Liian paljon perättömiä väitteitä

Miksi meillä on tarve leimata jokin liike väärässä olevaksi paikkansapitämättömillä väitteillä?

Toimittaja Danielle Miettinen mainitsee tuoreessa haastattelussa (Seurakuntalainen.fi) seitsemän laajalle levinnyttä, kristinuskon historiaan liittyvää paikkansapitämätöntä väitettä. Lasten uskonnollista kasvatusta käsittelevässä mielenkiintoisessa artikkelissa haastateltavana on tieteen historiasta ja filosofiasta väitöskirjaa valmisteleva Miikka Niiranen. Hän kumoaa terävästi kaikki kyseiset väitteet.

PAIKKANSAPITÄMÄTTÖMÄT VÄITTEET eivät liity vain kristinuskon historiaan. Myös nykyajassa harhaanjohtavien arvioiden ja väitteiden esittäminen jostakin yksilöstä, ihmisryhmästä tai tapahtumasta on aivan liian yleistä. Syyllistymme valitettavasti kaikki joskus sellaiseen. Suomalaisessa luterilaisuudessa on esimerkiksi melko yleistä leimata jokin opetus ”reformoiduksi teologiaksi”. Tarkoitus on, että kuulija ymmärtäisi pelkästään tämän leiman perusteella, kuinka väärässä kyseisten ajatusten esittäjä on.

Ongelma vain on se, että harva suomalainen teologi tietää, mitä reformoitu teologia todellisuudessa opettaa. Suomen johtaviin reformoidun teologian tuntijoihin kuuluu dosentti Juha Ahvio. Hän huomautti kerran erään teologian tohtorin kirjoittamasta yli 600-sivuisesta kirjasta, että siinä esiintyvä rankka arvio reformoidusta teologiasta ei voisi olla enempää pielessä. Ahvion mukaan on ilmeistä, että kirjoittaja ei tunne reformoitua teologiaa juuri lainkaan. Reformoidun teologian opetukset on helppo tarkistaa vaikkapa reformoitujen kirjoittamista katekismuksista ja tunnustuksista, jotka on nykyään julkaistu myös suomeksi.

MYÖS MARTTI LUTHERISTA, ja siitä mikä on luterilaista, esitetään jatkuvasti näkemyksiä, jotka ovat uskonpuhdistajan opetukselle vieraita. Samoin tietty hengellinen liike voi saada osakseen paikkaansa pitämätöntä arvostelua. Useamman kerran, kun joku ihminen on kertonut minulle mitä tietyn hengellisen liikkeen tai kirkkokunnan opetus on, olen jäänyt miettimään, että ei ainakaan kukaan tuntemistani kyseisen liikkeen johtajista opeta niin. Kun joskus olen myös tarkistanut asian, minulle on vakuutettu, että näin ei todellakaan opeteta. Olen myös monta kertaa kuunnellut tai lukenut arvioita, joissa Kansanlähetyksen väitetään opettavan jotain, mitä tuskin koskaan olen tässä liikkeessä kuullut.

Toinen yleinen vastaantuleva vääristymä on se kuva, jota mediassa toistuvasti piirretään konservatiivisista kristityistä jotka haluavat pitäytyä Raamatun opetuksiin ja niin sanottuun klassiseen kristilliseen uskoon.

MIKSI MEILLÄ ON TARVE leimata jokin liike väärässä olevaksi paikkansapitämättömillä väitteillä?

Ei tietenkään ole väärin arvioida ja kritisoida julkista opetusta. Mutta se, mitä joku henkilö tai hengellinen liike todellisuudessa opettaa, on helppo tarkistaa soittamalla liikkeen edustajille tai tutustumalla sen julkaisuihin.

MONESSA KOHDIN me kaikki erehdymme, ja monesta asiasta me olemme täysin eri mieltä. Mutta on hyvä muistaa, että kahdeksas käsky on edelleen voimassa: ”Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.”