Tuhannet sukkaparit lähtivät Suomesta kohti Itä-Eurooppaa

Sukkaprojektin viimeisillä viikoilla varastolle tuli vielä odotettua enemmän lähetyksiä, iloitsee Hanna Saarenpää.

Paketteja jaetaan joulun alla seurakuntien kanssa muun muassa sairaaloissa, orpokodeissa ja köyhissä perheissä. Kuvassa sukkavaraston hoitaja Hanna Saarenpää. KUVA: Nuppu Saarenpää

Kansanlähetyksen joulusukkaprojekti huipentui viime viikolla täyteen ahdettujen sukkalaatikoiden pakkaamiseen ja lähettämiseen. Viimeisillä keräysviikoilla villasukkalähetyksiä tuli niin tiuhaan, että sukkavaraston hoitajan Hanna Saarenpään odotukset ylittyivät.

– Innokkaimmat neulojat saattoivat lähettää sukkia jopa viidetkymmenet kerralla, mutta toki lähetysten koko vaihteli laidasta laitaan.

Yksittäisten ihmisten lisäksi sukkia urakoitiin esimerkiksi joissakin seurakunnissa.

– Ajattelin elokuussa, ettei sukkia ehdi tulla missään nimessä yli seitsemää tuhatta paria, mutta lopulta sukkia kertyi kuitenkin 8668 paria. Se on kyllä positiivinen tulos mielestäni, vaikka alkuperäinen tavoite olikin kymmenen tuhatta paria.

Sukkien matka jatkui Suomesta Saksaan, jossa Kansanlähetyksen kumppanijärjestön vapaaehtoistyöntekijät pakkaavat sukat joulupaketteihin, joihin laitetaan lisäksi esimerkiksi hygienia- ja koulutarvikkeita. Joululahjoja aiotaan valmistaa kymmenen tuhatta, vaikka aivan kaikkiin ei riitäkään itse neulottuja sukkia.

– Paketteja jaetaan joulun alla seurakuntien kanssa muun muassa sairaaloissa, orpokodeissa ja köyhissä perheissä. Kohdemaat ovat Baltian maat, Valko-Venäjä, Ukraina ja Moldova, projektityöntekijä Esko Mäki-Soini kertoo.

Ensi vuonna jatkoa, jos Jumala suo

Hanna Saarenpään mukaan villasukkaprojektissa kiehtoo se, että paketit tehdään yksilöllisesti kutakin lasta ajatellen.

– Tekijöillä on jalan kokoa myöten olemassa jo tarkat tiedot lapsesta, jolle paketti on menossa. Se tekee lahjasta henkilökohtaisen. Villasukkia on neulottu kaikenikäisille lapsille alkaen koosta 23.

Pakettien mukana lapsille viedään evankeliumi. Lahjan sisältä löytyy muiden tavaroiden lisäksi myös hengellistä luettavaa. Tällä hetkellä muita vastaavia neulomisprojekteja ei ole tiedossa, mutta sekä Hanna Saarenpää että Esko Mäki-Soini olisivat valmiita tekemään sukkaprojektista perinteen.

– Tästä projektista on tarkoitus tehdä jatkuva, eli jos Jumala suo, niin ensi vuonna lisää, Mäki-Soini vinkkaa.