Vapaaehtoistyö kiinnostaa suomalaisia

Suomessa ilmestyi viime viikolla uusi tutkimus vapaaehtoistyöstä. Kansalaisareena, Kirkkohallitus ja Opintokeskus Sivis teettivät Taloustutkimuksella kyselyn, jonka mukaan 40 prosenttia suomalaisista osallistuu jollakin tavoin vapaaehtoistoimintaan.

Suomessa ilmestyi viime viikolla uusi tutkimus vapaaehtoistyöstä. Kansalaisareena, Kirkkohallitus ja Opintokeskus Sivis teettivät Taloustutkimuksella kyselyn, jonka mukaan 40 prosenttia suomalaisista osallistuu jollakin tavoin vapaaehtoistoimintaan. He tekevät keskimäärin noin 15 tuntia vapaaehtoistyötä kuukaudessa. Hengelliseen ja uskonnolliseen vapaaehtoistoimintaan osallistuu 9 prosenttia suomalaisista.

Vapaaehtoisesta työvoimasta riippuvaisille toimijoille on varmasti positiivinen yllätys, että peräti 54 prosenttia suomalaisista haluaisi osallistua vapaaehtoistoimintaan, jos heitä siihen pyydettäisiin. Vapaaehtoisia näyttäisi siis olevan saatavissa enemmänkin kuin tällä hetkellä on toiminnassa mukana.

Hengellisellä kentällä useimmat toimijat ovat täysin riippuvaisia vapaaehtoisesta työvoimasta. Kohta on Suomessa jälleen hengellisten kesätapahtumien aika. Näitä tapahtumia ei järjestettäisi ilman suurta vapaaehtoisten joukkoa, joka osallistuu eri tavoin tapahtumien järjestämiseen ja ohjelmaan.

Kesätapahtuminen lisäksi löytyy muitakin esimerkkejä. Pääkaupunkiseudulla toimivan kristillinen Kotiryhmäverkosto ry:n toiminnassa on mukana noin pari sataa vapaaehtoista, ja 30 vapaaehtoista osallistuu jokaisen Verkoston viikoittaisen messun toimittamiseen. Lukuisissa muissakin kristillisissä yhdistyksissä, esimerkiksi Kansanlähetyksessä, toimii samoin säännöllisesti sadoittain vapaaehtoisia. Ilman vapaaehtoisia moni kristillinen työmuoto loppuisi välittömästi.

Auttamishalu ei ole kadonnut Suomesta, se vain etsii sopivia kanavia.

Sitä Kyselyn tulosta, että 54 prosenttia suomalaisista haluaisi tulla mukaan vapaaehtoistoimintaan, vahvistavat useat kristillistä toimintaa kartoittaneet tutkimukset. Niiden mukaan monet suomalaiset haluaisivat osallistua myös kristilliseen toimintaan, kunhan vain jotakin heille ajallisesti ja sisällöllisesti sopivaa löytyisi. Tämä haastaa miettimään, minkälaiseen kristilliseen toimintaan olisi mielekästä aktivoida uusia ihmisiä mukaan. Ja miten toiminnassa pidetään viisaasti Jumalan sanaa esillä.

Suomessa hiljattain vieraillut varainkeruun asiantuntija Jerry Twombly totesi lehdellemme: ”Jos pyydämme ihmisiltä vain yhtä asiaa, he voivat sanoa ei. Ja samalla heille jää halju olo. Jos tarjoamme ainakin viisi erilaista vaihtoehtoa olla mukana hyvän tekemisessä, he todennäköisesti tulevat rinnallemme.” Twombly oli myös sitä mieltä, että nuorempi sukupolvi on erityisen halukas laittamaan itsensä likoon ja tekemään jotakin maailman hyväksi. Tätä ajatusta tukee viimeviikkoisen tutkimuksen tulos, jonka mukaan nuorten halu osallistua vapaaehtoistoimintaan on kasvanut.

Tutkimus myös osoittaa saman, mikä on käynyt ilmi aikaisemmista suomalaisten asenteita kartoittavista tutkimuksista: auttamishalu ei ole kadonnut Suomesta, se vain etsii sopivia kanavia.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!