Vietiinkö meiltä perusturvallisuus?

Jumalalla on edelleen kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

Nyt se sitten tapahtui. Viime perjantaina jouduimme todistamaan Suomen todennäköisesti ensimmäistä jihadistista iskua. Hätkähdyttävää siinä olivat erityisen raaka tekotapa ja se, että tekijä valitsi uhreikseen naisia.

Isku herätti mediassa sekä alamittaisia vihareaktioita että hyviä ja asiallisia puheenvuoroja. Geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh muistutti Iltalehden blogissaan, että vaikka yksittäinen terroristi saattaa olla syrjäytynyt, terrorismin taustalla vaikuttaa hyvin vaarallinen ja länsimaisille arvoille vihamielinen islamistinen ideologia. Tämä kuitenkin tulee erottaa maltillisesta islamista, jota valtaosa muslimeista kannattaa.

Asiantuntija Eija-Riitta Korhola puolestaan varoitti kohdentamasta iskun äärellä koettua harmia ja vihaa sivullisiin maahanmuuttajiin. Vaikka olisit eri mieltä Suomen maahanmuuttopolitiikasta, ”älä tee sitä virhepäätelmää, että olisit vihainen tänne tulleelle ihmiselle”, hän huomautti Uuden Suomen blogissaan 19.8. Sen sijaan ”hymyile, ole ystävällinen, katso kohti, voita pelko rakkaudella.”

Perjantain tapahtumat riistivät monelta suomalaiselta perusturvallisuuden tunteen. Eikö enää Suomessakaan voi elää turvassa? Olemmeko siirtyneet johonkin uuteen, pimeämpään aikaan?

Jumalalla on edelleen kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

Maahanmuuttajien kotouttamiseksi ja terrorismin estämiseksi on tehtävä lujasti töitä. Mutta meidän kristittyjen on hyvä peilata aihetta myös Raamattua ja historiaa vasten. Olemme saaneet Suomessa elää poikkeuksellisen vakaata ja rauhanomaista elämää viime vuosikymmenet. Kuitenkin maailmanhistoria on täynnä sotia, nälänhätää, kulkutauteja ja väkivaltaa. Raamatun mukaan me emme tässä ajassa saavuta sellaista onnelaa ja paratiisia, josta nämä kauheudet ovat poissa. Mutta kun Jumala luo uuden taivaan ja uuden maan, ”kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut” (Ilm. 21:4)

Raamattu ei myöskään lupaa, että kristityt säästyisivät väkivallan teoilta. He voivat joutua satunnaisen onnettomuuden uhriksi siinä missä ei-kristittykin. Mutta kristitty saa ottaa jokaisen päivän Jumalan kädestä.

Kun väkivallan teot tulevat lähelle ja niiden raaka luonto paljastuu, voimme ymmärtää paremmin, että taustalla vaikuttavat henkimaailman voimat. Jumalan vastustaja, Saatana, vaikuttaa näiden hirveiden toimien takana. Pietari kirjoittaa kirjeessään varsin ajankohtaiset sanat: ”Teidän vastustajanne Saatana kulkee ympäriinsä kuin ärjyvä leijona ja etsii, kenet voisi niellä. Vastustakaa häntä, uskossa lujina! Tiedättehän, että veljenne kaikkialla maailmassa joutuvat kokemaan samat kärsimykset.” (1. Piet. 5:8–9) Mutta samassa yhteydessä luvataan: ”Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen.” (j. 7)

Saatanan valta on lopulta rajattu. Se riehuu tietäen, että sen loppu on lähellä. Jumalalla on edelleen kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Saamme huutaa hätämme hänelle ja luottaa, että kerran kaikki kääntyy parhain päin. Nyt on rukouksen aika.