Ylitse kaikkien rajojen liikunnan ilo on yhteinen

– Maailmassa on kaksi asiaa, jotka yhdistävät ihmisiä eniten ympäri maailmaa – musiikki ja urheilu, sanoo urheilulähetystyötä tekevä Niko Ijäs.

Niko Ijäs oli jo lapsena liikunnallinen. Urheilulähetystyö tarjosi keinon yhdistää liikunnallinen elämäntapa ja kertoa Jeesuksesta. Kuva: Karoliina Rauhio-Pokka

Espoolaisen Niko Ijäksen sydämellä on urheilulähetystyö. Siinä yhdistyy hänen intohimonsa urheiluun ja elämän tärkein asia, usko Kristukseen.

Nikon mukaan urheilulähetystyössä kohtaamisia ihmisten kanssa syntyy kuin itsestään, mikä tarjoaa luontevan tavan kertoa Jeesuksesta.

– Maailmassa on kaksi asiaa, jotka yhdistävät ihmisiä eniten ympäri maailmaa – musiikki ja urheilu. Tarvitaan vain pallo, ja pelit ovat pystyssä!

Niko kertoo olevansa erityisesti jalkapallon ystävä. Liikunnallinen elämäntapa on lapsuuden perua. Myös lähetyselämä tuli tutuksi lapsuuden perheessä Taiwanilla.

– Lukion viimeisellä luokalla opettajani Taiwanin kansainvälisessä koulussa kertoi, että maailmalla tehdään urheilulähetystyötä. Tajusin, että tuota haluan tehdä itsekin.

Urheilulähetystyön pioneeri

Liikunta-alalle kouluttautunut Niko on monessa munana. Hän on Suomen Raamattuopistolla urheilulinjan vastaavana, kristillisen urheiluseuran KRIK Finlandin hallituksen puheenjohtaja ja tuore kuntosaliyrittäjä Espoon Niittykummussa. Lisäksi hän on mukana Lähetysyhdistys Kylväjän kotimaantyössä.

– Jos Jumala suo, lähdemme kesällä pienellä ryhmällä Kreikkaan urheilulähetystyöhön pakolaisten pariin.

Ijäksen perhe oli muutama vuosi sitten urheilulähetystyön pioneereina Mongoliassa Kylväjän kautta. Mongolia oli hyppy tuntemattomaan, mutta kokeilu osoittautui onnistuneeksi.

Olemme kiitollisia ruumiistamme ja kyvystä liikkua. Liikkuessamme myös ylistämme Jumalaa.

– Alusta asti liikunta oli luonteva tapa kohdata ihmisiä – vanhoja ja nuoria.

Liikunnan lomassa pidettiin hartauksia, joissa kerrottiin ilosanomaa Jeesuksesta.

Mongoliasta palattuaan Niko lähti visioimaan kristillistä urheilutyötä Suomeen. Tämän seurauksena Norjasta lähtöisin oleva kristillinen urheiluverkosto KRIK perustettiin Suomeen. Kesäleirit ja paikallisryhmät ovat tavoittaneet kiinnostuneita noin neljän vuoden ajan, ja uutta on kehitteillä.

– Rukouksemme on, että Jumala käyttäisi meitä tahtonsa mukaan.

Kehollista Jumalan ylistystä

Haasteelliseksi Niko Ijäs kokee työsarallaan uuden toiminnan aloittamisen – tulosten näkemiseen tarvitaan aikaa. Toinen tekijä on resurssit. Rohkaisuna KRIK:issä on ollut Apostolien tekojen kohta: ”Hänessä me elämme, liikumme ja olemme” (Apt. 17:28).

– Paavalin sanoja mukaillen, olemme kiitollisia ruumiistamme ja kyvystä liikkua. Liikkuessamme myös ylistämme Jumalaa.

Vaikka kaikki visiot eivät toteudu omien ajatusten mukaan, Niko kokee kiitollisuutta.

– Välillä täytyy pysähtyä ja katsoa, mistä on tultu. Näen kaikkialla rukousvastauksia.

Usko antaa tekevälle miehelle elämään rauhan, merkityksen ja toivon. Hän rohkaisee unelmoimaan peloista huolimatta.

– Unelmoi suuria ja ole kiitollinen vähästä. Muistetaan, että Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.