Tunkeutuminen kongressiin vain syvensi kuilua
Keskiviikkona 6.1. Yhdysvaltojen kongressin ollessa koolla vahvistamassa presidentinvaalin tulosta, rakennukseen tunkeutui joukko mielenosoittajia. USA:n presidenttiä, Donald Trumpia, on laajasti pidetty yhtenä syyllisenä tähän tapahtumaan. Trump on lukuisia kertoja vaalien jälkeisissä puheissaan kiistänyt vaalituloksen ja puhunut siitä, että vaalit vietiin häneltä ja republikaaneilta vääryydellä. Hän myös rohkaisi kannattajiaan menemään kongressitalolle protestoimaan.
Valtaus on laajasti tuomittu USA:ssa poliittisesta laidasta toiseen. Myös USA:n tunnetuimmat kristilliset johtajat ovat tuominneet sen, useat sellaisetkin, jotka vaaleissa äänestivät Trumpia. Lopulta presidentti itsekin paheksui tätä traagista tapahtumaa, jossa kuoli viisi ihmistä. Tapahtumakulkua tullaan varmasti tutkimaan minuutti minuutilta ja henkilö henkilöltä sen selvittämiseksi, kuka lopulta oli syypää mihinkin.
Suomen presidentti Sauli Niinistön mukaan tilanne ei näyttänyt vallankaappausyritykseltä. ”Pikemminkin hetkessä syntyneeltä, presidentti Trumpin puheen hengen synnyttämältä toiminnalta. Joukossa toiminta ja tyhmyyskin tiivistyy”. (Yle 6.1.) Tapahtuma ilmensi sitä syvää tyytymättömyyttä ja jakautuneisuutta, joka USA:ssa vallitsee.
Donald Trump sai vaaleissa 74 miljoonaa ääntä ja tuleva presidentti Joe Biden 81 miljoonaa. Trumpin äänimäärä on suurin istuvan presidentin koskaan saama äänimäärä. Olisi absurdia pitää kaikkia Trumpia äänestäneitä 74 miljoonaa amerikkalaista äärioikeistolaisina. Vaalituloksen taustalla ovat pitkään jatkuneet, syvät poliittiset, eettiset ja maailmankatsomukselliset erimielisyydet maahanmuutosta, terveydenhuollosta, taloudesta, koulutuksesta, abortista, avioliitosta, seksuaalieettisistä kysymyksistä, itse amerikkalaisuudesta, ja niin edelleen.
Useat Yhdysvaltojen kristilliset johtajat ovat pyrkineet rauhoittamaan tulehtunutta tilannetta ja muistuttaneet tärkeistä kristillisistä perusarvoista.
Näitä kysymyksiä kommentoidaan eri näkemyksiä edustavissa USA:n medioissa päivittäin. Nyt useat Yhdysvaltojen kristilliset johtajat ovat pyrkineet rauhoittamaan tulehtunutta tilannetta ja muistuttaneet tärkeistä kristillisistä perusarvoista: laillisuutta, demokraattisia prosesseja ja esivaltaa on kaikissa tilanteissa kunnioitettava. Epäilyt ja syytökset vaalitoiminnassa ilmenneistä vääryyksistä on tutkittava asiallisesti ja vaalien laillista tulosta on kunnioitettava.
Yhteiskuntarauhan säilyttämiseen ja toisten kunnioittamiseen on pyrittävä silloinkin, kun ollaan eri mieltä asioista. Viholliskuvia ei pidä turhaan ruokkia, mutta jos vihamielisyyttä siitä huolimatta ilmaantuu, Jeesus itse kutsuu meitä vastaamaan pahaan hyvällä. Vaikka tämä ei ole poliisille tai armeijalle annettu toimintaohje, se on ohje kristityille henkilökohtaisesti. Kaukaa seuraten on nyt kuitenkin vaikeaa nähdä, mikä voisi tuoda Amerikan kansalle nopeasti ratkaisevaa uutta yhtenäisyyttä yli puolue- ja näkemyserojen.
Tätä kirjoitettaessa Joe Bidenin hallinto ja sitä tukevat mediat julkaisevat jo suunnitelmia yhteiskunnallisista toimenpiteistä, jotka ovat täysin päinvastaisia kuin Trumpin hallinnon toimet, ja tulevat edelleen jakamaan kansaa syvästi. Kansaa, josta 74 miljoonaa halusi Trumpin jatkavan. Tässä tilanteessa monet amerikkalaiset kristilliset johtajat ovat myös muistuttaneet, etteivät sen enempää Trump kuin Bidenkaan, tai ”universumin herroiksi” kutsutut, yhteiskunnallista ratkaisuvaltaansa lisänneet Twitterin, Facebookin tai Googlen johtajat, ole maailman lopullisia hallitsijoita. Kaikki valta taivaassa ja maan päällä on edelleen Kristuksella. Hänen valtansa vain on niin toisenlaista.
Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.
Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: