Usko on tullut takaisin muotiin

Mikä ajaa uskonnon uutta nousua? Ehkäpä elämämme vaikeudet ovat saaneet meidät etsimään kestävämpiä vastauksia elämän peruskysymyksiin.
Santeri Marjokorpi hymyilee. Hänellä on puvun paita ja puvun takki päällään.

Santeri Marjokorpi on Uuden Tien päätoimittaja.

USKO ON PALANNUT MUOTIIN. Suomessakin uskosta puhutaan avoimemmin, ja kristinusko näkyy yhä enemmän lehtien palstoilla ja julkisessa keskustelussa. Erityisesti nuorille sukupolville uskonto ei enää ole samanlainen tabu kuin vanhemmille ikäluokille.

Mikä ajaa tätä uskonnon uutta nousua? Ehkäpä elämämme vaikeudet ovat saaneet meidät etsimään kestävämpiä vastauksia elämän peruskysymyksiin. Viime vuodet ovat tuoneet mukanaan polarisaatiota, pandemioita ja sotia. Niiden keskellä tulevaisuus on näyttänyt epävarmalta. Vaikeina aikoina tarvitaan pohjaa, joka kestää.

Vaikeudet opettavat, että onnellisuutta on vaikea saavuttaa vain maallisin keinoin. On monia meitä suurempia asioita, jotka estävät menestyksemme ja onnemme. Maailmassa on perustavanlaatuinen valuvika, jonka vuoksi onnellisuus näyttää karkaavan meiltä. Kristinusko nimittää tätä vikaa perisynniksi. Tarvitsemme siitä pelastuksen.

Samaan aikaan ateismi ja materialismi eivät tarjoa tyydyttävää vastausta elämän peruskysymyksiin. Käytännössä ne minimoivat elämän tarkoituksen rajoittamalla sen vain tähän fyysiseen todellisuuteen. Jos kaikki päättyy kuolemaan, mikä merkitys on elämällä?

MARTTI LUTHER OPETTI hienosti, että se, minkä varaan elämämme rakennamme ja mihin hädässämme turvaamme, on meidän todellinen jumalamme. Jos ajattelemme, että kaikki on kunnossa silloin, kun menee taloudellisesti hyvin, olemme nostaneet vaurauden jumalaksemme. Raha ei kuitenkaan voi pelastaa meitä syvimmiltä ongelmiltamme: jokainen kuolee ja sortuu tekemään pahaa. Siksi raha on huono korvike Jumalalle.

Lutherin opetus muistuttaa, että usko ei ole vain ohimenevä villitys, vaikka se saattaakin olla nyt muodissa. Usko on ihmisyyden ydintä. Jokainen uskoo johonkin ja rakentaa elämäänsä jonkin varaan. Usko on osa meitä, ja ilman sitä olemme vajaita. Täysi elämä vaatii ihmistä suuremman horisontin.

Kannattaa pysähtyä miettimään, mitkä ovat sinun perimmäiset uskomuksesi ja mihin ne sinua johtavat. Kantavatko ne elämäsi vaikeuksissa vai kohdistuvatko ne vääriin jumaliin ja johtavat epätoivoon? Minkä varaan elämääsi rakennat?

Minkä varaan elämääsi rakennat?

MAAILMASSA JA MEISSÄ itsessämme on paljon pimeyttä. Jeesus on valo, joka on tullut maailmaan. Pelastuaksemme meidän on tultava hänen valoonsa ja tuotava elämämme hänen eteensä. Anna Jumalan rakkauden valaista sinut. Tuo elämäsi valoon. Tunnusta syntisi ja etsi turvaa Kristuksesta. Älä pakene omaan pimeyteesi ja yksinäisyyteesi vaan tuo syntisi ristille. Silloin niiden raskas kuorma ei enää paina sinua. Se on kestävä pohja, jonka varaan elämä kannattaa rakentaa.

Lue lisää Santeri Marjokorven kantaaottavia pääkirjoituksia täällä.

Piditkö lukemastasi?

Tämä artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden vuoden 2023 erikoisnumerossa Ilon Aika. Tilaamalla Uuden Tien verkko- tai paperilehden tästä saat joka viikko ajankohtaista, hengellisesti ravitsevaa ja puhuttelevaa sisältöä.

Ja kiitos, jos jaat artikkelin sosiaalisessa mediassa. Voit myös tilata Ilon Aikaa paperilehtenä jaettavaksi tästä. Viedään evankeliumia yhdessä eteenpäin!

Uuden Tien toimitus