Uudistusmielinen politiikka tuulettaa Etiopiaa
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on muutamassa kuukaudessa onnistunut toteuttamaan radikaaleja uudistuksia, uutisoi muun muassa BBC (1.8.). Abiy on esimerkiksi vapauttanut tuhansia poliittisia vankeja ja tuominnut väkivallan vankeja kohtaan. Hän on myös lakkauttanut rajariidan Eritrean kanssa ja vapauttanut satoja nettisivustoja ja tv-kanavia.
Vapaus on uutta ja käsittämätöntä
Etiopiassa vuosikymmeniä lähetystyössä toiminut Aki Tuppurainen kertoo, että edellisen hallituksen väliaikainen pääministeri johti maata kovin ottein. Esimerkiksi mielenosoitukset tyrehdytettiin väkivaltaisesti.
– Pääministeri on vapauttanut poliittiset vangit, ja kutsunut maanpaossa eläneitä palaamaan maahan. Hän on luvannut, ettei oppositiolle tule tästä mitään seuraamuksia, Tuppurainen sanoo.
– Monet etiopialaiset ystävämme kertovat, että ensimmäistä kertaa television uutisointiin voi luottaa. Maassa vallitsee nyt täysi lehdistönvapaus, mikä on aivan uutta ja käsittämätöntä, hän lisää.
Tuppurainen uskoo, että vapaus on kristillisten seurakuntien rukouksen hedelmää. Vuosien ajan seurakunta rukoili vapautta ja rauhaa Etiopiaan.
– Seurakunnissa julistettiin kaksi viikonpäivää rukous- ja paastopäiviksi. Ne jotka pystyivät, menivät kirkolle. Toiset rukoilivat työtehtävien lomassa, ja iltaisin pidettiin rukouskokouksia, hän kertoo.
Heimoristiriidat haastavat
Abiy on maan ensimmäinen oromo-pääministeri. Oromot ovat Etiopian suurin heimo, mutta he ovat kokeneet jäävänsä poliittisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti marginaaliin, kun pieni tigre-heimo on hallinnut maata lähes kolme vuosikymmentä. Abiy on puhunut julkisuudessa heimojen yhteistyön, yhtenäisyyden ja keskinäisen luottamuksen tärkeydestä. Hän haastaa eri heimoja työskentelemään yhdessä maan parhaaksi. Silti tosin tigre-heimon vapautusliike (TPLF) on kritisoinut pääministeriä siitä, ettei hän ole riittävästi konsultoinut eri heimoja niiden välisissä ristiriidoissa.
Ortodoksipiispa palasi Etiopiaan
Abiyn uudistusmielinen politiikka on johtanut siihen, että maanpaossa 27 vuotta elänyt Etiopian ortodoksikirkon piispa Merkorios on palannut Addis Abebaan. Abiy itse houkutteli piispan palaamaan maahan. Ortodoksikirkko jakaantui 1990-luvun alussa, kun Mengistu Haile Mariamin kommunistihallinto otti maassa vallan. Ortodoksikirkolla on nyt kaksi patriarkkaa, ja Merkorios on ensisijaisesti kirkkonsa hengellinen johtaja, kun taas piispa Mathias johtaa kirkon maallisia suhteita. Etiopian ortodoksikirkossa on arviolta yli 50 miljoonaa jäsentä.
Kuka on Abiy Ahmed?
Abiy Ahmed syntyi Agaron kaupungissa etelä-Etiopiassa vuonna 1976 oromo-heimoon kuuluvalle muslimi-isälle ja amhara-heimoon kuuluvalle kristitylle äidille. Hänellä on tohtorin tutkinto Addis Abeban yliopistosta ja maisterin tutkinto johtajuudessa Greenwichin yliopistosta Lontoossa. Abiy Ahmed palveli YK:n rauhanturvaajana Ruandassa vuonna 1995. Abiy on terävän ja nerokkaan valtiomiehen maineessa, jolla on huippukoulutus ja jolla on sopiva sotilaallinen tausta. Etiopian pääministeri on käytännössä maan johtaja, kun taas presidentin valtaoikeudet rajoittuvat lähinnä seremoniallisiin tehtäviin. Pääministeri on myös maansa puolustusvoimien ylipäällikkö.