Valtakunnansyyttäjä nosti syytteet Päivi Räsästä vastaan

Syyttäjän mukaan Räsäsen lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa. Räsänen sanoo pitävänsä päätöstä yllättävänä ja järkyttävänä.

Päivi Räsänen ei katso syyllistyneensä homoseksuaalien halventamiseen. KUVA: PÄIVI RÄSÄSEN ARKISTO

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi myös Suomen Luther-säätiön asiamies Juhana Pohjola saa syytteen Räsäsen kirjoittamasta ja Luther-säätiön julkaisemasta pamfletista ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.”

Syytteen mukaan kyseisessä kirjassa Räsänen on esittänyt homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja tietoja. Syytteessä viitataan kohtaan, jossa Räsänen väittää, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö.

Toinen syyte koskee Räsäsen julkaisua Twitter- ja Instagram-tileillään sekä Facebook-sivuillaan. Julkaisussaan Räsänen lainaa Roomalaiskirjeen ensimmäistä lukua ja käyttää homoseksuaalisuuden harjoittamisesta sanoja ”synti” ja ”häpeä”.

Kolmas syyte koskee Ruben Stillerin ohjelmaa Yle Puhe -radiokanavalla. Syyte esittää Räsäsen mielipiteeksi, että ”homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit.”

Syytteen mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnonvapauden rajat. Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

”En katso syyllistyneeni solvaamiseen”

Päivi Räsänen kertoi 29. huhtikuuta julkaistussa tiedotteessa pitävänsä päätöstä yllättävänä, jopa järkyttävänä.

– En katso syyllistyneeni minkään ihmisryhmän uhkaamiseen, panetteluun tai solvaamiseen. Näissä kaikissa on kysymys Raamatun opetuksista avioliitosta ja sukupuolisuudesta. Lausunnoistani seuranneissa syytteissä on pohjimmiltaan kysymys siitä, saako Suomessa pitää esillä ja ilmaista vakaumusta, joka pohjautuu Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin.

– En katso millään tavoin halventavani homoseksuaaleja, joiden ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia olen toistuvasti kertonut kunnioittavani ja puolustavani. Raamatun opetus on kuitenkin siinä selkeä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen ja että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on Jumalan tahdon vastaista.

Räsäsen mukaan mahdollinen tuomio olisi jopa kaksi vuotta vankeutta tai sakkorangaistus. Suurempi ongelma olisi kuitenkin vaatimus sensuurista. Sosiaalisen median päivitykset pitäisi poistaa ja pamfletille tulisi julkaisukielto.

– Mikäli tätä oikeuden päätöstä ei noudatettaisi, se johtaisi kovenevaan uhkasakkokierteeseen. Samalla tällainen tuomio avaisi pään vastaavien julkaisujen kiellolle ja uhkan moderneista kirjarovioista.

Räsänen sanoo lähtevänsä oikeuteen rauhallisin ja rohkein mielin luottaen siihen, että Suomi on oikeusvaltio, jossa kunnioitetaan perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin perustuvia ihmisoikeuksia, sanan- ja uskonnonvapautta.

– En peräänny siitä, mitä kirjoitin enkä pyydä anteeksi apostoli Paavalin opetuksia. Olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta niin pitkälle kuin on tarve, Räsänen sanoo tiedotteessaan.