Vinkkejä pukinkonttiin!

Löydä kristillisten kirjojen helmet joululahjaksi läheiselle. 

Löydä kristillisten kirjojen helmet joululahjaksi läheiselle. 

Rukoilijalle, joka kaipaa inspiroivaa näkökulmaa

Kengät jalasta – päivän rukouksia
Outi Rajala
Kylväjä 2019


Kiitos, Jeesus, että Sinä todella kutsut meitä ensin rukoukseen, olemaan kanssasi, etsimään tahtoasi,  kuuntelemaan sydämesi sykettä, ja sitä kautta sitten toimimaan, tekemään, kulkemaan siihen suuntaan, johon Sinä kutsut. 

Outi Rajala (os., nyk. Saari) kokosi yksien kansien sisään koosteen päivän rukouksista, joita Kylväjä on julkaissut kotisivuillaan jo noin viiden vuoden ajan. Runomuotoiset rukoukset on ryhmitelty kymmeneen aihepiiriin. Ne rohkaisevat kristittyä pysähtymään Jumalan kasvojen eteen. ­Rukous ei olekaan taistelua Jumalaa vastaan tai hänen taivuttamistaan rukoilijan tahtoon, vaan se on kypsymistä ymmärtämään syvimpiä tarpeitamme. Rukous on aina Pyhän Jumalan maaperälle astumista. Tällä maaperällä rukouksessa avautuu kipeimmissäkin taisteluissa armollinen näkökulma – Pyhän Hengen vaikutuksesta. Outi Saaren kirja on kuin rukousystävä, jonka kanssa voi puhua ja rukoilla luottamuksellisesti.

 

Historiaan hurahtaneelle

Rakkaat sisaret, riehaantuneet rouvat – Martin Lutherin naiset
Sini Mikkola
Kirjapaja 2019

Millaisia olivat Martin Lutherin elämään vaikuttaneet naiset ja miten Luther suhtautui heihin? Miltä reformaatio näytti naisten silmin? Itä-Suomen yliopiston kirkkohistorian lehtori, TT Sini Mikkolan teos sisältää aiemmin suomeksi julkaisematonta aineistoa, mikä herättää historiasta kiinnostuneet. Se paljastaa, että Luther kävi yllättävän laajaa kirjeenvaihtoa sivistyneiden, toimeliaiden ja Raamattuun perehtyneiden naisten kanssa. Tämä tuo tervehdyttävää tasapainoa Lutherin sovinistisille lausahduksille, jotka saavat nykylukijan kulmakarvat kohoamaan.

Kirjassa avataan, miten naiset muokkasivat Lutherin ajattelua ja vaikuttivat hänen toimintaansa.

Lutherin elämässä vaikuttaneisiin naisiin lukeutui Katharina von Boran ohella heidän tyttärensä, Lutherin työtovereiden vaimot ja ylhäisönaisia, jotka toimivat reformaation pyörteissä. Olipa hänen kuolinvuoteensa äärelläkin kreivitär Anna, joka ajan tapojen vastaisesti huolehti lääkehoidosta.

Puolisolle tai tuttavapariskunnalle

Treffit – 52 tehtävää parisuhteen parhaaksi
Henna ja Matti Halmetvaara
Aikamedia 2019

Ruuhkavuosien armottomuus havahdutti Henna ja Matti Halmetvaaran: he rakastivat toisiaan, mutta totesivat arjen olevan ”hurjan täyttä”. Samassa suossa tuntuivat tarpovan muutkin. Miten parisuhdetta voisi hoitaa elämän hektisyyden keskellä?

Kirjaston hyllyt notkuivat paksuista parisuhdeoppaista, mutta Halmetvaarat olisivat kaivanneet käytännönläheistä ja nopealukuista opasta, jonka avulla voi ottaa hetken virittäytyäkseen parisuhteen äärelle. Kun sellaista ei löytynyt, se piti tehdä itse.

Treffit – 52 tehtävää parisuhteen parhaaksi tarjoaa vuoden jokaiselle viikolle tehtävän, joka päivittää, missä parisuhteessa mennään. Kyse on keskustelunavauksista, joissa pohditaan esimerkiksi kotitöiden jakautumista, puolison elämän merkittäviä käännekohtia tai hyviä muistoja yhteiseltä taipaleelta. Tehtävät muuttuvat treffeiksi, kun keskustelun käynnistää lasten mentyä nukkumaan kivasti katetun iltapalan äärellä.

