Anne Pohtamo-Hietanen: ”Vihdoin tiesin, ketä kiittää”

Elämässään menestynyt kaunotar oivalsi, että usko Jeesukseen ei ole hävettävä asia, vaan ihmisen luonnollinen tila.

– Jumala on antanut tielleni viisaita ihmisiä, jotka ovat opastaneet minua eteenpäin, Anne Pohtamo-Hietanen toteaa kiitollisena. Kokeneempien neuvot olivat kallisarvoisia vasta uskoontulleelle. Kuvat: Jani Laukkanen

– Jumala on antanut tielleni viisaita ihmisiä, jotka ovat opastaneet minua eteenpäin, Anne Pohtamo-Hietanen toteaa kiitollisena. Kokeneempien neuvot olivat kallisarvoisia vasta uskoontulleelle. Kuvat: Jani Laukkanen

Elämässään menestynyt kaunotar oivalsi, että usko Jeesukseen ei ole hävettävä asia, vaan ihmisen luonnollinen tila.

”Nämä ihmiset kertovat elämästään omalla nimellään ja kuvallaan. Tämän täytyy olla totta”, Anne Pohtamo-Hietanen mietti lukiessaan elämäntarinoita hengellisestä lehdestä. Hän oli juuri lukenut, kuinka parisuhteessa väkivaltainen ja viinaan menevä mies oli tullut vankilassa uskoon, kuten hänen tyttöystävänsä tahollaan. He aloittivat suhteensa uudelta, terveeltä pohjalta ja kertoivat lehden sivuilla, miten Jeesus oli muuttanut heidän elämänsä.

Tarina vakuutti Annen pitkän etsinnän jälkeen. Kesällä 1992 hän polvistui Rengossa sijaitsevan kesämökkinsä lattialle yksin ja rukoili: ”Kiitos, jos voit minuakin johdattaa ja annat synnit anteeksi.”

Matkaa tuohon pisteeseen hän oli tehnyt kauan.

Punaisia mattoja

Vietnamin sota päättyi, Margaret Thatcher nousi Britannian konservatiivipuolueen ensimmäiseksi naisjohtajaksi ja Suomessa elettiin Kekkosen aikaa kylmän sodan puristuksessa – vuosi 1975 oli mullistava myös Anne Pohtamolle, kun hänet vain 19-vuotiaana kruunattiin Miss Suomeksi ja myöhemmin Miss Universumiksi.

– Olin nuorena todella ujo, mutta vahva kielitaito auttoi kisoissa.

Silloin elettiin aikaa, jolloin kauneuskilpailuja arvostettiin ja missit olivat valtavan suosittuja julkisuuden henkilöitä. Miss Universum -titteli velvoitti kansainvälisiin edustustehtäviin, ja Anne jäi asumaan New Yorkiin. Kielitaitoinen ja jalat maassa toimiva nuori nainen pärjäsi tehtävissä vieraillessaan talk show´ssa tai haastatellessaan kansainvälisen kongressin osallistujia Rio de Janeirossa Brasiliassa.

Universumin kauneimmalle avautuivat ovet suureen maailmaan. Mallin töitä riitti, mutta suomalaiskaunotar näki myös kimalluksen kääntöpuolen. 70-luvun New Yorkissa juhlittiin discopallojen alla ja huumeita käytettiin holtittomasti. Suhde unkarilaissyntyiseen ravintoloitsijaan päättyi, kun mies osoittautui väkivaltaiseksi.

Monen yllätykseksi Anne Pohtamo palasi Suomeen viiden New Yorkissa vietetyn vuoden jälkeen. Hän jätti taakseen nousukiidossa olevan kansainvälisen mallin uran, sillä nuoruuden rakkaus Arto Hietaseen roihahti uudestaan.

Säikähdys

Anne Pohtamo-Hietanen

 • †Voitti Miss Universum -kilpailun vuonna 1975 El Salvadorissa.
  †
 • Naimisissa Arto Hietasen kanssa vuodesta 1980.
  †
 • Parin neljä lasta ovat syntyneet ­vuosien 1981 ja 1994 välillä.
  †
 • Asuu Kauniaisissa.
  †
 • Yrittäjä työskentelee myös Suomen Raamattuopiston evankelistana sekä naistyön koordinaattorina.
  †
 • Motto: Ihminen tarvitsee rakkautta, raameja ja rukousta.
  †
 • Lapsenlapset nimittävät Annea mammaksi.

Suomessa Anne Pohtamo-Hietanen perusti yrityksen ja jatkoi mallin töitä. Näytösmatkoja tehtiin muun muassa Abu Dhabiin ja Dubaihin. Avioliitto Arton kanssa kukoisti, ja perhe kasvoi.

Samalla Anne kyseli elämän suuria kysymyksiä. Hän viehättyi idän uskonnoista, joihin oli törmännyt jo New Yorkissa.

– Suomessa osallistuin reiki-energiakurssille. Ajattelin sinisilmäisesti saavani sieltä sisältöä elämääni. Olisihan se jännää, jos voisin parantaa käsilläni ja samalla auttaa ihmisiä.

Kurssi muodostui liiankin jännittäväksi. Kun reiki-mestari laski kätensä hänen päälleen, Anne koki karmivan tunteen ja pelko ajoi hänet pois kurssilta.

Mitä se oikein oli? Tätä Anne kyseli missiystävältään, Tuula Portinilta, joka oli tullut vähän ­aiemmin uskoon.

