”Tämä asia on Jumalan kädessä”

Päivi Räsänen pitää todennäköisenä, että hänen kirjoituksistaan tehdyt tutkintapyynnöt etenevät syyttäjälle ja aina käräjäoikeuteen asti.

KUVA: JENNIINA NUMMELA

Päivi Räsäsen saamat rikostutkinnat ovat herättäneet myös kansainvälistä kiinnostusta. – Minuun on ottanut yhteyttä moni juristi Britanniasta, Irlannista ja Brysselistä ja tarjonnut apuaan. Myös moni kristillinen media on tehnyt haastatteluja. On ollut yhteydenottoja Yhdysvalloista, Australiasta, Etelä-Afrikasta, Britanniasta ja Portugalista, joulukuussa kuusikymmentä vuotta täyttänyt Päivi Räsänen kertoo. KUVA: JENNIINA NUMMELA

Kuluneesta syksystä muodostui kansanedustaja Päivi Räsäselle ennakoitua raskaampi. Eduskuntatyössä oli tavallista enemmän turbulenssia. Päivät venyivät pitkiksi erilaisten valiokuntien ja neuvostojen kokouksissa, ja vapaa-ajalla oli paljon hengellisiä puhetehtäviä.

Tämän päälle käynnistyi esitutkinta Räsäsen kesäkuisesta Twitter-päivityksestä. Häntä epäiltiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, sillä hän oli lainannut Roomalaiskirjeen kohtaa, jossa homoseksiä pidetään häpeällisten himojen toteuttamisena. Twiitillään Räsänen halusi ottaa kantaa kirkon päätökseen olla mukana sateenkaariväen Helsinki Pride -tapahtumassa.

Syyskuussa posti toi kotiin poliisin päätöksen ”esitutkinnan toimittamatta jättämisestä”. Kyseessä ei kuitenkaan ollut sama tapaus, vaan viisitoista vuotta sitten julkaistu Räsäsen pamfletti ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi – Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen”. Räsänen ei edes tiennyt, että pamfletista oli tehty tutkintapyyntö. Poliisin kymmensivuisessa perustelussa todetaan, että Räsäsen näkemykset eivät ”ole kiihottamisrikoksen edellyttämällä tavalla solvaavia tai panettelevia mielipiteitä, eivätkä ne loukkaa ihmisarvoa.”

– Ajattelin, että samat perustelut soveltuisivat twiittiinikin. Kävin sen osalta neljän tunnin kuulustelun poliisin kanssa. Kysymykset olivat aika ihmeellisiä, mutta ajattelin, että kyllä tästä selvitään, Räsänen sanoo.

Tunnelma synkkenee

Pian tuli kuitenkin valtakunnansyyttäjän päätös, että pamfletista käynnistetään sittenkin esitutkinta. Tunnelmat muuttuivat synkemmiksi.

– Kun sain käsiini valtakunnansyyttäjän paperin, tajusin, että molemmat tapaukset etenevät varmasti esitutkinnasta syyteharkintaan. Valtakunnansyyttäjän teksti oli niin kovaa.

Räsänen pitää erittäin todennäköisenä, että tapaus johtaa käräjille.

– Ja se on silloin pitkä prosessi. Jos voittaisin käräjäoikeudessa, pitäisin todennäköisenä, että syyttäjä veisi sen eteenpäin hovioikeuteen ja lopulta korkeimpaan oikeuteen. Jos taas häviäisin, veisin itse sen eteenpäin.

Räsänen ei pidä mahdollista sakkotuomiota katastrofina. Mutta jos hänet tästä lopulta tuomitaan, hänen pitäisi poistaa kyseiset tekstit internetistä, mitä hän ei halua tehdä.

Samalla logiikalla monen muunkin kristityn kirjoittajan tekstit pitäisi poistaa.

– Siitä seuraisi aikamoiset kirjaroviot. Samantapaista tekstiä on saatavilla vaikka kuinka paljon.

Mitä Paavali todella sanoi?

Helsingin Sanomat kirjoitti Päivi Räsäsen tapauksesta 20. marraskuuta. Artikkelin mukaan Räsäsen siteeraamassa Roomalaiskirjeen kohdassa Paavali sanoo, että homoseksiä harrastaneet pitäisi tappaa. Myöhemmin lehti korjasi juttua niin, että Paavalin mukaan homoseksiä harrastaneet ”ansaitsevat kuolla”.

Jos voittaisin käräjäoikeudessa, pitäisin todennäköisenä, että syyttäjä veisi sen eteenpäin hovioikeuteen ja lopulta korkeimpaan oikeuteen. Jos taas häviäisin, veisin itse sen eteenpäin.

Todellisuudessa Paavali kirjoittaa kyseisessä luvussa ihmisen yleisestä syntiturmeluksesta, josta homoseksuaaliset teot on yksi esimerkki. Paavalin puhe synnistä on pohjana hänen julistukselleen armosta, joka tulee jokaisen uskovan osaksi Jeesuksen sovitustyön tähden (Room. 3 ja 4). Paavali ei siis käske heittelemään kiviä, vaikka pitääkin homoseksiä syntinä.

