Sukupuolineutraalista avioliittolaista seuraa syrjintää
Mitä tapahtuu, kun avioliittokäsitys muutetaan? Enää ei kaikkia seuraamuksia tarvitse vain arvailla. Maailmalta kantautuu nyt jatkuvasti uutisia siitä, mitä on tapahtunut maissa, joissa eletään uuden avioliittokäsityksen mukaan. Monet uutiset koskevat uudenlaista toimintakulttuuria. Yksi viime aikoina paljon keskustelua herättänyt tapaus on maailman kuuluisimpiin teknologiayrityksiin kuuluvan Mozillan – internetselain Firefoxin luojan – tuoreen toimitusjohtajan Brendan Eichin ero tehtävästään. Eich erosi oltuaan yhtiön palveluksessa jo toistakymmentä vuotta. Syy eroon oli painostuskampanja, joka yhtiöön kohdistettiin verkossa sen jälkeen, kun kävi ilmi, että Eich oli vuonna 2008 tukenut 1000 dollarilla kampanjaa avioliiton säilyttämiseksi miehen ja naisen välisenä.
Tuen antaminen ei liittynyt hänen työhönsä, vaan tapahtui yksityisesti. Ei ole mitään näyttöä siitä, että Eich olisi sanonut kielteistä homoseksuaaleista tai kohdellut heitä työntekijöinä huonosti. Hän oli vain eri mieltä avioliitosta. Tämä riitti siihen, että netissä toimiva deittisivusto OkCupid aloitti kampanjan häntä vastaan kehottamalla 3, 5 miljoonaa käyttäjäänsä olemaan käyttämättä Firefoxia. Kampanja onnistui, ja Brendan Eich joutui eroamaan Mozillan toimitusjohtajan tehtävästä.
Mozillan asiasta antama lausunto on tekopyhyydessään ja suvaitsemattomuudessaan ironinen. Lausunnossa sanotaan, että Mozillassa uskotaan sekä tasa-arvoon että sananvapauteen ja toivotetaan tervetulleeksi erilaiset käsitykset ikään, kulttuuriin, sukupuoleen, kieleen, rotuun, seksuaaliseen suuntautumiseen ja uskonnolliseen näkemykseen katsomatta. Käytännössä jokainen voi siis tuoda esiin katsomuksensa, mutta jos se on väärä, se voi johtaa työpaikan menettämiseen.
Samankaltaista epäjohdonmukaista ja valikoivaa suvaitsevaisuutta on esiintynyt lukuisissa yhteyksissä avioliittokäsityksen muutoksen läpikäyneissä maissa. Erilaisten ammattien harjoittajat ovat törmänneet syrjintään yksinkertaisesti sen takia, että he ovat käytännössä sanoin ja teoin pitäytyneet perinteisessä avioliittokäsityksessä. Toinen tästä uudenlaisesta syrjinnän ja suvaitsemattomuuden trendistä kärsinyt on englantilainen katusaarnaaja John Craven, joka vuonna 2011 pidätettiin homoseksualismista puhuvan raamatunkohdan julkisesta lukemisesta Manchesterissa Isossa-Britanniassa. Craven on nyt lopulta saanut 16 500 euron kärsimyskorvauksen sovittelumenettelyssä poliisin kanssa. Korvaus maksetaan laittomasta pidätyksestä ja vangitsemisesta sekä ihmisoikeuksien rikkomisesta. Craven oli ollut kadulla evankelioimassa, kun kaksi teini-ikäistä poikaa oli tullut kysymään, mitä hän opettaa homoseksuaalisuudesta. Craven vastasi lukemalla Raamatusta, mitä siellä opetetaan homoseksuaalisuuden harjoittamisesta. Hän muistutti, että Jumala vihaa syntiä mutta rakastaa syntistä. Tästä seurasi pidätys, joka nyt on todettu laittomaksi.
Jää nähtäväksi, miten pitkälle Suomessa mennään yhteiskunnassa ja kirkossa perinteisen avioliittokäsityksen kannattajien syrjinnässä ja vainoamisessa. Joka tapauksessa: “Tässä kysytään pyhiltä kestävyyttä, niiltä jotka noudattavat Jumalan käskyjä ja uskovat Jeesukseen.” (Ilm. 4)