Valtakunnansyyttäjän päätös osuu vähemmistön vähemmistöön – Kristitty ja homoseksuaali ”Tuomas” pelkää seurauksia
”Olen surullinen ja pettynyt siitä, että päätitte nostaa syytteen. Huomaan, että tunnen myös epämääräistä ahdistusta ja pelkoa: mitä täällä oikein tapahtuu, miten sanan- ja uskonnonvapaudelle käy, onko minulla tulevaisuudessa oikeus elää todeksi omaa syvintä itseäni?”
Kirjeessä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle esitetään huoli kansanedustaja Päivi Räsäsen saamista rikossyytteistä. Kirjeen on kirjoittanut kristityksi ja homoseksuaaliksi itseään kuvaava Tuomas (nimi muutettu).
Tuomas kuuluu niihin vähemmän esillä olleisiin henkilöihin, joiden seksuaalinen kiinnostus kohdistuu pelkästään samaa sukupuolta oleviin, mutta jotka ovat päättäneet elää selibaatissa. ”Oma ihmiskäsitykseni perustuu siihen kristilliseen perinteeseen, jota kirkko on vuosituhansien ajan säilyttänyt ja josta käsin kirkko on ottanut kantaa esimerkiksi homoseksuaalisiin suhteisiin. Uskon, että seksuaalisuus on tarkoitettu jaettavaksi miehen ja naisen välisessä avioliitossa”, Tuomas kuvaa kirjeessään.
”Räsäsen puheet eivät loukkaa minua”
Uudelle Tielle antamassaan haastattelussa Tuomas avaa kirjeen taustalla olevia tuntemuksiaan.
– Kun luin uutisen, että Räsäsen tapaus menee oikeuteen, minulle tuli absurdi olo. Mietin, miten tämä on mahdollista. Valtakunnansyyttäjä on todennut, että Räsäsen toiminta halventaa homoseksuaaleja. Minä en koe tällä tavalla.
Tuomas kokee, että syytteiden myötä hänet yhdistetään johonkin sellaiseen uhrien ryhmään, jota täytyy suojella.
– En kaipaa suojelua tässä asiassa. Mutta jos Räsäselle tulisi tästä tuomio, kokisin, että se kaventaisi minun sanan- ja uskonnonvapauttani. Mietin, uskallanko enää julkisissa tilanteissa viitata tiettyihin raamatunkohtiin kertoakseni, että kannatan perinteistä avioliittokäsitystä.
Jos Räsäselle tulisi tästä tuomio, kokisin, että se kaventaisi minun sanan- ja uskonnonvapauttani.
Tuomas sanoo olevansa varsin samoilla linjoilla Räsäsen kanssa seksuaalietiikan kysymyksistä mutta pohtii, menisikö viesti paremmin perille, jos sen ilmaisisi eri tavalla.
– Räsäsen näkemys pohjautuu kristilliseen avioliittokäsitykseen. Siinä mielessä koen, että se, mitä valtakunnansyyttäjä tekee, uhkaa jotain, mikä on minulle pyhää. Halusin kirjeelläni viestittää, että tämä ei ole ollenkaan mustavalkoinen asia. Meitä homoseksuaaleja on hyvin erilaisia.
Selibaatissa omasta tahdostaan
Tuomas korostaa sitä, että hän on tehnyt omasta tahdostaan ratkaisun elää selibaatissa eikä häntä ole painostettu siihen.
– Olen tehnyt tämän päätöksen sydäntäni kuunnellen ja tutkien sitä, mitä kristinusko on alusta alkaen opettanut avioliitosta. Päätös ei ole ollut kivuton, mutta tunnen siitä syvää levollisuutta ja vapautta.
Tuomaksella on ollut elämänsä aikana muutamia homoseksuaalisia suhteita, mutta hän on kokenut, etteivät ne ole vastanneet hänen kaipaukseensa.
– Koen, että ne ovat olleet väärä vastaus oikeaan kysymykseen. Koen, että siinä, mikä minussa ilmenee homoseksuaalisena kaipauksena, on pohjimmiltaan kyse jostain muusta, esimerkiksi rakkauden kaipuusta ja hyväksynnän saamisesta miehiltä.
Tuomaksen kokemuksen mukaan se, mitä Jumala ilmoittaa Raamatun ja kirkon välityksellä, on sopusoinnussa sen kanssa, mitä on psykologisesti ehyt ihmisyys.
– Tämä on ollut minulle tosi tärkeä kokemus. Olen todennut, että se on tosi vapauttavaa ja helpottavaa.
Uskonnollista vakaumusta ei ymmärretä
Tuomas on elämänsä aikana kohdannut useita tilanteita, joissa häntä on yritetty käännyttää pois vakaumuksestaan. Näin kävi esimerkiksi julkisessa terveydenhuollossa, josta hän haki apua masennukseensa joitain vuosia sitten.
– Minulle on sanottu, että minun kannattaisi pyrkiä pois vakaumuksestani. On annettu ymmärtää, että miehen ja naisen välinen avioliitto on ihmisten keksimä patriarkaalinen systeemi, joka syrjii vähemmistöjä.
– Eräs psykologi alkoi itkeä ja sanoi, että häntä surettaa se ajatus, että minä jään yksin. Hän myös suositteli minulle Setan vertaistukiryhmää. Ajattelen, että se oli hyvää tarkoittavaa ja ilmaisi myötätuntoa, mutta koska kyse on minun elämästäni ja valinnastani, se oli myös loukkaavaa ja tungettelevaa.
Minulle on sanottu, että minun kannattaisi pyrkiä pois vakaumuksestani.
Tällainen asenne paljastaa Tuomaksen mielestä sen, että uskonnollinen lukutaito on heikentynyt yhteiskunnassamme.
– Ei ymmärretä, että ihmisellä voi olla syvä uskonnollinen vakaumus, jonka pohjalta hän tekee päätöksiä elämässä ja joka vaikuttaa hänen ihmiskuvaansa.
Vaikka Tuomas myöntää, että hänen päätöksensä ei ole ollut helppo, tällä hetkellä hän kokee oman elämäntilanteensa hyväksi.
– En ole yksinäinen. Minulla on ystäviä, ja koen elämässä paljon rakkautta.
Kunnioittavasti, lempeästi ja totuudellisesti
Kristityt mielletään usein tuomitseviksi ja suvaitsemattomiksi. Tuomas ei ole kuitenkaan kohdannut tällaista asennetta kristittyjen yhteisöissä ollenkaan.
– Jos olen kertonut taipumuksestani jossain pienpiirissä, minuun on suhtauduttu tosi hyvin.
Kuinka kristittyjen ja seurakuntien sitten tulisi kohdata homoseksuaaleja?
– Kunnioittavasti ja lempeästi, mutta totuudellisesti. Ei jätetä kertomatta sitä, mitä kristinusko ja Raamattu opettavat seksuaalisuudesta ja avioliitosta. Mutta senkin voi tehdä monella tavalla. Synti edellä meneminen ei ole välttämättä kovin hyvä lähestymistapa. Seurakunnat ja kristityt voisivat miettiä ja rukoilla, miten Jumala voisi kutsua myös homoseksuaaleja rakkauteensa ja pelastukseensa.
Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.
Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: