Amerikkalaisprofessori tarjoili uskonpuhdistuksen helmiä

Yhdysvaltalainen kirjallisuuden emeritusprofessori Gene Edward Veith vieraili Suomessa viime viikolla. Hän julisti kirkasta uskonpuhdistuksen perinnöstä ja raamatullisesta luterilaisuudesta ammentavaa evankeliumia. Kahden kirjailijan, J.R.R. Tolkienin ja C.S. Lewisin avulla kristinuskon löytänyt Veith etsi uskoontulonsa jälkeen hengellistä kotia pitkään monista eri kirkkokunnista. Hän päätyi lopulta vakaumukselliseksi luterilaiseksi, kun hänelle avautui evankeliumi. Se tapahtui hänen luettuaan Lutheria ja…

Yhdysvaltalainen kirjallisuuden emeritusprofessori Gene Edward Veith vieraili Suomessa viime viikolla. Hän julisti kirkasta uskonpuhdistuksen perinnöstä ja raamatullisesta luterilaisuudesta ammentavaa evankeliumia. Kahden kirjailijan, J.R.R. Tolkienin ja C.S. Lewisin avulla kristinuskon löytänyt Veith etsi uskoontulonsa jälkeen hengellistä kotia pitkään monista eri kirkkokunnista. Hän päätyi lopulta vakaumukselliseksi luterilaiseksi, kun hänelle avautui evankeliumi. Se tapahtui hänen luettuaan Lutheria ja muita uskonpuhdistajia. Veith on kertonut löydöstään suomeksi käännetyssä ja netistäkin ilmaiseksi löytyvässä kirjassaan Löysin Luterilaisuuden. Kirjan englanninkielinen nimi on ”Ristin hengellisyys”. Juuri sitä Veith piti Suomessa esillä.

Veithin sanoman ytimessä oli useita luterilaisuuden keskeisimpiä helmiä. Ensinnäkin ehdoton luottamus Raamattuun Jumalan puheena meille. Veith korosti, että Jumala puhuu meille Raamatussa ymmärrettävästi ja selkeästi. Koska Jumala on persoona, hän on luonut meidät omaksi kuvakseen. Me emme ainoastaan kykene puhumaan Jumalalle rukouksessa, vaan myös hän voi puhua meille, ja on tehnyt niin juuri Raamatussa. Sen sijaan, että odottaisimme Jumalan jotenkin puhuvan meille erikseen, meidän tulisi kuunnella, mitä hän sanoo meille Raamatun teksteissä. Juuri siinä on hänen henkilökohtainen puheensa meille.

Radikaali kutsumustietoisuus palauttaisi aivan uudenlaisen vastuullisuuden ja merkityksellisyyden ihmisten työtehtäviin.

Veith korosti myös, ettei meidän tarvitse yrittää etsiä Jumalaa jostakin kaukaa korkeuksista. Jumala on Kristuksessa tullut alas meidän luoksemme. Vaikka Jumala on aina enemmän kuin voimme kuvitella, hän on myös tullut käsin kosketeltavaksi ihmiseksi. Jeesuksessa Jumala itse käveli, söi, nukkui, kuoli ja nousi kuolleista, täällä meidän keskellämme, maan päällä. Tämä on ihmetyksen ja ylistyksen aihe, Veith julisti. Evankeliumissa Jeesuksesta Kristuksesta Jumala tulee edelleen meidän syntisten luokse. Jumalan anteeksiantava rakkaus ulottuu juuri niin kauas ja alas kuin missä me nyt olemme.

Yli kaksikymmentä kirjaa eri aiheista kirjoittaneelta Gene Veithiltä tulee vielä tänä vuonna kirja, joka käsittelee luterilaisuuden erityisantia tämän päivän ihmisten evankelioimisessa. Yhtenä sen ulottuvuutena Veith piti uskonpuhdistuksessa uudelleen löydettyä oppia ”kutsumuksesta”. Lukuisilta tämän ajan ihmisiltä on kadonnut elämän ja työn mielekkyys ja tarkoitus. Oppi jokaisen ihmisen kutsumuksesta tarkoittaa muun muassa sitä, että ihmisen olemassaololla ja työllä on aivan erityinen merkitys ja arvo Jumalan silmissä. Eivät ainoastaan niin sanotut hengelliset ammatit, vaan kaikenlaiset ammatit ovat kutsumusammatteja, joissa voi palvella Jumalaa palvelemalla lähimmäistään. Niinpä keittiössä, tehtaassa tai jossakin virassa palveleva ihminen voi lähteä aamulla palvelemaan Herraa ilolla, siinä missä pappikin. Tällainen radikaali kutsumustietoisuus palauttaisi aivan uudenlaisen vastuullisuuden ja merkityksellisyyden ihmisten työtehtäviin.

Gene Edward Veithin kanssa tehtiin uskonpuhdistuksen ydinaiheista Suomessa myös kolme TV-haastattelua, jotka näkyvät TV7 kanavalla Cafè Raamattu ohjelmassa toukokuun aikana.