Ilmeisesti mediassa kypsyneen sopan vuoksi Räsänen sai sähköpostiin kyselyjä, onko hän sitä mieltä, että homot pitäisi tappaa.

– Vastasin, etten ole koskaan sanonut niin enkä ajattele niin. Sehän olisi hirveä ajatus.

”Kristinuskon tuntemus on heikompaa kuin ymmärrämmekään”

Kyseinen kirjoitus herätti aikamoista protestia sosiaalisessa mediassa, mutta Helsingin Sanomat ei suostunut julkaisemaan Päivi Räsäsen vastinetta kirjoitukseen. Joulukuun alussa (1.12.) lehti palasi aiheeseen kirjoittaen, että Räsäsen ”kannattaisi puhua homoista ja kuolemasta niin että maallikkokin ymmärtää.”

Onko niin, että maailma ei enää ymmärrä uskovaisten puhetta?

– Olemme siirtyneet sellaiseen aikaan, että kristinuskon tuntemus on tosi heikkoa. Se ei ole varmaan niin heikkoa kuin monilla lähetyskentillä, mutta se on paljon heikompaa kuin me sisäpiiriläiset ymmärrämmekään.

Kansanedustaja harmittelee sitä, että kirkko ja kristityt ovat laiminlyöneet kristinuskon ydinopetuksen synnistä ja armosta. Samalla on väistetty vaikeat kysymykset eikä kirkko ole esimerkiksi opettanut Raamatun seksuaalietiikkaa.

Mutta kyllä uskovatkin saisivat pohtia, kuinka usko tulisi sanottaa tässä ajassa.

– Ihan varmasti uskosta pitäisi puhua selkokielisemmin. Billy Graham taisi antaa ohjeen, että evankeliumia pitäisi julistaa niin, että 15-vuotiaskin ymmärtää. Luulen, että me olemme siinä vaiheessa, että siitä pitäisi puhua niin, että viisivuotiaskin ymmärtää, Räsänen nauraa.

Myös ilmaisutavoissa kristityillä olisi opittavaa.

– Kaikkia ihmisiä pitää kunnioittaa. Jokaisen ihmisarvo ja lähimmäisenrakkaus ovat niitä lähtökohtia, joilla ihmisiin pitää suhtautua.

Ihmisarvo kuuluu myös sille, joka tuntee vetoa samaan sukupuoleen.

– Myös hän on Jumalan rakastama, oli hänellä sitten minkälaisia tuntemuksia tai vetovoimia tahansa. Meillä on erilaisia kipuja, joiden kanssa joudumme elämään. Kenenkään seksuaalisuus ei ole sitä, mitä se oli ennen syntiinlankeemusta. Tunnen myös monia kristittyjä, joilla on samaan sukupuoleen kohdistuvia tunteita, mutta jotka ovat oppineet elämään sen kanssa. Ihan varmasti siihenkin voi löytää voiman. Jumala antaa jokaiseen päivään voimaa ja oman johdatuksensa.

Lisäksi
KUVA: JENNIINA NUMMELA

Entä jos kristityt vaikenevat?

Kristityt saattavat toisinaan kokea, että parempi olisi vaieta ja vetäytyä kuin nousta barrikadeille kiistanalaisissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä, kuten abortti-, sukupuoli- tai avioliittokiistoissa.

Päivi Räsänenkään ei mielellään kantaisi tiukkapipon ja tuomarin leimaa. Mieluummin hän puhuisi Jeesuksen sovitustyöstä ja armosta. Jos kristityt kuitenkin vaikenevat, seuraukset ovat huonot.

– Kyllähän näistä asioista on aika paljon vaiettukin. Kentällä on aika paljon muita arvovaikuttajia. Seta vie jatkuvasti eteenpäin omaa agendaansa. Se ei ole pysähtynyt siihen, että samaa sukupuolta olevien liitto astui voimaan. Nyt he pyrkivät yhä enemmän rajaamaan tilaa pois niiltä, jotka ajattelevat toisin.

Vaikeneminen johtaisi siihen, että monilla aloilla kristittyjen olisi yhä vaikeampi toimia oman vakaumuksensa pohjalta.

– Esimerkiksi opettajilla, lastentarhanopettajilla ja lääkäreillä olisi yhä kovempi paine toimia oman vakaumuksensa vastaisesti.

Monet ovat kertoneet Räsäselle, että hänen tapauksensa on myös avannut uudella tavalla keskusteluja hengellisistä asioista työpaikoilla. Räsänen haluaakin rohkaista pitämään Jeesusta ja Raamatun opetuksia esillä. Kukin tavallaan ja oman armolahjansa mukaisesti.

– Tänä aikana on paljon kristittyjä, jotka elävät kaapissa. Haluaisin rohkaista: leimaudutaan rohkeasti kristityiksi.

Mistä rohkeuden voi sitten saada?

– Se tulee siitä, että pysytään kiinni Jeesuksessa. Silloin me kannamme hedelmää. Eli luetaan Raamattua, rukoillaan, ollaan kristittyjen yhteydessä ja käydään ehtoollisella.

Oliko artikkeli kiinnostava? Tilaa lehti tästä.