Kun Jumala on hiljaa

Monella kristityllä on ainakin toisinaan se kokemus, että Jumala on etäinen ja poissaoleva. Tämä tunne voi syntyä yksinäisyydessä, elämän vaikeuksissa tai epäilyksissä, mutta joskus myös kuunnellessa kokemuksia toisten kristittyjen läheisestä Jumala-suhteesta. Jos Jumala on olemassa, miksi hän ei osoita voimaansa vastaansanomattomalla tavalla? Onko hän edes olemassa? On sellaisia ateisteja, jotka sanovat olevansa avoimia Jumalan olemassaoloa…

Monella kristityllä on ainakin toisinaan se kokemus, että Jumala on etäinen ja poissaoleva. Tämä tunne voi syntyä yksinäisyydessä, elämän vaikeuksissa tai epäilyksissä, mutta joskus myös kuunnellessa kokemuksia toisten kristittyjen läheisestä Jumala-suhteesta. Jos Jumala on olemassa, miksi hän ei osoita voimaansa vastaansanomattomalla tavalla? Onko hän edes olemassa?

On sellaisia ateisteja, jotka sanovat olevansa avoimia Jumalan olemassaoloa kohtaan. He väittävät, ettei heillä ole mitään kielteistä asennetta Jumalaa vastaan, mutta he eivät vain näe uskolle riittävästi perusteita tai koe Jumalan olevan todellinen. Miksei Jumala ilmaise itseään sellaiselle ei-uskovalle, joka on avoin?

Jumalan hiljaisuudelle tai kätkeytymiselle voidaan löytää ihan varteenotettavia perusteluja. Ehkä Jumala kätkeytyy siksi, että ihminen ei Jumalan olemassaolon tunnustettuaankaan haluaisi elää oikeassa suhteessa Luojaansa. Ehkä hänen tilansa olisi lopussa pahempi kuin alussa. Ehkä Jumala kätkeytyy tietyksi ajaksi, jotta me etsisimme häntä ja löytäisimme suuremman ilon löytäessämme lopulta hänet.

Kuitenkin kristinuskon ainoa todellinen ja lopullinen vastaus Jumalan kätkeytymiseen on se, että Jumala ei ole poissa.

Kuitenkin kristinuskon ainoa todellinen ja lopullinen vastaus Jumalan kätkeytymiseen on se, että Jumala ei ole poissa. Hän ei jäänyt hiljaisuuteen ja etäiseksi, vaan tuli ihmiseksi maailman keskelle. Jeesuksessa Jumala tuli konkreettisesti lähelle meitä ja rikkoi hiljaisuuden muurin. Hän osoitti voimansa ja puhui sen, mitä meidän tarvitsee kuulla.

Lisäksi hän on jatkuvasti läsnä omiensa elämässä Pyhässä Hengessä ja seurakunnassaan sanassa ja sakramenteissa. Hän toimii maailmassa ihmisten palvelutöiden ja kutsumusten kautta. Näin hän on ilmoittanut, vaikka meistä ei aina tuntuisi siltä.

Lainopettajat ja fariseukset pyysivät kerran Jeesukselta merkkiä. Jeesus vastasi, että ainoa merkki, joka heille annetaan, on Joonan merkki. ”Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.” (Matt. 12:40) Sitten hän nousi kuolleista. Jeesuksen ylösnousemus on merkki, jonka pitäisi riittää.

Silloin kun Jumala tuntuu kaukaiselta, kristittyä kutsutaan uskomaan, että Jumala on läsnä. Uskomme ei riipu kiinni kokemuksissa, vaan Jumalan sanassa. Tämä ei tarkoita sitä, että uskon pitäisi olla tunteetonta ja kokemuksetonta. Jos koet Jumalan läsnäolon vahvasti aina kylmiin väreisiin saakka, ole siitä kiitollinen. Mutta emme voi ripustaa uskoamme tunteisiimme ja kokemuksiimme, vaan ainoas­taan Jumalan sanaan.

 

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!