Uskonnonvapaus toimii, kun sitä käytetään rohkeasti
KANSANLÄHETYSPÄIVIEN lauantaiaamupäivässä entinen kansanedustaja Timo Soini sekä juuri eläkkeelle jäänyt professori Jouko Talonen keskustelivat päätoimittaja Leif Nummelan johdolla siitä, millaista on olla rohkeasti kristitty tässä ajassa.
Yksi keskustelun teemoista oli yhteiskunnan kontrolli mielipiteen- ja sananvapauteen. Keskustelijat pitivät huolestuttavana nykyistä kehitystä, jonka myötä vääränä koetun mielipiteen sanomisella voi olla vakavat seuraukset. Timo Soini joutui ministeriaikanaan itse kohun keskelle abortinvastaisten mielipiteidensä vuoksi, ja viimeaikaisista esimerkeistä tunnetuin lienee Päivi Räsäsen tapaus, jossa homovastaisiksi tulkitut mielipiteet johtivat oikeussaliin.
Määrässä on voimaa
Jouko Talonen kuvaili ”salamitaktiikaksi” toimintamallia, jossa yksittäisiä ihmisiä nostetaan yhteiskunnassa esille varoittavina esimerkkeinä. Salamitaktiikka tarkoittaa pyrkimystä päästä tavoitteeseen pala palalta. Monet kristityt pysyttelevätkin oma-aloitteisesti hiljaa, sillä muutamille koituvat näkyvät seuraukset saavat helposti muutkin varpailleen. Joillakin aloilla töitä voi olla vaikeaa saada tai säilyttää, jos on tunnettu tietynlaisista mielipiteistä.
– Kaikki me olemme heikkoja omalla tavallamme ja itsesensuurin varjo lyö meihin. Kun on kysymys urasta, kovin raflaavia kommentteja tiettyyn suuntaan ei voi ottaa, Talonen huomautti.
Myös Timo Soini oli huolissaan siitä, että mielipiteen sanominen voi vaarantaa toimeentulon.
– Itsenäinen ajattelu tuntuu olevan sallittua vain, kun olet taloudellisesti riippumaton. Kristittynä olemisesta tehdään luksushyödyke.
Soini kuitenkin toivoi, että yhä useampi uskaltaisi näyttää värinsä. Tällöin olisi vaikeampaa nostaa vain muutamia tikunnokkaan.
– Jos 50 000 ihmistä laittaa omalle nettisivulleen saman tekstin kuin Päivi [Räsänen], niin mikään instanssi ei tutki niitä kaikkia.
Myös Talonen muistutti lähes satavuotiaasta uskonnonvapaudesta, joka on edelleen voimassa.
– Jos me käytämme uskonnonvapautta rohkeasti, niin se toimii.
Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.
Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: