”Viisas taloudenhoitaja käyttää sekä päätään että sydäntään”
Olen alkanut ajatella olevani rikas ja vaikutusvaltainen. En ole tavallista työssäkäyvää suomalaista varakkaampi. En ole poliitikko enkä tunnettu mielipidevaikuttaja. Olen silti vauraampi kuin 90 prosenttia maapallon väestöstä, ja minulla on enemmän vaikutusmahdollisuuksia kuin suurella osalla maailman ihmisistä. Voin lahjoittaa oman mukavuuteni kärsimättä hyväntekeväisyyteen summia, jotka vastaavat maailman köyhimmille kuukausien toimeentuloa. Voin ilmaista mielipiteeni vapaasti ja vaikuttaa äänestämällä siihen, minkälaista politiikka maani hallitus harjoittaa kotimaassa ja ulkomailla.
Kristinusko opettaa toimimaan Jumalan taloudenhoitajana eli käyttämään Jumalan kunniaksi ja lähimmäisen parhaaksi sitä, mitä meillä on. Parhaana esimerkkinä tästä on Jeesus itse. Hän omisti elämänsä – ja kuolemansa – ihmiskunnan auttamiseen, eivätkä maallinen ja hengellinen apu olleet hänen toiminnassaan ristiriidassa. Minulle on selvinnyt, että minulla on enemmän kuin olin ajatellut. Se merkitsee, että minulla on enemmän mahdollisuuksia tehdä hyvää Jeesuksen seuraajana.
Tämän päivän suomalaiset elävät hyvin toisenlaisissa oloissa kuin useimmat menneiden vuosisatojen ja -tuhansien kristityt – ja miljoonat nykyään. Varhaiset kristityt kohtasivat kärsimystä, joka oli lähellä ja näkyvää. Köyhä Lasarus saattoi lojua kirjaimellisesti portinpielessä. Myös apu oli suoraa ja konkreettista. Nälkäinen sai ruokaa, muukalainen katon päänsä päälle, alaston vaatteita ylleen jne.
Nykyään ne, jotka viruvat kadulla paiseita täynnä, ovat usein jossain muualla kuin vauraissa Pohjoismaissa. Suoraa ja konkreettista apua tarvitaan yhä, kun hätä on lähellä. Lähellä oleva hätäkin on kuitenkin usein näkymätöntä. Laupeudentyö on monessa tapauksessa monimutkaisempaa kuin leivän antaminen kerjäläisen käteen. Juuri siksi siihen kuitenkin liittyy myös erilaisia mahdollisuuksia kuin ennen. Esimerkiksi meille suhteellisen pienet rahasummat voivat hyvin valittuun kohteeseen lahjoitettuna muuttaa monen ihmisen elämän. Tehokkaan hyväntekeväisyyskohteen valinnalla voi vaikuttaa siihen, miten paljon lahjoitus saa aikaan. Länsimaiden poliittisesti ja taloudellisesti etuoikeutettu asema merkitsee, että monilla meistä on enemmän kykyä auttaa kuin arvaammekaan.
Viisas taloudenhoitaja käyttää sekä päätään että sydäntään. Sydän tuntee lähimmäisen hädän ja järki etsii parhaat keinot auttaa. Omien mahdollisuuksien tunteminen on siinä olennaista.
Piditkö kirjoituksesta? Saat joka viikko puhuttelevia kirjoituksia tilaamalla Uusi Tie -lehden, esimerkiksi tästä.