Nobel-tutkimus vahvistaa uskoa älykkääseen suunnitteluun

Hän on syyllistynyt yhteen poliittisen korrektiuden vastaiseen kuolemansyntiin. Hän on kritisoinut evoluutioteoriaa.

AALTO-YLIOPISTON bioprosessitekniikan emeritusprofessori Matti Leisolan tieteelliset ansiot ovat moitteettomat. Hän on toiminut Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun (TKK) kemian ja materiaalitieteiden tiedekunnan dekaanina. Hän on tuottanut yli 140 vertaisarvioitua tieteellistä julkaisua, joihin on viitattu yli seitsemän tuhatta kertaa. Hänellä on kuusi patenttia. Hän on muun muassa ollut perustamassa Helsingin seudun biotekniikan koulutusohjelmaa ja ollut yhtenä tekijänä suomalaisessa biotekniikan oppikirjassa.

Kaikesta tästä huolimatta Leisolaa on kuultu hämmästyttävän vähän suomalaisessa tieteellis-maailmankatsomuksellisessa keskustelussa, jopa kirkollisessa keskustelussa. Miksi? Koska hän on syyllistynyt yhteen poliittisen korrektiuden vastaiseen kuolemansyntiin. Hän on kritisoinut evoluutioteoriaa.

OMAELÄMÄNKERTANSA alussa Leisola kertoo, kuinka eräs toimittaja kirjoitti hänelle: ”Toimittajana minua järkytti tapa, millä edustamaasi maailmankatsomukseen ja siihen liittyvään keskusteluun suhtaudutaan. Tulee mieleen Pohjois-Korea ja Neuvostoliitto”.

Toinen toimittaja muistutti, että ”kriittisyyden ja keskustelun pitäisi kuulua luonnollisena osana kaikkeen tutkimukseen – miksi tässä on aihe, jossa asiallisesti esitetty ja perusteltu kritiikki aiheuttaa häkellyttävän suurta raivoa?”

Matti Leisolan omaelämänkerta, Evoluutiouskon ihmemaassa (Datakirjat 2018, 4. painos) on nyt ilmestynyt muokattuna saksan ja englannin kielellä. Hänen viimeaikaisia kommentteja koskien Nobel-palkitun biotekniikan professori Frances H. Arnoldin tutkimusta on uutisoitu muun muassa amerikkalaisilla cnsnews.com ja evolutionnews.org -uutispalveluissa.

MATTI LEISOLA on kertonut iloitsevansa Frances H. Arnoldin hyvin ansaitusta Nobel-palkinnosta ja pitävänsä tämän saavutuksia merkittävinä. Samalla hän on kuitenkin kritisoinut palkitun tutkimuksen käsittelyä julkisuudessa. Leisolan mukaan tutkimusta on virheellisesti tulkittu niin, että suunnatun evoluution menetelmä vahvistaisi evoluutioteoriaa, joka perustuu sattumanvaraisiin prosesseihin. Arnoldin tutkimus näyttäisi Leisolan mukaan pikemminkin vahvistavan älykkään suunnittelun teoriaa. Menetelmässä käytetään huolellisesti valittuja koeolosuhteita ja modernin geeniteknologian työkaluja, ja ohjataan prosesseja kohti ennalta valittua päämäärää. Suunnattu evoluutio on termi, jota käytetään älykkäästi ohjatusta proteiinien muokkausmenetelmästä.

Leisolan mukaan luonnossa näkyy Suunnittelijan kädenjälki. Hän lainaa omaelämänkertansa alussa filosofi Voltairea: ”Koko luomakunta huutaa kovaa, että on olemassa ylivertainen älykkyys, suunnaton voima, ihailtava järjestys ja kaikki kertoo meille, että olemme siitä riippuvaisia”.

LEISOLA ON YKSI KIRJOITTAJISTA hiljattain julkaistussa massiivisessa tuhatsivuisessa teististä evoluutiota kritisoivassa kirjassa Theistic Evolution – a Scientific, Philosophical and Theological critique (Crossway Publishing, 2017). Tässä kirjassa joukko tunnettuja tiedemiehiä, filosofeja ja teologeja kritisoi yritystä yhdistää evoluutioteoriaa Raamatun opetukseen luomisesta.

Leisolan mukaan tällainen yhdistäminen ei ota todesta sen enempää evoluutioteoriaa kuin Raamatun opetuksiakaan. Eri mieltä voi tietysti olla, mutta vaikka maailma ei kuuntelisi, niin ainakin kristittyjen kannattaisi kuunnella ansioituneen ja rohkean kristityn tiedemiehen esittämää kritiikkiä.