Uskottavaa joulua

Suomalaisen seurakunnan työntekijät järjestivät erityistilaisuuden pienelle joukolle kirkosta eronneita nuoria aikuisia. Seurakunta halusi kuunnella heidän ajatuksiaan. Seurakuntaa kiinnosti, mikä oli mennyt pieleen ja mitä olisi pitänyt muuttaa, että nuoret aikuiset olisivat viihtyneet edelleen kirkossa. Vastaukset puhuttelivat kutsujia. ”Kysymys ei ole jumalanpalveluksen tai muun toiminnan muodosta tai tyylistä. Emme vain yksinkertaisesti enää usko.” Pian ilmestyvän ”Listening...

Suomalaisen seurakunnan työntekijät järjestivät erityistilaisuuden pienelle joukolle kirkosta eronneita nuoria aikuisia. Seurakunta halusi kuunnella heidän ajatuksiaan. Seurakuntaa kiinnosti, mikä oli mennyt pieleen ja mitä olisi pitänyt muuttaa, että nuoret aikuiset olisivat viihtyneet edelleen kirkossa. Vastaukset puhuttelivat kutsujia. ”Kysymys ei ole jumalanpalveluksen tai muun toiminnan muodosta tai tyylistä. Emme vain yksinkertaisesti enää usko.”

Pian ilmestyvän ”Listening to Young Atheist” (Nuoria ateisteja kuunnellessa) kirjan kirjoittaja Larry Taunton kohtasi Amerikan yliopistoissa täsmälleen saman ilmiön. Monet vakaumuksellisimmat nuoret ateistit olivat entisiä kristittyjä. He eivät olleet pettyneet siihen, että seurakuntien nuorisotyössä ei ollut tarpeeksi hauskaa. Heidän mielestään kukaan ei ollut antanut heille tarpeeksi vakuuttavia syitä uskoa kristinuskon perustotuuksiin.

Jos länsimaiden tyhjenevät kirkot – mukaan lukien Suomen evankelis-luterilainen kirkko – haluavat voittaa takaisin kadotetut jäsenensä, niiden on lakattava vesittämästä kristinuskoa ja alettava julistaa kokonaista sanomaa koko ihmiselle. Niiden on myös perusteltava, miksi pitäisi uskoa. Tämän perustelun voi hyvin aloittaa juuri jouluna.

Jouluna muistellaan Jeesuksen syntymää, Jumalan ihmiseksituloa neitsyt Marian kohdussa. Jeesuksessa Jumala antoi kaikki tarvittavat todisteet omasta olemassaolostaan ja olemuksestaan. Se, joka avoimella mielellä tutustuu Jeesuksen elämään, opetukseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen, saa enemmän kuin tarpeeksi todistetta Jumalan konkreettisesta, hyvästä tahdosta ja rakkaudesta ihmistä kohtaan. Jeesus on Jumalan lopullinen näyttö hänen rakkaudestaan, pyhyydestään ja anteeksiantavasta armostaan. Jeesus on Jumala itse meidän keskellämme.

Oli välttämätöntä, ja ymmärrettävää, että Jeesus syntyi konkreettisesti neitseestä. Jos ikuinen Jumala tulee ihmiseksi, hän ei voi saada absoluuttista alkuaan samalla tavalla kuin kaikki muut, osana ihmiskunnan katkeamatonta miehestä ja naisesta syntymisen ketjua. Neitseestäsyntyminen on todiste Jeesuksen jumalallisesta alkuperästä. Syntymällä neitseestä Jeesus myös vältti perisynnin. Hän oli synnitön. Näin hän pystyi itsessään synnittömänä olemaan se uhri, joka sovituskuolemallaan ansaitsi meille autuuden.

Jumalan ihmiseksitulon ihme on peruuttamattomasti totta. Nyt kun se on tapahtunut, ajassa ja paikassa, ihmiskunta on siinä saanut kaikki tarvittavat todisteet. Jokainen, joka suostuu näkemään, voi nähdä. Jokainen, joka haluaa oppia tuntemaan Jumalan, voi oppia tuntemaan hänet – Jeesuksessa Kristuksessa. Itsessämme meillä ei ole mitään erityistä tarjottavaa maailmalle. Kaikki ainutlaatuinen kristinuskossa liittyy Jeesukseen Kristukseen. Hyvää Vapahtajan syntymäjuhlaa!