Mitä korona muuttaa – ja mitä ei?
VIIME VIIKKOINA on useassa yhteydessä puhuttu ja kirjoitettu siitä, millainen koronan jälkeinen maailma on ja miten ihmiset tulevat muuttumaan. Joitakin muutoksia varmasti tulee. Toivottavasti toimintatapamme muuttuvat enemmän toisistamme välittävään ja toisemme huomioivaan suuntaan. Samalla on kuitenkin ennustettavissa, että ihmiset tulevat olemaan samanlaisia vakaumukselliselta ja moraaliselta perusolemukseltaan ja toimimaan suurin piirtein samoin kuin ennen viruksen ilmenemistä.
YKSI ESIMERKKI siitä, miten ihminen säilyttää näkemyksensä ja vakaumuksensa samanlaisena jopa kriisin ja kuoleman edessä, on kansainvälisesti tunnetun evankelista Franklin Grahamin johtaman kristillisen avustusjärjestö Samaritan ́s Pursen New Yorkissa kohtaama vastustus. Järjestö joutui viime viikolla painostuksen kohteeksi, kun se oli avannut New Yorkiin kenttäsairaalan auttaakseen koronavirukseen sairastuneita kaupunkilaisia. (The New York Times 14.4)
LGBT-järjestö Reclaim Pride Coalition, joka ajaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, järjesti mielenosoituksen kenttäsairaalaa vastaan. Potilaaksi sairaalaan voi tulla kuka vain etnisestä alkuperästä, uskonnollisesta vakaumuksesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Grahamin johtamaa järjestöä kritisoitiin kuitenkin siitä, että se rekrytoidessaan hoitohenkilökuntaa pyytää heitä sitoutumaan miehen ja naisen väliseen avioliittoon.
FRANKLIN GRAHAM itse puolusti järjestön oikeutta rekrytoida työntekijöitä, jotka sitoutuvat sairaalan arvoihin. Graham ihmetteli, miksi avioliittoa koskeviin vakaumuksiin kohdistetaan hyökkäys hetkenä, jolloin tuhannet newyorkilaiset taistelevat elämästään. Samaritan Pursen työntekijät riskeeraavat elämänsä tarjotakseen ratkaisevaa terveydellistä hoitoa.
Suomestakin löytyy esimerkkejä siitä, että avioliittoa miehen ja naisen välisenä pitävien työnteko on haluttu kieltää. Näkemykset perheestä ja avioliitosta ovat tietenkin vain yksi elämänalue, jossa ihmisen vakaumukset ovat syviä ja tunteisiin meneviä. Voitaisiin puhua myös monista muista uskonnollisista, poliittisista, taloudellisista ja moraalisista vakaumuksista, joita kaikilla ihmisillä on. Tällaisia ihmisessä syvällä istuvia vakaumuksia korona tuskin muuttaa. Koronan aikana ja sen jälkeenkin ihmiset jatkavat elämäänsä niiden vakaumusten, ja sellaisen moraalin mukaan, johon he ovat elämässään päätyneet. Näin on riippumatta siitä, onko kyseinen vakaumus syntynyt syvällisen harkinnan tuloksena, vai enemmän tai vähemmän sattumalta.
MIKÄ SITTEN TODELLA muuttaa ihmisen vakaumusta tai elämäntyyliä radikaalisti? Esimerkiksi syvä henkilökohtainen kriisi, kuolemanläheisyyskokemus tai kääntymyskokemus voi johtaa muutokseen. Jokainen kristitty, joka on rukoillut oman elämänsä muuttumista ja kaivannut muutosta, tietää kuitenkin, kuinka sitkeässä vanhat toimintatavat ja uskomukset meissä istuvat. Lopulta ihmisessä tapahtuva todellinen pysyvä muutos on harvinaista ja usein myös hidasta. Kokonaan mahdotonta se ei kuitenkaan ole.
Siitä lähtien kun Jeesus kulki maan päällä, paransi sairaita ja kutsui ihmisiä opetuslapsikseen, hän on osoittanut, miten hän voi saada aikaan muutosta ihmisen elämässä. Hänen seuraajansa ovat kuitenkin aina uskoneet ja opettaneet, että kokonaan irti synnistä ja omasta pahuudestamme me pääsemme vasta tämän elämän jälkeen. Silloin muutoksen saa aikaan kristityn lopullinen päämäärä: Jumalan autuaallinen näkeminen kirkkaudessa.
Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.
Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: