Eksoottinen on vaihtunut valtavirraksi

Enkelimeditaatio, reiki, henkioppaat, tarot-kortit, numerologia, astrologia. Yhä useampi ajattelee uushenkisyyden tarjonnan äärellä: ”Jos se tuntuu hyvältä, se ei voi olla väärin.” Onko näin?

ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO

Enkelimeditaatio, reiki, henkioppaat, tarot-kortit, numerologia, astrologia. Yhä useampi ajattelee uushenkisyyden tarjonnan äärellä: ”Jos se tuntuu hyvältä, se ei voi olla väärin.” Onko näin?

Kun elämää leimaavat kiire töissä, ihmissuhdepaineet ja monesta suunnasta tulevat odotukset, ei ihme, että moni etsii rauhaa ja ehkä myös tunnetta, että saa olla osa jotain arjen ylittävää. On halu kokea jotain ihanaa.

– Uushenkisyys vetoaa etsijöihin, jotka hakevat rauhoittumista ja ajatusten selkiytymistä. Toisaalta uushenkisyys vetoaa myös ihmisiin, jotka etsivät kokemusperäistä ja tunteisiin vetoavaa tapaa käsitellä asioita, arvioi terapeutti ja kirjailija Salme Blomster.

Kokosimme uushenkisyyden nykykentältä yleisiä esimerkkitapauksia, joihin Salme Blomster vastaa.

Ystäväni kertoo olleensa edellisessä elämässään viikinkiprinsessa. Miten tällaiseen pitäisi suhtautua?

Raamatussa on runsaasti kohtia, joissa ennustaminen, vainajien kanssa seurustelu ja enkelien palvonta kielletään selkeästi.

  • Keskuudessanne ei saa olla ketään, joka panee poikansa tai tyttärensä kulkemaan tulen läpi, ei myöskään ketään taikojen tekijää, enteiden tai ennusmerkkien selittäjää, noitaa, loitsujen lukijaa, henkienmanaajaa, tietäjää eikä ketään, joka kysyy neuvoa kuolleilta.(5. Moos. 18:10–11)
  • Noudattakaa tarkoin kaikkia niitä käskyjä, jotka minä annan teille. Älkää lisätkö niihin mitään älkääkä poistako niistä mitään. Teidän keskuuteenne saattaa ilmestyä profeetta tai unennäkijä, joka lupaa tehdä ihmeen tai tunnusteon ja joka näin koettaa taivuttaa teidät palvelemaan vieraita ja teille outojen jumalia. Älkää kuunnelko sellaisen profeetan tai unennäkijän sanoja, vaikka hänen lupaamansa ihme tapahtuisikin. Herra, teidän Jumalanne, koettelee teitä näin saadakseen tietää, rakastatteko häntä koko sydämestänne ja koko sielustanne.(5. Moos.13:1–5)
  • Kun kerran olette ottaneet omaksenne Herran Kristuksen Jeesuksen, eläkää hänen yhteydessään. Juurtukaa häneen, rakentakaa elämänne hänen varaansa ja vahvistukaa uskossa sen mukaan kuin teille on opetettu. Kaikukoon kiitoksenne runsaana. – – Teidän voittajan palkintoanne ei saa riistä teiltä kukaan, joka nöyryyttää itseään kieltäymyksin, vajoaa näkyihinsä ja palvoo enkeleitä. Sellaisen ihmisen tekevät hänen omat tyhjät ajatuksensa ylpeäksi eikä hänellä ole yhteyttä Kristukseen.(Kol. 2:6–7, 18–19a.)

Ihmistä,joka voi kertoa seikkaperäisestikin edellisestä elämästään, kannattaa opastaa selkeämmille vesille.

Aasian uskonnoista peräisin olevan jälleensyntymisoppi on Salme Blomsterin mukaan täysin vieras kristillisen uskon näkökulmasta.

– Kristinuskossa emme usko reinkarnaatioon (jälleensyntymiseen) vaan inkarnaatioon (Kristuksen ihmiseksi syntymiseen).

”Viikinkiprinsessaa” voi auttaa ymmärtämään, että meillä kaikilla on sisäänrakennettu tarve etsiä vastauksia, mutta nyt vastauksia haetaan uusista kohteista. Blomster kertoo Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen osoittaneen, että klassisesta kristinuskosta luopuminen on johtanut massiiviseen erilaisten uskomusten sisäänmarssiin.

Myös ihmisen muisti on muovautuva, ja sen vuoksi sitä voidaan manipuloida.  Se, millaisiin uskomuksiin ihminen uppoutuu, voi vaikuttaa hänen mieleensä.

Tilannetta voi lähestyä psykologisena, mutta Blomster kallistuu hengelliseen näkövinkkeliin. Myös henkivallat voivat käyttää ihmisen psyykeä eksytykseen.

– On haitallista, jos hengelliset ongelmat psykologisoidaan.

