Jos haluat parantaa maailmaa, varo utopioita

Kaikilla niillä, jotka tosissaan haluavat muuttaa maailmaa paremmaksi, on yksi aivan erityinen kiusaus. Heillä on houkutus alkaa uskoa ja seurata jotakin maanpäällistä utopiaa tai utopistista johtajaa.

Jotkut hyvin tunnetut ja uusiin ennätyslukuihin yltänyt koronaepidemia on valitettavasti vain yksi maailman tällä hetkellä kohtaamista valtavista haasteista. Viime viikonvaihteessa 140 parempaa tulevaisuutta etsimään lähtenyttä ihmistä hukkui, kun Kanarian saarille matkalla ollut pakolaisalus syttyi palaamaan. Tämä järkyttävä tapaus on vain yksi välähdys tämänhetkisestä pakolais- ja maahanmuuttajaongelmasta. Sen ratkaiseminen on merkittävimpiä haasteita tulevina vuosina.

HUOLESTUTTAVA HAASTE ON tietysti myös ilmastomuutos ja erimielisyydet siitä, millä keinoin siihen pitäisi vastata. Ääri-islamilainen terrorismi puolestaan muodostaa turvallisuusongelman, johon vastaaminen tulee sekin vaatimaan suuria ponnisteluja. Lisäksi ihmiskunnan historian kannalta täysin uudenlaisen ongelman muodostaa niin sanottu kyberturvallisuus. Se vaatii viranomaisilta, ja myös meiltä kaikilta, aivan uudenlaista teknistä osaamista.

VAIKKA PUHUTTAISIIN VAIN todella massiivisista ja jollakin tavoin kaikkialla maailmassa läsnä olevista ongelmista, listaa voisi jatkaa pitkään. Meillä on kasvava huumeongelma, ihmiskauppa, kansainvälinen rikollisuus ja niin edelleen. Vaikka suomalaisen psykoterapiakeskus Vastaamoon tehty inhottava tietomurtorikos olikin ilmeisesti, jopa maailmanlaajasti katsottuna, ainutlaatuinen tapaus, Suomi on edelleen yksi maailman turvallisimmista maista. Kaikki edellä mainitut ongelmat ovat läsnä myös meillä, mutta toistaiseksi eivät samassa mittakaavassa kuin monessa muussa maassa.

TYÖTÄ YHTEISKUNNALLISEN VANHURSKAUDEN ja hyvinvoinnin turvaamiseksi ja ulottamiseksi kaikkialle, ja kaikille, on siis valtavasti jäljellä. Meidät kaikki, yhtä hyvin kristityt kuin kaikki muutkin maapallon asukkaat, on kutsuttu tekemään työtä lähimmäistemme parhaaksi. Tästä emme ole vain vastuussa toisillemme, vaan kaikki ihmiset ovat myös Jumalan edessä vastuussa siitä, miten he kohtelevat, auttavat ja palvelevat lähimmäisiään.

Kommunismi, natsismi ja ääri-islamilainen ideologia ovat hirvittäviä esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun saadaan tarpeeksi monia ihmisiä uskomaan jonkinlaiseen lopulliseen ratkaisuun yhteiskunnan ja ihmiskunnan ongelmissa.

KAIKILLA NIILLÄ, JOTKA tosissaan haluavat muuttaa maailmaa paremmaksi, on yksi aivan erityinen kiusaus. Heillä on houkutus alkaa uskoa ja seurata jotakin maanpäällistä utopiaa tai utopistista johtajaa. Kommunismi, natsismi ja ääri-islamilainen ideologia ovat hirvittäviä esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun saadaan tarpeeksi monia ihmisiä uskomaan jonkinlaiseen lopulliseen ratkaisuun yhteiskunnan ja ihmiskunnan ongelmissa. Pitäisi hyväksyä se, että ennen Kristuksen toista tulemista ei tule olemaan mitään lopullista ratkaisua. Tarjolla on ainoastaan kärsivällisyyttä, hikeä ja kyyneleitä vaativaa, kiusallisen hitaasti etenevää työtä.

SITTEN KUN JOSSAKIN onnistutaan ja saadaan aikaiseksi hyviä tuloksia, nekin uhkaavat jatkuvasti sortua erilaiseen vastustukseen ja vastoinkäymisiin. Tällainen työskentely, joka tapahtuu demokraattisen ja laillisen yhteiskuntajärjestyksen keinoin, on kuitenkin välttämätöntä ja ainoa vaihtoehto utopioiden kaaokselle ja verenvuodatukselle.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: