Irti yksipuolisesta tiedonvälityksestä
Maailma ei ole mustavalkoinen. Asiat ja ilmiöt ovat usein moniulotteisia, eikä niistä ole helppoa muodostaa tasapainoista kuvaa. Jos ihminen ajattelee käsityksensä maailmasta ja erilaisista ilmiöistä olevan tarpeeksi kattava, koska hän seuraa uutisia, jotakin maan päälehteä tai tiettyjen virallisten tahojen informaatiota, on se todellisuudessa hyvin todennäköisesti melko yksipuolinen.
Toimittaja-teologi Pasi Turunen paljastaa blogissaan yhden tällaisen räikeän yksipuolisuuden. YK:n yleiskokous rustasi marraskuussa yhdeksän poliittisesti motivoitua Israel-kriittistä päätöslauselmaa. Turunen kertoo paikalla olleesta tulkista. “Tajuamatta, että hänen mikrofoninsa oli jäänyt auki, tulkki äityi ääneen ihmettelemään yleiskokouksen toimintaa kollegalleen: ”… siis yhteensä kymmenen päätöslauselmaa Israelista ja Palestiinasta, on se vähän liikaa, eikö? Tiedän, että maailmassa tapahtuu muutakin todella pahaa…”” Ilmeet istuntosalissa olivat hämmentyneitä, ja kommentit herättivät istuntosalissa naurunremakan. Sattumuksesta kertova Youtube-videota on katsottu yli 280000 kertaa. Hillel Neuer UN Watch -järjestöstä toteaakin YK:n tämän vuoden yleiskokouksen saldosta näin: ”Tämän vuoden [2013] istuntokauden päättyessä yleiskokous on hyväksynyt kaiken kaikkiaan 22 Israelin tuomitsevaa päätöslauselmaa, ja ainoastaan neljä koskien koko muuta maailmaa yhteensä. (YK:ssa on yli 190 jäsenvaltiota]. Järkyttävää tekopyhyyttä, valikoivuutta ja politisoitumista.”
Israelin toimet ovat vain yksi asia, josta annetaan jatkuvasti moniin muihin maihin nähden todella yksipuolinen ja vääristynyt kuva. Sillä on myös seurauksensa. Kun Israel aikoinaan pysäytti aluevesilleen ajaneen laivan, marssivat ihmiset eri puolilla Eurooppaa kaduilla jo ennen kuin oli minkäänlaista selvyyttä siitä, mitä laiva kuljetti ja mitä pysäyttämisen yhteydessä todella oli tapahtunut. Oli ”selvää”, että Israel oli taas tehnyt jotakin väärää. Samaan aikaan jotkut todella järkyttävät tapahtumat maailmassa eivät saa aikaan minkäänlaista reaktiota.
Kun kuuluisa ruotsalainen lehtikirjoittaja Marcus Birro, jolta on julkaistu useita kolumneja muun muassa Expressen-lehdessä, kirjoitti viime vuoden lopulla joidenkin muslimien eri puolilla Lähi-itää harjoittamasta kristittyjen vainoista, hän ei yllättäen meinannut saada sitä läpi lehdessä. Birro kommentoi episodia kehottamalla median valtaeliittiä luopumaan rajoittuneesta näkökulmastaan ja ylpeästä asenteesta johtuvasta tietämättömyydestään. Sille, jota kiinnostaa saada asioista monipuolisempi ja totuudenmukaisempi kuva, löytyy yleensä aina jokin vaihtoehtoinen täydentävä tietolähde.