Olen menettänyt rakkaani ja kaipaan häntä syvästi. Voiko kuolleisiin olla yhteydessä?

Jos jotain tärkeää jäi Ikesken tai painavimmat sanat hiipuivat huulille, voi olla erityisen suuri kiusaus koettaa selvittää asioita vielä kuoleman rajankin yli. Mutta Raamatun sana on selkeä: vain Jeesuksella on kuoleman ja tuonelan avaimet.

– Kuolleisiin ei voi olla yhteydessä.  Kuulostaa siltä, että surutyö on vielä kesken. Ehkä ammattilaisen antamasta avusta voisi olla hyötyä. Silloin pääsisi peilaamaan ikävää ja kaipuuta toisen kanssa. On hyvä miettiä, kuinka voisi auttaa itseään ilman tällaisia keinoja.

Salme Blomster tuntee tapauksia, joissa sureva on koettanut ottaa yhteyttä kuolleeseen. Eräässä tapauksessa meedio pyrki ja pääsi transsiin, mutta hän ei kyennyt palaamaan transsista takaisin ja joutui psykoosiin.

– Joskus näissä tilanteissa joku henki voi vastata ja saatu tieto voi olla täsmällistäkin. Mutta kuka siellä puhuu? Ilmiö perustuu yliluonnolliseen pahaan.

Omaa sydäntä kannattaa keventää rukouksessa ja puhua Jeesukselle omaa murhetta ja epäselviä asioita.

– Ajatuksia on hyvä ruokkia Jumalan sanalla. Kun sisäinen ihminen saa rauhan, se auttaa myös ulkoista rauhoittumaan.

Olen kyllästynyt oravanpyörään ja kaipaan korkeampaa voimaa johdattamaan elämääni. Netissä olen törmännyt enkelihoitoihin ja ne tuntuvat kiinnostavilta ja lohduttavilta. Eihän sellaisessa mitään pahaa olla, kun Raamattukin puhuu enkeleistä?

Uushenkisyydessä enkelit kuvataan naisina tai lapsina, toisinaan jopa vauvoina, jotka voi kutsua kotiinsa.

– Enkeleille lauletaan tai tanssitaan ja niille rakennetaan usein myös alttari. Luvataan, että enkelin voi tuntea kevyenä töytäisynä, valon välähdyksenä ilmavirtana tai huoneeseen ilmaantuneena höyhenenä.

Enkelille voi esittää kolme toivomusta, ja kaikki toiveet toteutuvat. Tämähän kuulostaa ihan satujen haltiatarkummeilta!

– Aivan, tämä kuulostaa sadulta ja on aika naiivia. Tämä on myös harhaa, jonka takana on demonisia voimia, sillä mikään muu ei selitä sitä, että niin monet ihmiset kertovat nähneensä enkeleitä.

Ilmiö on myös valtava bisnes, ja yksi sen näkyvimmistä kaupittelijoista on norjalainen prinsessa Märta Louise, joka on vieraillut myös Suomessa luen­noiden enkelimeditaatiosta tyyriissä tilaisuuksissa.

Nämä enkelit eroavat täysin Raamatussa kuvatuista enkeleistä, sillä Raamatussa enkelit kuvataan kerubeina, serafeina ja taivaallisina sotajoukkoina tai taivaallisina viestintuojina.

Enkelit olivat mukana ylistämässä Jumalaa Jeesuksen synnyttyä, ja enkelit toivat Jeesukselle ruokaa hänen paastottuaan erämaassa neljäkymmentä vuorokautta ja lohduttivat Jeesusta hänen rukoillessaan Getsemanessa ennen seuraavan päivän ristiinnaulitsemista. Taivaalliset joukot olivat siis mukana ihmiseksi syntyneen Jumalan Pojan merkittävissä vaiheissa maan päällä. Mutta heitä ei Raamatun mukaan voi ”tilata kotiin” toivomuslista kädessä.

Enkelimaailmaan uppoamisen sijaan Salme Blomster kehottaa oravanpyörässä pinnistelevää katsomaan Jeesusta, sillä rauha ja johdatus elämään löytyy tästä lähteestä.

Blomsterin opiskellessa Yhdysvalloissa maassa keskusteltiin kiivaasti TM-meditaation saamisesta kouluihin, jotta lapset rauhoittuisivat. Tuolloin kristityt saivat läpi ehdotuksen, jossa testattiin, kumpi rauhoittaa tehokkaammin: rukous vai meditaatio.

– Aivojen rauhoittumista mitattiin rukoilijoiden ja TM-mietiskelijöiden ryhmissä. Rukoilijat rauhoittuivat selkeästi paremmin. Tämä osoittaa, että kun katsomme Jeesukseen ja keskustelemme hänelle, sillä on rauhoittava vaikutus.

