”Tuskin maltan odottaa taivaaseen pääsyä”

Ensimmäisistä kristityistä on sanottu, että he olivat tunnetumpia kuolemantyylistään kuin elämäntyylistään. Heidän elämänsä poikkesi monella tavalla muiden ihmisten elämäntavasta, mutta heidän hautajaisensa olivat vielä poikkeuksellisemmat.

Ensimmäisistä kristityistä on sanottu, että he olivat tunnetumpia kuolemantyylistään kuin elämäntyylistään. Heidän elämänsä poikkesi monella tavalla muiden ihmisten elämäntavasta, mutta heidän hautajaisensa olivat vielä poikkeuksellisemmat. Jeesuksen Kristuksen ylösnousemus oli tuonut konkreettisen toivon, että myös jokainen häneen uskova nousee kuolleista. Kristuksen ja rakkaiden jälleennäkemisen toivo antoi valtavan syyn olla vaipumatta epätoivoon kuoleman edessä. Elämä jatkuu kuoleman jälkeen. Kuolema on aina jonkinlainen järkytys ja suru, mutta varmuus siitä, että sillä ei ole viimeistä sanaa, katkaisee siltä lopullisen kärjen.

Puhutteleva, ajankohtainen esimerkki tästä on maailmankuulun argentiinalaissyntyisen evankelistan julkaisema YouTube -video (Luis Palau Health Update). Viime viikolla julkaistussa videossa Luis Palau, 83, yhdessä poikiensa Kevinin ja Andrew’n kanssa kertoo sairastavansa pitkälle edennyttä keuhkosyöpää.

Suomessakin aikoinaan vieraillut Luis Palau kertoo olleensa shokissa ja itkeneensä, kun sai kuulla parantumattomasta sairaudestaan. Hän toteaa kuitenkin samalla myös näin: ”Voi kuulostaa hullulta, kun sanon, että tuskin maltan odottaa taivaaseen pääsyä. Nyt se alkaa olla todellisuutta minulle.”

Viisikymmentä vuotta evankelioimistyötä ympäri maailmaa tehneen Palaun videotervehdyksestä tekee erityisen puhuttelevan sen inhimillisyys, yhdistettynä selkeään kristilliseen uskoon. Palau kertoo videolla tietävänsä, että Jumala voi parantaa, mutta olevansa valmis myös kuolemaan ja taivaaseen.

Se, joka elää valmistautumatta kuolemaansa, elää jonkinlaisessa unessa.

Videosta nousi mieleen hyvän ystäväni kanssa käymäni viimeinen puhelinkeskustelu, vähän ennen kuin hänkin menehtyi syöpään. Ystäväni totesi minulle: ”Leif, tiedämme, että Jumala voi parantaa, mutta kaikki, mitä Isä on määrännyt, otetaan vastaan.” En koskaan unohda tuota puhelua. Sanat välittivät syvää uskon lepoa Kristuksen täytetyssä työssä. Ansaitsematon Jumalan armon lahja loistaa kirkkaana kuolemankin edessä. Näiden Jumalan miesten tapa kuolla on kenties vielä puhuttelevampaa kuin heidän tapansa elää.

Meidän aikanamme puhutaan paljon arvoista, etiikasta ja hyvästä elämästä. Aina on myös syytä muistaa, että me kaikki kuolemme. Se on niitä harvoja vuorenvarmoja asioita elämässä. Se, joka elää valmistautumatta kuolemaansa, elää jonkinlaisessa unessa. Iankaikkisuus on äärettömän paljon pidempi kuin maanpäällinen elämämme. Jeesuksen sanat ovat järisyttävällä tavalla totta: ”Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi vahingon sielullensa.” Lause on lai­nausta Vanhan testamentin Sananlaskujen kirjasta, jossa Kristus puhuu viisauden muodossa ja sanoo: ”joka minut löytää, löytää elämän ja saa Herran mielisuosion. Mutta joka menee minusta harhaan, saa vahingon sielullensa; kaikki, jotka minua vihaavat, rakastavat kuolemaa.”

Evankelista Luis Palaun ja ystäväni sanat muistuttavat meitä siitä, mikä elämässä on kaikkein tärkeintä: että emme harhautuisi pois Jeesuksesta.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!