Seikkailuista ja elämänkerroista nauttivalle

Janne Ropponen – lento elämään
Paavo Rauskanen
Aikamedia 2019

Suomalainen lähetyshistoria ja lähetystyön nykyisyys on pitkälti naisten käsissä, sillä suurin osa läheteistä on ollut ja on edelleen naisia, ja hyvä niin. Joskus vaan toivoisi, että miehet löytäisivät sisältään seikkailunhalun, joka suuntautuisi itsensä likoon laittamiseksi lähetystyössä. Kipinää tuohon saattaa löytyä MAF-lentäjänä toimineen Janne Ropposen elämänkerrasta Lento elämään.

Kirjassa alkaa Ropposen Pieksämäellä vietetyllä lapsuuden ja nuoruuden kuvauksella. Kutsumuspohdinnat saivat kauppatieteitä opiskelleen Janne Ropposen kouluttautumaan lentäjäksi ja vei avustuslentäjäksi Afrikkaan ja Mongoliaan. Kirjan runsas värikuva-aineisto vie lukijan tapahtumapaikoille ja avoin pohdinta lähetystyön ja perhe-elämän yhteensovittamisesta on terveellistä luettavaa.

 

Jeesusta tarvitsevalle

Armon koskettamat – Elämäntarinoita Uudelta Tieltä
Toim. Susanna Sarimaa
Uusi Tie 2019

Sille, joka haluaa oppia tuntemaan Jumalan, Raamattu on ehdoton ykkönen. Erityisesti Uutta testamenttia lukiessa monelle on avautunut Jeesuksen merkitys paremmin kuin mistään muualta.

Kuitenkin meille on tärkeää kuulla myös toisten ihmisten kertomuksia siitä, kuinka he tulivat vakuuttuneeksi Jumalasta. Kun luemme toisten elämäntarinoita, peilaamme heidän kokemuksiaan koko ajan omaan elämäämme. Sitä kautta voimme saada vastauksia omiin kysymyksiimme ja oivaltaa jotain uutta. Armo voi avautua meille, kun kuulemme miten jokin toinen, kaltaisemme, on armon kokenut.

Uuden Tien artikkeleista kootussa Armon koskettamat – Elämäntarinoita Uudelta Tieltä eri-ikäiset ja erilaiset ihmiset kertovat, miten Jumala on heidät kohdannut. Kirjassa ovat myös julkisuudesta tunnettujen konsultti Eija-Riitta Korholan, räppäri Mikavelin ja muusikko Jipun haastattelut. Kirja on hyvä lahja sille, joka vielä etsii elämän tietä.

 

Esteetikkoystävälle

Kolme vuotta elämää… koska haluan muistaa nämä päivät
Susanna Sinivirta
Aikamedia 2019

Kolme vuotta elämää… koska haluan muistaa nämä päivät on kaunis päiväkirja, jonka aukeamilla on jokaiselle päivälle kuusi riviä, joihin voi kirjata tapahtumia, kohtaamisia, mietteitä tai kiitollisuuden aiheita, ehkä rukouksia. Sama päivämäärä toistuu kolme kertaa peräkkäin, sillä idea on kirjata ajatuksia kolmena vuotena.

Kirjan koonnut Susanna Sinivirta on huomannut, että elämämme on niin kiireistä, että päivät puuroutuvat mielessämme. Kirja auttaa huomaamaan, ”mihin minä jäin kaiken keskellä”.

Kirjan akvarellikuvitus on herkän moderni ja taitto on rauhoittava. Mietelmät, runot ja Raamatun jakeet herättävät huomaamaan vuodenaikojen muuttumisen ja Jumalan hyvyyden tässä ja nyt. Kirja on kaunis lahja naiselle, joka on tottunut kiitollisuus- tai rukouspäiväkirjan kirjoittaja, tai joka haluaa aloittaa sellaisen pitämisen.

Tilaa Uusi Tie joulun kampanjahintaan tästä!