– Tuula vastasi minulle: ”Jumala varjeli ja veti pois väärästä sekä antoi synnintunnon ja kiinnostuksen Sanaan.”

Arvokkaan äärellä

Halu löytää syvempää merkityksellisyyttä johtikin Anne Pohtamo-Hietasen Raamatun äärelle.

Tuula vinkkasi, että kannattaisi aloittaa Uudesta testamentista, evankeliumeista ja Roomalaiskirjeestä.
Ja Anne luki, niin että mies alkoi jo ihmetellä, tarvitseeko Raamatun äärelle joka päivä hakeutua. Mutta Anne koki löytävänsä joka päivä jotain uutta ja arvokasta.

– Kun luin Jeesuksen sanat: ”Minä olen tie, totus ja elämä”, ajattelin, että tuolla tiellä haluan kulkea. Vihdoin ymmärsin, mitä rippikoulussa puhuttiin.

Raamatun äärellä avautui syvällinen totuus: elämä ei ollutkaan jälleensyntymien loputon ketju, vaan ainutkertainen ja arvokas. Eikä ihminen voi pelastua omilla teoillaan, vaan ainoastaan turvautumalla Jeesukseen, joka on sovittanut syntimme ristillä.

Löytö pakotti polvilleen ja tuli aika luovuttaa elämän ohjat itseään suuremmalle.

Kodin uusi ilmapiiri

– Rukouksen jälkeen koin syvää rauhaa. Seuraavana aamuna heräsin onnellisena valmistamaan perheelle aamupalaa. Vihdoin tiesin, ketä kiittää, hän nauraa heläyttää.

Aiemmin taustalla häilyi pelokkuus: mitä tahansa voi tapahtua. Usko vapautti peloista ja Anne koki hengittävänsä vapaammin. Usko mullisti myös elämän prioriteetteja ja käyttäytymistä. Flirttailu jäi.

Kun luin Jeesuksen sanat: ”Minä olen tie, totus ja elämä”, ajattelin, että tuolla tiellä haluan kulkea.

– Artokin huomasi, että muutuin hyvään suuntaan, mutta olihan siinä haasteitakin, Anne myöntää.

Kerran jääkiekkotreeneistä poikien kanssa illalla palatessaan Arto löysi Annen ja Tuula Portinin olohuoneesta. Pohtamo-Hietasen perheeseen syntynyt kuopus pötkötteli lattialla Tuulan vauvan vieressä.

– Olimme unohtaneet ajan tajun, kun rukoilimme ja luimme Raamattua. Kello oli jo kymmenen, ja Arto puuskahti, että ”nyt tämä Raamatun lukeminen saa loppua”, Anne nauraa.

Myöhemmin samaisessa olohuoneessa vietettiin iltaa hyvän ystäväpariskunnan kanssa. Tuolloin Arto Hietanen kyseli pastori Markku Vuoriselta uskosta ja ilta päättyi yhteiseen rukoukseen.

– Arto sai antaa elämänsä Jeesukselle siinä lattialla, hän kertoo ja pyyhkäisee kyyneleen silmäkulmastaan.

Uskosta tulee julkista

Uskoontulonsa jälkeen Anne kiersi ahkerasti hengellisissä tilaisuuksissa, sillä hänellä oli valtava tiedonjano.

– On ihmeellistä, että kukaan ei vihjannut minusta kesän aikana mitään lehdistölle, vaan sain kasvaa rauhassa.

Oli kuitenkin selvää, että jossain vaiheessa uskosta tulisi julkista. Anne rukoili, että saisi kertoa löytämästään aarteesta toimittajalle, joka ymmärtäisi. Pyyntöön vastatiin, kun lapsen koulukaverin äiti Pirjo Savolainen (nyk.Wesaniemi) soitti ja pyysi haastattelua Eevaan. Hän vihjasi kuulleensa, että Annen elämässä oli tapahtunut muutoksia.

– Kysyin Pirjolta, onko hän uskossa. Kun hän myönsi olevansa, suostuin haastatteluun.

Miss Universumin uskoontulo oli kansijuttu vuoden 1993 kynnyksellä, ja se herätti laajasti huomiota. Pian Anne kertoi muutostarinansa myös Minun valintani -kirjasessa. Siinä hän totesi: ”Usko Jeesukseen ei ole hävettävä asia. Se on ihmisen luonnollinen tila, jossa Jumala haluaa meidän olevan.”

– Synnin vuoksi tuo tila on rikkoutunut, siksi tarvitsemme Jeesusta.

Catwalkit olivat koulutusta

Luonnollisen kaunis nainen löysi luonnollisen tilan. Kaikki tietävät hänen vakaumuksensa, liikkui hän sitten julkkisten parissa tai seurakunnan rukousillassa. Ihmisten keskellä Anne kulkee sensorit herkkänä.

– En ala tuputtaa uskoani, mutta ihmiset tietävät, että minulta voi kysyä. Jos näin tapahtuu, annan aina aikaa ja tarjoudun rukoilemaan ihmisen kanssa.

Viimeiset kaksikymmentä vuotta Anne Pohtamo-Hietanen on toiminut myös Suomen Raamattuopiston evankelistana. Hän kokee, että julkisuudesta on hyötyä, sillä se avaa mahdollisuuksia kertoa Jeesuksesta.

– Minut on koulittu olemaan esillä jo nuoruudessa. Catwalkit olivat valmistautumista evankelistan tehtävään. Ujosta pikkutytöstä on kasvanut rohkeampi, hän säteilee.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!