Viisikielisen laulut yhdistävät seurakuntaa
Viime sunnuntaina 24. elokuuta Tampereella vietettiin Viisikielisen yhteislaulujuhlaa. Aleksanterin kirkkoon kerääntyi laulamisesta innostunutta väkeä tuttujen ja uusien sävelien äärelle.
– Laulamista oppii vain laulamalla, Minna Pyysalo rohkaisi tilaisuuden alussa.
Hän oli juhlan yksi esilaulajista. Lisäksi musiikista vastasivat muun muassa Jussi Pyysalo, Pertti Kallio ja ViisNääs -orkesteri, Sirpa Koskinen yhtyeineen sekä Essi ja Jouko Partanen. Juontajana toimi Pekka Pesonen, joka kuvasi juhlaa eräänlaiseksi rukouskokoukseksi, koska monissa lauluissa käännytään rukoillen Jumalan puoleen.
– Yleensä rukouskokouksiin tulee kymmenen ihmistä, mutta nyt meitä on aika paljon enemmän, hän nauratti yleisöään.
Viisikielisen yhteislaulujuhlassa ei pelkästään siirrytty laulusta toiseen, vaan myös avattiin niiden taustoja ja historiaa. Pekka Pesonen esimerkiksi kertoi tarinan illan avauslaulun ”On armo suuri ihmeinen” taustasta. Sen tekijä John Newton oli ennen uskoontuloaan orjalaivan kapteeni, joka pelastumisensa jälkeen kirjoitti laulun löytämästään armosta.
Illan aikana kirkossa kajautettiin yhdessä muun muassa laulut ”Golgatan veressä voima on”, ”Laula ihmisille”, ”Sana Jumalan”, ”Kun joku on lähellä Jeesusta”, ”Vie vuorille tää viesti” ja ”Kiitä, mun sieluni”.
Ensikertalainen ilahtui
Pirkkalalainen Sirkka Kulju ei ollut koskaan kuullut Viisikielinen-laulukirjasta, ennen kuin hän törmäsi yhteislaulujuhlan mainokseen. Rakkaus laulamiseen sai hänet lähtemään tilaisuuteen ottamaan selvää, mistä oli kyse.
– Laulut ovat ihania ja tuttuja minulle. Täytyy mennä ostamaan kirja, hän totesi juhlan jälkeen.
Erityisesti Kuljua koskettivat viisikielisen kappaleet ”Anna sade, Jumala”, joka löytyy myös muusikko Nina Åströmin vuoden 2013 kultalevyltä, sekä ”Liian kylmät tuulet”, joka on tullut tutuksi Lasse Heikkilän Suomalaisesta messusta.
– Näissä lauluissa rukoillaan Suomen kansan puolesta, Kulju selittää.
Kuljun mielestä yhteislaulujen laulamisella on yhdistävä ja hoitava vaikutus seurakunnissa. Siksi hän kannattaa vastaavien tapahtumien järjestämistä jatkossakin.
– Tämä oli todella hyvä kokonaisuus, Kulju kiteyttää juhlan.
Viisikielisen yhteislaulujuhlan tarkoituksena oli esitellä uuden laulukirjan sisältöä sekä järjestää laulutapahtuma yhdessä eri järjestöjen kanssa. Juhlan taustalla yhteistyötä tekivät Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta, Lähetysyhdistys Kylväjä, Medialähetys Sanansaattajat, Kansan Raamattuseura, Hämeen Kansanlähetys, Opiskelija- ja koululaislähetys sekä Suomen Raamattuopisto.