Yllättäviä valintoja

Viime sunnuntaina Venäjällä äänestettiin seuraavasta presidentistä. Vladimir Putinin vaalivoitto ei ollut kenelläkään yllätys. Monet jättivät äänestämättä, koska tiesivät jo etukäteen, kuka tullaan valitsemaan.

Viime sunnuntaina Venäjällä äänestettiin seuraavasta presidentistä. Vladimir Putinin vaalivoitto ei ollut kenelläkään yllätys. Monet jättivät äänestämättä, koska tiesivät jo etukäteen, kuka tullaan valitsemaan.

Raamatussa valinnat menevät kuitenkin usein toisin kuin ihmiset ajattelevat. Jumala jostain syystä valitsee sellaisia henkilöitä, joiden ei arvaisi tai aina toivoisikaan tulevan valituiksi.

Tässä lehdessä Janne Saarela kirjoittaa Ensimmäisen Mooseksen kirjan lopussa tapahtuvasta yllättävästä valinnasta (s. 7). Ensimmäisen Mooseksen kirjan loppuosan kiistaton päähenkilö on Joosef. Hän on esimerkillinen ja ihanteellinen johtaja, joka antaa veljilleen anteeksi, pelastaa kansan nälänhädältä ja vastustaa kiusauksia.

Ennen kuolemaansa isä-Jaakob siunaa poikansa ja ennustaa, mitä heille tapahtuu tulevina aikoina. Lukijan yllätykseksi Joosef ei saakaan suurimpia lupauksia, vaan veljeksistä Juuda saa tämän kunnian. Jaakob ennustaa, että Juudasta polveutuu Israelin kansan Messias. Juudasta, joka ehdotti veljensä myymistä orjaksi. Juudasta, jonka seksuaa­limoraali ei yltänyt Joosefin tasolle. Lukijan suu loksahtaa auki. Menikö tässä kaikki niin kuin piti?

Miksi Jumala valitsee kieron, syntisen ja pahan?

Jumalan erikoiset valinnat kulkevat läpi Raamatun. Jaakob huijaa hernekeitolla esikoisen aseman isoveljeltään Esaulta. Ja tästä huijari-Jaakobista tulee Jumalan omaisuuskansa, Israel. Profeetta Samuel etsii kuningasta Iisain poikien joukosta. Nähdessään Eliabin hän toteaa: ”Hän se on!” Mutta Herra sanoo: ”Älä katso hänen kokoaan ja komeuttaan, sillä minä en hänestä välitä.” Sen sijaan Jumala valitsee nuorimmaisen veljen Daavidin.

Jumalan valitsemiin naisiin liittyy myös usein jotain erikoista. Saara oli vanhus, kun hänelle syntyi lupauksen lapsi, Iisak. Hanna oli Elkanan kahdesta vaimosta se hedelmätön, mutta hänelle Jumala antoi profeetta Samuelin. Ja lopulta Jumala valitsi nuoren neitsyen oman Poikansa äidiksi.

Miksi Jumala valitsee vähäisen, heikon, erikoisen tai oudon? Onko hän ehkä kohtuuton asettaessaan raskaita taakkoja sellaisten harteille, jotka eivät voi niitä kantaa?

Jumala valitsee vajavaisen, koska hänellä on siihen varaa. Jumala valitsee heikon, jotta hänen voimansa voisi tulla näkyviin. Siellä missä ihmisvoimat ja ihmisen mahdollisuudet käyvät vähiin, Jumalan voima ja mahdollisuudet astuvat esiin. Niinpä sinunkaan ei kannata vaipua epätoivoon sairautesi, menneisyytesi tai minkään puutteellisuutesi tähden. Jumala voi käyttää sinua juuri niiden takia.

Entä miksi Jumala valitsee kieron, syntisen ja pahan? Onko hän ehkä epäoikeudenmukainen, kun hän ei palkitsekaan ansioiden mukaan?

Jos Jumala valitsisi vain synnittömiä, kenelläkään ei olisi toivoa. Kaikki ovat tehneet syntiä ja kapinoineet Jumalaa vastaan. Niinpä Jumala ei voi valita muita kuin syntisiä. Hänen valintansa on aina armoa. Hän valitsee meidät pelastukseen armosta. Se valinta ei perustu meidän ansioihimme, hyviin tekoihimme tai edes hyviin aikomuksiimme. Jumala kutsuu valtakuntaansa sen, joka syntisenä huutaa Vapahtajan puoleen ja turvautuu omien tekojensa sijaan hänen ansioihinsa.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!

21