Joulupuu on rakennettu, stressi on jo ovella

Miten stressin voisi välttää? Poimi kuusi vinkkiä.

Hand Holding String of Lights Silhouette
Miten stressin voisi välttää? Poimi kuusi vinkkiä.

Joulun alla to do -listan pituus heikottaa. Pitäisi postittaa joulukortit. Saada työprojektit päätökseen ennen lomaa. Leipoa pipareita ja tehdä suursiivous. Ostaa lahjat ja taiteilla ne paketteihin. Kaivaa varastosta joulukoristeet. Sopia minuuttiaikataulu sukulaisten kanssa.

Kaupan kaiuttimista kuuluu lauluja, joissa puhutaan milloin hiljaisesta mielestä, milloin arkihuolten heittämisestä. Ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Kuulostaako tutulta? Seuraavista vinkeistä voi olla silloin apua.

Kun pulssi on jo korkealla…

Jos joku käskee lopettamaan stressaamisen, se voi tuntua samalta kuin käskisi lopettaa ruuansulatuksen. Siksi kannattaakin purkaa stressiä pienin askelin. Mutta niitä täytyy ottaa, sillä pahinta on jäädä marinoitumaan huoliinsa.

Hyödynnä sekä hengellisiä että arkisia konsteja. Pysähdy ja hengitä syvään. Virkisty lenkkeilemällä. Tee jotakin, millä saat aivot narikkaan. Avaa Raamattu ja lähesty Jumalaa rukoillen. Rauhanruhtinas tyynnyttää myrskyn sisällämme.

Stressaajan lempikohta Raamatusta löytyy Matteuksen evankeliumista: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon.” (Matt. 11:28–29)

1. Odotukset pois katosta

Kaipaamme jouluksi lumikinoksia, kiiltävää kotia ja sopusointua perheen kanssa. Todellisuus on kuitenkin usein jotain muuta. Loskaa ja kinastelua, joka alkaa viimeistään silloin, kun kuusta ei saada jalkaan.

Usein meillä on myös vaikeuksia, joita ei voi taikoa pois joulun ajaksi. On sairauksia, työttömyyttä, tulehtuneita sukulaissuhteita. Siksi jouluun ei kannatakaan ladata liikaa odotuksia. Jos on vain vähän odotuksia, voi jopa yllättyä positiivisesti.

2. Aseta tärkeysjärjestys

Mihin vastaat ”ei” voidaksesi vastata myös ”kyllä”? Kaikkia menoja ei voi saada mahtumaan joulunajan aikatauluun. Mieti siis, voisitko jättää väliin tällä kertaa vierailun tädin kummin kaimalla. Jos jokin ei ole ihan pakollista tai et oikeasti nauti siitä, yliviivaa se pois kalenteristasi – äläkä pode siitä syyllisyyttä.

Näin aikaa vapautuu aktiviteeteille, jotka aidosti inspiroivat. Ehkä tänä vuonna ehditkin jakamaan ruokaa vähävaraisille seurakunnan mukana tai menemään joulukonserttiin, josta olet pitkään haaveillut. Kuulostele myös, mihin Jumala sinua kutsuu tänä jouluna.

3. Kuluttaminen kuriin

Viime vuonna suomalaisen joululahjabudjetti oli keskimäärin 308 euroa. Juhlapöydän herkkuihin, joulukoristeisiin ja muihin menoihin kului 206 euroa. Luvut selviävät Nordean TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta.

Ehkä budjettisi on keskiarvon yläpuolella, ehkä alapuolella – mutta varmista, että olet sen laatinut. Luottokortin vinguttaminen lisää stressiä. Jos joululahjaostoksilla on vaarana, että päädytkin ostamaan itsellesi uuden mekon tai lenkkarit, shoppaile mieluummin verkossa. Ja jos tilin saldo tekee lahjatoiveiden toteuttamisesta ylivoimaista, muista, ettei materia kuulu joulun ytimeen.

