Uusi materiaali helpottaa pyhäkoulun pitämistä

Nyt pyhäkoulun voi vetää vaikka kotisohvalla, sillä Kansanlähetyksen juniorityön pyhäkoulumateriaali julkaistaan viikoittain Donkin Facebook-sivuilla.

– Opetustekstejä kirjoittaa laaja joukko vanhempia ja seurakuntien sekä Kansanlähetyksen työntekijöitä, kertoo Kansanlähetyksn juniorivastaava Iida Hovi. Kuva: Janna Granholm

– Opetustekstejä kirjoittaa laaja joukko vanhempia ja seurakuntien sekä Kansanlähetyksen työntekijöitä, kertoo Kansanlähetyksn juniorivastaava Iida Hovi. Kuva: Janna Granholm

Nyt pyhäkoulun voi vetää vaikka kotisohvalla, sillä Kansanlähetyksen juniorityön pyhäkoulumateriaali julkaistaan viikoittain Donkin Facebook-sivuilla.

Kristillinen kasvatus on vaikea laji. Monessa perheessä tuskaillaankin, kuinka tukea lasten hengellistä elämää. Kansanlähetyksessä tarpeeseen on vastannut juniori-ikäisille suunnattu Donkki-lehti, paikkakunnilla järjestettävät toiminta-illat Donkkis Big Nightit sekä leirit. Mutta toiminta-iltoihin ja leireille pääsee korkeintaan muutaman kerran vuodessa.

– Vanhemmat, jotka ovat pitäneet Donkkis-leireistä, ovat toivoneet kristillisen kasvatuksen tukea arkeen. Olemme vastanneet tarpeeseen jakamalla Donkin Facebook-sivulla tulevan sunnuntain evankeliumitekstiä avaavan pyhäkoulupaketin, kertoo innostunut Iida Hovi. Hän toimii Kansanlähetyksen juniorivastaavana.

Hovin mukaan kukaan ei ole aiemmin hoksannut tehdä kirkossa luettavista teksteistä lapsille soveltuvaa materiaalia. Donkin Facebook-sivuilla maanantaisin julkaistavan päivityksen materiaali on tehty erityisen helpoksi käyttää, eikä ennakkovalmisteluja tarvita. Riittää, kun ottaa kännykän käteen ja kerää lapset vaikka sohvalle. Facebook-sivulta löytyy lapsille tarkoitettu napakka opetus sunnuntain tekstistä sekä päivän kysymys, joka tuo aiheen lähelle lapsen arkea ja toimii keskustelun avaajana. Lisäksi pakettiin kuuluu aktiviteetti ja lauluehdotus.

Materiaali helpottaa myös pop up -pyhäkoulun pitämistä. Sellaisen tarve voi tulla vaikkapa jumalanpalveluksessa, jossa ei ole suunniteltua pyhäkoulua, mutta sellainen ilahduttaisi paikalle saapuneita lapsiperheitä.

– Materiaali helpottaa myös säännöllisesti pyhäkouluja pitäviä, sillä joskus ideat voi loppua. Halutessaan tulevan pyhän teemaan voi paneutua ajan kanssa, Hovi sanoo.

Juniorityössä on imua

Iida Hovi kertoo törmänneensä usein seurakuntien lastenohjaajien, varhaisnuorisotyöntekijöiden ja kirkkoherrojen toiveeseen nostaa pyhäkoulu siihen kunniaan, joka sille kuuluisi. Hän toivoo, että Donkki-materiaali voisi toimia juuri näin ja antaa tuntuvaa apua pyhäkoulujen järjestämiseen ja uusien käynnistämiseen.

– Aloitimme postaukset kesäkuussa, ja vastaanotto on ollut ilahtunut. Moni on ihmetellyt, miksi tätä ei ole keksitty aiemmin.

Juniorityössä on käynnissä muitakin uudistuksia. Donkki-lehden verkkosivuja täydennetään raamatunopetusmateriaalilla, jolle on tilausta seurakunnissa ja Kansanlähetyspiireissä.

Oulun tuomiokapitulin kasvatustyönsihteeri kertoi Hoville iloitsevansa raamatunopetusmateriaalista, mutta toivoi välinettä varhaisnuorten toimintailtojen toteuttamiseen. Toiveeseen vastataan kuvaamalla opetusvideoita Donkkis Big Night -illan suunnittelun ja toteutuksen helpottamiseksi.

– Nämä ovat työn moninkertaistamisen välineitä.

Iida Hovi muistuttaa juniorityön merkityksestä. Hän muistelee sosiaalipsykologi Saara Kinnusen todenneen, että kymmenvuotiaana lapsi alkaa miettiä, onko Jumala totta. Jos lapsi saa tuolloin vastauksia kysymykseensä, hänen uskonsa voi vahvistua, mutta jos kysymykset jäävät kuulematta, voi usko romahtaa.

Ikävaiheessa kaverien merkitys on voimakas, ja kristityn identiteetti voi vahvistua seurassa, jossa Jeesus on ”siisti juttu”.

– Muutamalla paikkakunnalla juniorit ovat itse alkaneet pitää Donkki-raamiksia. He ovat sanoneet, etteivät halua odottaa aikuisiksi, että pääsevät raamattupiiriin.