Ylirabbi Herran kärsivän palvelijan edessä

Suomen ylirabbi Simon Livsonia haastateltiin 22.3. Kotimaa Pro:ssa. Mielenkiintoisessa haastattelussa puhutaan muutamista Vanhan testamentin keskeisimmistä messiaanisista teksteistä, Jesaja 53:sta ja Psalmi 22:sta.

Suomen ylirabbi Simon Livsonia haastateltiin 22.3. Kotimaa Pro:ssa. Mielenkiintoisessa haastattelussa puhutaan muutamista Vanhan testamentin keskeisimmistä messiaanisista teksteistä, Jesaja 53:sta ja Psalmi 22:sta. On kiinnostavaa lukea, kun joku vakavasti pohtii, miten tällaiset keskeiset Raamatun tekstit tulisi ymmärtää oikein.

Livsonin mukaan Jesaja 53 eikä liioin Psalmi 22 puhu Messiaasta. Hän kertoo vallitsevan juutalaisen käsityksen olevan se, että kärsijä Jesaja 53:n tekstissä on Israelin kansa. On vaikea ymmärtää, kuinka näin voisi olla, koska Jesaja sanoo selvästi: ”Minun kansani rikkomuksen tähden kohtasi rangaistus häntä.” Tekstin kärsijä siis kärsii Jesajan kansan eli Israe­lin tähden.

Toinen tulkinta Livsonin mukaan on se, että tässä tekstissä ”pakanat tiedostavat tuoneensa Israelille kärsimyksen. Jumala ei kuitenkaan rangaissut Israelia sen omien tekojen vuoksi, vaan pakanakuninkaiden tekojen vuoksi.” Teksti kuitenkin selvästi puhuu myös Israelin kansan rikkomuksista, joiden rangaistuksen ”hän”, eli tekstin kärsijä, kantoi.

Kolmas tulkintamahdollisuus on se, että ”puhujat ovat juudealaisia, jolloin kärsivä palvelija on yksilö, joka tekee oikein, Jumalan tahdon. Ja tämän palvelijan todetaan kantaneen heidän pahat tekonsa.” Tämä tulkinta tietysti tekee enemmän oikeutta tekstille. Haastattelun lopussa Livson osoittaa sympaattista ymmärtämystä kristillistä näkemystä kohtaan, jonka mukaan olemme niin syntisiä, että Jeesus tulee ja ottaa synnin pois olemalla pääsiäislammas. ”Vaikka en usko Jeesukseen, ymmärrän tämän teologian ja ajatusmaailman”, ylirabbi toteaa.

Kristityt ovat Uuden testamentin ajoista alkaen, Jeesuksen oman opetuksen mukaan, etsineet häntä Raamatun teksteistä ja löytäneet hänet muun muassa Jesaja 53:sta ja Psalmi 22:sta.

Kristityt ovat Uuden testamentin ajoista alkaen, Jeesuksen oman opetuksen mukaan, etsineet häntä Raamatun teksteistä ja löytäneet hänet muun muassa Jesaja 53:sta ja Psalmi 22:sta. Livson ei lämpene sille, että juutalaisille kävisi näin: ”Onhan se uhka, jos juutalaiset alkavat itse uskoa Jeesukseen Messiaana.” Näin on kuitenkin kasvavassa määrin käynyt sekä Israelissa että muualla maailmassa. Vuosisatojen aikana, ja erityisesti viimeisen sadan vuoden aikana, yhä useammat juutalaiset ovat Vanhan testamentin kirjoituksista löytäneet Messiaan, ja tuntomerkit sopivat nimenomaan Jeesukseen.

Jeesus itse tietysti opetti, että kun Vanhan testamentit tekstit ottaa tosissaan, hänet löytää sieltä selvästi: ”jos te Moosesta uskoisitte, niin te uskoisitte minua; sillä minusta hän on kirjoittanut. Mutta jos te ette usko hänen kirjoituksiaan, kuinka te uskoisitte minun sanojani?” (Joh. 5) Tekstien ahkera tutkiminen ja keskustelu jatkukoon Jeesuksen itsensä antaman haasteen valossa.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!

28