutulokset keikuta suuntaan eikä toiseen.

– Olen päinvastoin huomannut, että kilpailuissa menestymistä auttaa, kun suoritukseen saa lähteä levosta käsin.

Kun mahdollinen epäonnistuminen ei ole katastrofi, Mirka uskaltaa antaa kaikkensa tilanteeseen ja pyrkiä omaan parhaaseensa.

– Jos pelkää hirveästi, silloin hukkaa valtavasti mahdollisuuksia.

Urheilutauko opetti elämään hetkessä

Syksyllä 2019 vaikea kilpirauhasen vajaatoiminta pysäytti aktiivisen urheilijan moneksi kuukaudeksi. Treenaaminen takkuili ja osa kilpailuista jäi väliin. Pahimpina päivinä jopa WhatsApp-viestin kirjoittaminen oli väsymyksen vuoksi iso projekti, Mirka Suutari kertoo.

– Vaikeinta oli, että päivät olivat niin erilaisia enkä etukäteen tiennyt, miten seuraavana päivänä jaksan. Olen aika suunnitelmallinen ja yleensä miettinyt tarkasti, mitä milloinkin teen. Ehkä siinä rikottiin se illuusio, että elämä olisi omissa käsissäni.

Mirka tunnustaa, että oli haastavaa antaa oman elämän määräysvalta pois, mutta iloitsee siitä, että oppi elämään hetkessä. Tauon jälkeen Mirkalla oli voimia ja intoa jatkaa treenaamista keväällä Lapissa. Koronan vuoksi se oli mahdollista, koska opiskelun saattoi hoitaa etänä.

– Jumala pitää huolen tulevistakin päivistä, vaikka niihin ei itse näe, Mirka uskoo.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: