”Taiteella on voimakas ääni yhteiskunnassa”

Taide muovaa kulttuuria ja osoittaa suuntaa yhteiskunnassa. Kristityt eivät saa jäädä sivuun tältä alalta.

Lara ja Andrew Pilcher välittävät ilosanomaa taiteen avulla. – Yritämme välttää ajattelua, että uskovan elämä on kirkossa käymistä ja seilaamista isolla kristittyjen huvialuksella, jossa eletään yhdessä onnellista elämää. Kuva: Jenniina Nummela

Lara ja Andrew Pilcher välittävät ilosanomaa taiteen avulla. – Yritämme välttää ajattelua, että uskovan elämä on kirkossa käymistä ja seilaamista isolla kristittyjen huvialuksella, jossa eletään yhdessä onnellista elämää. Kuva: Jenniina Nummela

 

Taide muovaa kulttuuria ja osoittaa suuntaa yhteiskunnassa. Kristityt eivät saa jäädä sivuun tältä alalta. – Jos emme ota osaa kilpailuun tai ole tarpeeksi hyviä, silloin emme saa mahdollisuutta vaikuttaa, Lara ja Andrew Pilcher vetoavat.

– Taiteella on voimakas ääni yhteiskunnassa. Uskon, että Jumala ­haluaa meidän valjastavan sen hänen käyttöönsä, Andrew Pilcher painottaa.

Vaimonsa Lara Pilcherin kanssa hän matkusti äskettäin kotoaan Australiasta maapallon toiselle puolelle. Ryttylän Kansanlähetysopistolla pariskunta opetti nuoria Life-leirillä, joka kokoaa yhteen taiteiden ystäviä. He ovat pitkäaikaisten leirin vetäjien Jim ja Anne Millsin seuraajia. Viestikapula on vaihtunut.

Taide muovaa kulttuuria – oli sitten kyse teatterista, tanssista, musiikista tai vaikka maalaamisesta. Pilcherit ottavat esimerkiksi avioliiton. Taide on vaikuttanut siihen, että ihmisten käsitykset avioliiton merkityksestä ovat vääristyneet.

– Muutos alkaa usein taide- ja viihdealalta. Jos saat ne esittämään toivomiasi asioita tai lopettamaan antamasta tiettyjä viestejä, sinulla on enemmän valtaa kuin poliitikoilla, Lara Pilcher huomauttaa.

Uskovien pitää olla mukana tässä kilpailussa. Ja siinä pärjäämiseen tarvitaan muutakin kuin uskoa.

– Vaikka rakastaisi Jeesusta koko sydämestään, se ei yksin tee kenestäkään erinomaista taiteilijaa. Toisaalta, vaikka olisi erinomainen, ilman rakkautta Jeesukseen taide ei ohjaa ketään Jumalan luokse.

Millainen taidemaailma on kristitylle?

Pilcherit ovat työskennelleet vuosia taiteiden parissa. Lara on valmistunut musiikkiteatterin maisteriksi Lontoossa, jossa hän pääsi mestarin – huippumusikaaleista tunnetun Andrew Lloyd Webberin oppiin. Aviomies Andrew taas toimii taiteilijoiden fysioterapeuttina ja on ollut mukana yli kolmessakymmenessä West End -teatterin produktiossa Lontoossa.

Millaista heidän mielestään on elää uskovana taidemaailmassa? Voiko siellä puhua vakaumuksestaan? Pilcherit ovat puhuneet. Äskettäinkin Andrew kävi hengellisen keskustelun työtoverin kanssa teatterin takahuoneessa.

Kun ihmiset arvostavat, he myös kuuntelevat.

Ensin on kuitenkin solmittava ystävyyssuhteita.

– Emme halua olla kaukaisia. Menemme ulos ihmisten kanssa, vietämme yhdessä aikaa ja rakastamme heitä.

Se on tarkoittanut välillä pubiin lähtemistä show’n jälkeen.

– Olemme siellä, missä muutkin ovat, mutta emme silti ole kuin he, Pilcherit korostavat.

– Jeesuskin vietti aikaa niiden seurassa, joilla oli ongelmia ja jotka olivat syntisiä. Hän oli prostituoitujen ja varkaiden kanssa.

Evankelioidessa tarvitaan vakaa usko ja yhteys toisiin uskoviin. Heistä kyseessä ei ole yksilölaji.

– Jeesus lähetti opetuslapsia aina pareittain tai ryhmissä.

Puuseppä ymmärtää taiteen päälle

Taideala on julma, Pilcherit myöntävät. Siellä kamppaillaan työttömyyden kanssa, ja hylkäämisen tunteita kokee usein. Harva pääsee toteuttamaan unelmansa, moni joutuu tyytymään jämäpesteihin. Silti pariskunta haluaa nähdä enemmän uskovia tällä alalla. He myös toivovat, että seurakunnissa kunnioitettaisiin niitä, jotka valitsevat haastavan tien.

Aviopari karsastaa jakoa pyhiin ja maallisiin aloihin. Esimerkiksi Jeesus itse oli puuseppä ja Paavali teltantekijä. Myös Salomon temppelin rakentaminen tarkkoine yksityiskohtineen on heistä yksi osoitus siitä, että Jumala arvostaa taidetta – ja sitä, että olemme hyviä siinä, mitä teemme.

Lara on kuullut todistuksia, joissa uskovat ovat kertoneet luopuneensa tanssista Jeesuksen takia tai koska kokivat, että olisi tärkeämpää tehdä hengellistä työtä.

– Nykyään on enemmän ymmärrystä. Jeesuksesta voi kertoa millä alalla vain, jokapäiväisissä tilanteissa ja sellaisena kuin on. Kun olet hyvä siinä, mitä teet, uskon, että ihmiset arvostavat sinua. Ja kun he arvostavat, he myös kuuntelevat.

Pilcherit toteavat, ettei evankelioimiseen ole yhtä sääntökirjaa. Tilanteet vaihtelevat, ja Pyhä Henki johdattaa.

Lapset vai ura?

Vaatii rohkeutta torjua tilaisuuksia alalla, jossa jokainen hukattu mahdollisuus voi olla kohtalokas. ­Saatuaan perheen Pilcherit kuitenkin oppivat, ettei ura ole niin tärkeä kuin omat lapset. Raphael ja ­Chaya ovat tarkoittaneet luopumista omasta: varsinkaan Lara ei voikaan enää lähteä mukaan kaikkiin esityksiin tai opettaa säännöllisesti tanssia.

– Rakastan näitä asioita, mutta valitsen aina lapset ensin. Kun olen vanha, en tule harmittelemaan sitä, etten ollut mukana jossakin esityksessä, vaan sitä, jos en viettänyt tarpeeksi aikaa lasten kanssa. Aina tulee uusia esityksiä. Kun ne ovat ohi, ihmiset unohtavat ne. Mutta lapset muistavat aina, miten äiti kohteli heitä, kuinka paljon hän oli heidän kanssaan, Lara uskoo.

Silti työtä ei tarvitse lopettaa kokonaan. Esimerkiksi tänä kesänä Pilcherit eivät epäröineet lähteä viikoksi Suomeen opettamaan.

– Emme odota, että lapset kasvavat aikuisiksi, ennen kuin palvelemme Jumalaa. Teemme sitä nyt.

Lisäksi

Seksiä vasta hääyönä

– ­Pariskunnan päätös sai aikaan mediamyllerryksen

Vielä seurustellessaan Lara ja Andrew Pilcher päätyivät otsikoihin Australiassa. Eivät työnsä puolesta, vaan päätöksen vuoksi, joka hämmästytti monia medioita. He aikoivat odottaa seksiä avioliittoon.

– Jostain syystä Jumala käytti meitä sillä tavoin, he muistelevat yli kymmenen vuoden takaisia tapahtumia.

Pilcherit uskovat, että rakastava Jumala on tarkoituksella säätänyt seksille rajat, vaikka ihmisten ei ole helppo niitä ymmärtää. Seurustellessaan he halusivat löytää tähän Jumalan suunnitelmaan kätkeytyvän viisauden.

Epäonnistumisia oli tullut aiemmin seksuaalisuuden alueella, mutta yhdessä he onnistuivat.

– Se ei kuitenkaan ollut helppoa. Oikeastaan on ihme, että pystyimme siihen. Olemme kiitollisia siitä Jumalalle.

Seurakunnassa on puhuttava seksistä

Mitä Pilcherit vastasivat medioille? Miksi odottaminen kannattaa? Yksi syy heidän mielestään on se, että jää aikaa aidosti toiseen tutustumiseen, kun se ei tuhlaannu vain sängyssä.

– Puhuimme paljon toistemme kanssa ja opiskelimme Raamattua yhdessä. Se oli hienoa.
Pilcherit näkevät monien erojen taustalla suhteen hatarat perustukset. Seksi ei ole perustus, vaan Jumala ja se, että todella tuntee kumppaninsa.

– Nykyään moni tekee asiat väärin päin. He aloittavat suhteen seksistä.

Aviopari haluaakin nähdä nuorten kulkevan onnelliseen ja terveeseen avioliittoon. Life-leirillä Lara kertoi rohkaisuksi hänen ja Andrew’n tarinan tanssipajan tytöille.

– Erityisesti tytöillä tärkein asia mielessä on, ketä rakastan, kuka rakastaa minua, kenen kanssa menen naimisiin – sen kysymyksen lisäksi, mitä teen elämälläni.

Andrew korostaa, miten tärkeää seurakunnissa on puhua seksistä ja avioliitosta. Mutta sunnuntain saarna ei yleensä ole paras hetki siihen, vaan kahdenkeskiset tai ryhmäkeskustelut.

– Asia kannattaa ottaa esille luonnollisessa tilanteessa.