Todellisuus on tarua ihmeellisempää

Jo sadan vuoden ajan teologisen tutkimuksen piirissä on epäilty Matteuksen evankeliumin kertomusta idän tietäjistä. Saksan Göttingenin yliopiston itämaisen kirkkohistorian professorina elämäntyönsä tehnyt Jouko Martikainen haastaa tämän epäilyn. Jouluksi Perussanoman kautta julkaistavassa uudessa kirjassaan Idän tietäjät hän kertoo syitä, miksi voimme luottaa sekä kertomukseen idän tietäjistä että heitä johdattaneen valoilmiön todenperäisyyteen. Voit lukea professori Martikaisen haastattelun...

rgb_leif-10_2016-okJo sadan vuoden ajan teologisen tutkimuksen piirissä on epäilty Matteuksen evankeliumin kertomusta idän tietäjistä. Saksan Göttingenin yliopiston itämaisen kirkkohistorian professorina elämäntyönsä tehnyt Jouko Martikainen haastaa tämän epäilyn. Jouluksi Perussanoman kautta julkaistavassa uudessa kirjassaan Idän tietäjät hän kertoo syitä, miksi voimme luottaa sekä kertomukseen idän tietäjistä että heitä johdattaneen valoilmiön todenperäisyyteen. Voit lukea professori Martikaisen haastattelun tästä lehdestä (s. 2–3).

Monista Raamatussa kerrottavista ­asioista meillä ei ole Raamatun ulkopuolista vahvistusta. Eikä tarvitsekaan olla. Meille riittää se, että kaikkitietävä Jumala on inspiroinut kirjoittajat kertomaan asioista totuudenmukaisesti. Kristittyinä me luotamme Jumalan omaan sanaan, niin kuin Jeesus ja apostolit opettavat meitä luottamaan. Kuitenkin, kerta toisensa jälkeen, Raamatun tekstit osoittautuvat myös muun histo­riallisen todistusaineiston ja tutkimuksen valossa paikkansapitäviksi. Raamattu on tässä suhteessa täysin toisenlainen kirja kuin vaikkapa Koraani. Raamattu kestää kriittisenkin tarkastelun.

Jouluna muistelemme Herramme Jeesuksen syntymää. Jeesus eli historiassa, ajassa ja paikassa. Hän oli lihaa ja verta oleva aito ihminen. Samanaikaisesti hän oli paljon enemmän kuin tavallinen ihminen. Apostolien ja muiden silminnäkijöiden todistuksen perusteella me uskomme, että hän oli se, joka hän sanoi ja näytti olevansa. Jumalan ainoa Poika, kolmiyhteisen Jumalan toinen persoona, joka otti ihmisen muodon ja asui meidän keskellämme. Jumala itse tuli näkyväksi, kuultavaksi ja kosketeltavaksi Jeesuksessa. Se joka näki Jeesuksen, näki Jumalan.

Jumala itse tuli näkyväksi, kuultavaksi ja kosketeltavaksi Jeesuksessa.

Ilman lihaksi tulemistaan Jeesuksessa, Jumala olisi jäänyt meille tuntemattomaksi. Emme tietäisi hänestä muuta kuin sen, minkä luomisen perusteella ymmärrämme. Pikkupoikana mietin joskus suuren muurahaispesän äärellä, miten voisin puhua muurahaisille ymmärrettävästi. Ihmisenä olen niin täysin toisenlainen kuin muurahainen. Mietin, että ainoastaan tulemalla itse yhdeksi heistä, voisin puhua heille ymmärrettävästi.

Todellisuus on mielikuvitusta ihmeellisempää. Jumala, joka on täysin toisenlainen kuin yksikään meistä, tuli yhdeksi meistä. Jeesuksessa Jumala puhui meille ja näytti tahtonsa. Jeesuksen ristinkuolemassa näemme, miten paljon Jumala meitä rakastaa, ja miten paljon meidän syntiemme sovittaminen Jumalalle maksoi. Jeesuksen ylösnousemuksessa näemme, minkälainen tulevaisuus meitä odottaa. Jeesuksen kautta voimme lähestyä ja oppia tuntemaan Jumalaa. Vaikka tässä elämässä tunnemmekin suurta Jumalaa vain vähän, tunnemme häntä kuitenkin Jeesuksessa tarpeeksi pelastuaksemme ja päästäksemme iankaikkiseen elämään. Siellä tunnemmekin Jumalan täysin toisella tavalla, täydellisesti.