Kristinuskon totuudesta on todisteita runsain määrin
Pari vuotta oman uskoontuloni jälkeen, 1970-luvun alussa, jouduin älylliseen kriisiin. Tiesin, mitä olin kokenut, ja että kokemukseni oli aito. Mutta oliko kristinusko sittenkään totta? Voisiko Raamattuun ja sen opetuksiin luottaa? Entä Raamatun kertomuksiin? Nousiko Jeesus todella ruumiillisesti kuolleista? Voisinko olla varma syntien anteeksiantamuksesta?
Haasteita riitti. Kysymykset lennättivät tutkimusmatkalle. Yksi ensimmäisiä kirjoja, johon törmäsin, oli massiivinen teos nimeltään Evidence that demands a Verdict (Todisteita, jotka vaativat johtopäätöksen). Sen oli toimittanut Josh McDowell, kansainvälisestikin tunnettu amerikkalainen uskon puolustaja. Taustalla oli kymmenien tutkijoiden vuosien työ.
Kirja käsitteli Vanhan ja Uuden testamentin luotettavuutta, Jeesuksen elämää, kuolemaa ja ylösnousemusta, ja muita uskon kannalta keskeisiä kysymyksiä. Se ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1972. Siitä on otettu lukuisia painoksia ja sitä on myyty yli 3 miljoonaa kappaletta. Nyt lokakuussa, kirjasta on taas ilmestynyt uusi painos. Tässä, jälleen kymmenien uusien nuorten tutkijoiden työn perusteella uudistetussa painoksessa on vajaat kahdeksansataa sivua, neljä palstaa joka aukeamalla. Teoksen alkuperäisiin aiheisiin on lisätty kristinuskon tänään kohtaamia kovimpia haasteita.
Todisteita olisi olemassa runsaasti, jos vain halutaan tutustua niihin.
Josh McDowell on toimittanut tämän uusimman painoksen yhdessä poikansa, tohtori Sean McDowellin kanssa. Kirja on nyt monipuolisempi, syvällisempi ja maltillisempi kuin alkuperäinen painos. Teos on monella tapaa lajinsa klassikko. Sen myyntimenestys maailmalla kertoo siitä, että aina on ollut ja aina tulee olemaan ihmisiä, jotka joutuvat painimaan kristinuskon totuuksien kanssa myös älyllisesti. Mutta aina on niitäkin, jotka ovat paneutuneet siihen kritiikkiin, jota kristinuskoa vastaan esitetään.
Kysymyksiä saa mielellään esittää, mutta niihin on myös olemassa vastauksia. On olemassa massiivinen todistusaineisto kristinuskon perusdokumenttien ja väitteiden totuudenmukaisuuden puolesta. Jokaisen rehellisen etsijän tulisi tutustua myös niihin. Yksi hyväkään kirja ei tietenkään vastaa kaikkiin kysymyksiin, mutta olennaista onkin ymmärtää, että McDowellien kirja on vain yksi pieni pisara tällaisen kirjallisuuden meressä. Todisteita kristinuskon totuuden puolesta on paljon enemmän kuin mihin kukaan ehtii elämänsä aikana tutustua.
Itse ahmin uskoni alkutaipaleella 45 vuotta sitten koko kirjan. Sen jälkeen luin paljon muuta. Vähitellen rakentui vakaumus. Joskus kuulee ylimielisiä kommentteja kuten: ”Kristinuskon todenperäisyydestä ei ole mitään todisteita”, tai ”Uskovaiset uskovat mielikuvitusolentoihin”. Mihin tällaiset kommentit perustuvat? Tietämättömyyteen! Todisteita olisi olemassa runsaasti, jos vain halutaan tutustua niihin.