4. Miellytä itseäsi

Joulun alla tuntuu perfektionisteja kuoriutuvan niistäkin, jotka eivät sellaisia muutoin ole. Mikä saa meidät tavoittelemaan täydellisyyttä maksimisykkeillä?

Stressimme johtuu usein epävarmuudesta ja pelosta, ettemme täytä toisten odotuksia, onnistu miellyttämään muita. Näin annamme muiden mielipiteiden ja asenteiden ohjata joulunviettoamme. Kysy siis itseltäsi: “Mitä minä haluan?” On tärkeää selvittää oman sydämensä toiveet.

5. Delegoija pääsee helpommalla

Jos tekemisen määrä tuntuu ylitsevuotavalta, muista pyytää apua muilta. Pitäessään kiinni suomalaisesta sisusta ei kannata polttaa itseään loppuun joulupyhien korvilla. Myöskään marttyyriksi heittäytyminen ei nostata juhlatunnelmaa. Joten kerro tuntemuksistasi läheisillesi ja anna heidän tarjota auttavaa kättä.

6. Joulun sankari ei huomaa villakoiria

Kinkkua ei syötäisi, lahjoja ei vaihdettaisi, töistä ja kouluista ei lomailtaisi, ellei 2000 vuotta sitten Jumalan Poika olisi syntynyt ihmiseksi tähän maailmaan. Talven suurimman juhlan aikana sankarin viitta ei kuulu millekään tai kenellekään muulle kuin Jeesukselle.

Hän tulee keskeneräisten valmistelujen, sotkujemme ja riitojemme keskelle. Jeesus ei tarvitse siistiä kotia eikä siistiä sydäntä.

Valmistautuessamme hikipäässä joulun viettoon saatamme unohtaa, ettei tärkeimmän asian vuoksi tarvitsisi stressata. Sillä Jeesus ei syntynyt maailmaan arvioimaan suorituksiamme, vaan antamaan täyden armon ja vapauden.

Odotammeko häntä? Olemmeko valmistautuneet ottamaan Jeesuksen vastaan? Ehkä emme. Mutta niin eivät ole olleet muutkaan ennen meitä. Lähtien Mariasta, joka ei ollut valmis äidiksi, tai Joosefista, joka ei varsinkaan ollut valmis isäpuoleksi. Jeesus tulee odottamatta. Hän tulee keskeneräisten valmistelujen, sotkujemme ja riitojemme keskelle. Hän ei tarvitse siistiä kotia eikä siistiä sydäntä. Jeesus tulee elämäämme sellaisena kuin se on, tänäkin jouluna.

Lisäksi

Stressaako seuran puute?

Yksin eläville joulu voi aiheuttaa stressipiikin. Mahdollisuuksia sosialisoimiseen on kuitenkin tarjolla, esimerkiksi seurakunnissa. Niissä järjestetään hartaus­hetkiä, yhteislaulutilaisuuksia ja jumalanpalveluksia. Monissa seurakunnissa on myös erikseen Yksinäisten jouluaatto -tapahtuma.

– Pyhät ja perhejuhlat ovat usein raskaita yksinäiselle, kun moni lähtee kaupungista ja sukuloimaan. Näissä hetkissä yksinäisyys tuntuu vielä yksinäisemmältä kuin muulloin, toteaa diakoniatyön asiantuntija Tiina Saarela.

Hän kannustaa ottamaan selvää oman seurakunnan tapahtumista jouluna.

– Ne ovat todella lämminhenkisiä ja mukavia sekä usein ilmaisia. Taloudellisestikaan ei ole estettä osallistua. Kannattaa ottaa diakoniin yhteyttä ja kysyä tapahtumista, jos ei muuten löydä infoa.

Saarela muistuttaa myös vapaaehtoistyöstä, jota seurakunnat tekevät jouluisin. Esimerkiksi sairaaloihin ja vanhainkoteihin tehdään vierailuja.

– Ne ovat antoisia myös vierailijoille, hän rohkaisee.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa! 

UT-banneri-tv7-0816