Tuttavani järjesti kutsut, jonne oli pyydetty myös ennustaja. Muiden mukana menin kuulemaan, mitä hän minulle näkee. Nyt oloni on levoton. Teinkö väärin? Mitä nyt pitäisi tehdä?

Moni ajautuu kokeilemaan ennustajaa tai vaikkapa reikihoitoa, koska sitä suositteleva tai tarjoava ihminen on niin mukava. Se ei kuitenkaan riitä kriteeriksi.

– Raamatussa varoitetaan selvästi hakemasta apua ennustajilta tai tietäjiltä. Jumala on näissä kysymyksissä aika ehdoton, eikä Raamatun mukaan ole olemassa sellaista harmaata aluetta, johon usein ihmiset vetoavat.

Blomster kehottaa tunnustamaan ennustajalla käynnin syntinä ja kääntymään Jumalan puoleen.

–  Jumala armahtaa eksyneitä. Ahdistukseen ei tarvitse jäädä.

Jos tietää jo etukäteen kutsuilla olevan jotain sellaista, missä ei halua olla mukana, Blomster ei menisi paikalle ollenkaan ja kertoisi emännälle asiasta kahden kesken.

– Minulla on uushenkisyydessä mukana olevia ystäviä ja heistä pari on tullut uskoon. On vaikeaa olla rakkaudellinen ja samalla ehdoton. Eräs ystäväni puhuu minulle usein henkioppaasta, mutta en saarnaa hänelle, vaan tuon esiin ajatuksiani kertoen, mitä Raamatussa sanotaan.

Lisäksi

”Uushenkisyys on lyönyt läpi seurakunnissa”

Vieraillessaan seurakunnissa Salme Blomster on tavannut yhä syvemmälle uushenkisyyteen humpsahtaneita. Osa heistä on seurakunnan työntekijöitä. KUVA: UT ARKISTO

1970-luvulla Salme Blomster työskenteli lääketieteeseen erikoistuneena toimittajana, ja työnsä puolesta hän tutustui myös vaihtoehtohoitoihin. Omassa elämässään hän koki puristusta hektisen työn ja pienen lapsen äidin roolien yhdistämisessä. Tuohon new age tuntui tarjoavan vastauksen, sillä sen eri muodoissa luvattiin rauhoittumista.

– Halusin nopeasti apua ahdistukseeni.

Blomster aloittikin tuolloin trendikkään TM-meditaation (transsendenttinen meditaatio). Kerran istuessaan meditaatiosalissa hän kuuli mielessään vahvan kehotuksen: Nyt ylös ja ulos!

– Ymmärsin, että kyse ei ole pienestä harrastelusta, jossa rauhoitan mieltäni vaan eksyttävistä voimista. Koin Jumalan kiivaasti irrottavan minut sieltä.

Myöhemmin Blomster on perehtynyt uushenkisyyden eri ilmiöihin, kun häntä on pyydetty puhumaan aiheesta. Nyt hän näkee vallalla olevan aivan uudenlaisen murroksen: uushenkisyys on lyönyt läpi seurakunnissa ja kristillisissä piireissä. Toiminta, jota ei olisi voitu kuvitellakaan seurakunnissa vielä kaksikymmentä vuotta sitten, on monissa seurakunnissa jo arkipäivää.

– Seurakunnissa ollaan välinpitämättömiä ja sinisilmäisiä. Ilmiöiden taustoja ei vaivauduta selvittämään. Reikin yleisyys osoittaa, että pikku hiljaa on liu´uttu kauemmas Raamatusta kohti maailmoja syleilevää ajatusmaailmaa.

Pappi energiahoidossa Minä Olen -messuilla

Vuonna 2015 Kirkko ja Kaupunki kertoi kirkon messukappelista uushenkisillä Minä Olen -messuilla. Kappelissa oli mahdollisuus jutella päivystäjän kanssa, hiljentyä tai osallistua meditaatiohetkeen, joiden aiheita olivat ”sisäisen tilan selkeytys, sydämen jooga, itsetuntemuksen meditaatio ja kohteeton mietiskely”.

Messukappelista vastannut oppilaitospastori Henri Järvinen totesi, että kirkon on tärkeää olla siellä, missä on etsiviä ihmisiä. Tästä tuskin voi olla eri mieltä, mutta se, että Järvinen messuilla otti papin paita päällään vastaan Äiti maa- energiahoidon, tuntuu vähintäänkin oudolta.

Salme Blomster on huomannut, että jos lähtee mukaan uushenkisyyteen, ilmiö alkaa kiehtoa enemmän.

– Olin vierailemassa eräässä seurakunnassa, jossa kirkkoherra kertoi, että seurakunnassa on opetettu enkelioppia ja energian kanavoimista eli reikiä. Näiden vaikutuksesta siellä oltiin kiinnostuttu suomalaisen uskon juurista ja nyt suunniteltiin shamanistista opetusta, hän kertoo.