Taide- ja toimintaleiri oli menestys

Uusi Life-leiri kokosi viime viikolla Kansanlähetysopistolle noin 150 nuorta. Tapahtuma oli herätysliikejärjestöjen ja Creative Arts Europe -verkoston yhteinen ponnistus.

Nuoret saivat harjoitella kristillisellä leirillä taitojaan eri taiteen ja toiminnan aloilla. Tässä kurkataan bändipajaan. KUVAT: ELSA YLISIURUA

– Leirillä on tosi hyvä ja vauhdikas meininki, tiivistää Kansanlähetyksen juniori- ja nuorisotyön ma. aluekoordinaattori Antti Koskenniemi Life-leirin tunnelmat.

Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen Nuorten Maailman tapahtumakoordinaattori ja yksi leirin tuottajista Ismo ”Ipe” Vettenranta vahvistaa, että leirin Open Stage -esiintymislavalla on ollut joka ilta täysi määrä esiintyjiä. Se kertoo ainakin nuorten innostuksesta ja tarpeesta kokea yhteyttä pitkän koronahiljaisuuden jälkeen.

Raamattua, taidetta ja toimintaa

Life-leirin ääni- ja valotekniikkapajassa. Kuva: Elsa Ylisiurua

Life on viikon mittainen taide- ja toimintaleiri, jonka historia alkoi noin kaksikymmentä vuotta sitten Taiteiden Kesä -nimisenä ja joka huipentui Nuorten Kesä -tapahtumaan. Sittemmin uudella nimellä lanseerattu Life-leiri joutui koronapandemian takia tauolle. Tänä kesänä tapahtuma toteutettiin ensi kertaa Kansanlähetyksen, Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen ja Suomen Raamattuopiston yhteistyönä.

– Olemme sisarjärjestöjä ja meidän tulee jatkossakin tehdä entistä enemmän yhteistyötä, Ipe Vettenranta summaa.

Leirin teemana oli yhteys. Raamattuopetuksissa käsiteltiin muun muassa Raamatun henkilöiden elämän kautta yhteyttä Jumalaan ja toisiin ihmisiin. Taide- ja toimintakanavia leirillä oli kaikkiaan 12.

Luotu ja luova ihminen

– Taiteen lahja ei ole vähäpätöisempi kuin jokin muu lahja, jolla voi rikastuttaa seurakunnan elämää. Apostoli Paavalia mukaillen voimme sanoa, että jokaisella kristityllä on jotain hyvää Jumalan mielen mukaista annettavaa kristittyjen yhteydessä, sanoo Life-leirin tuottaja Matti Halén.

Life-leirin tavoitteena onkin tarjota eväitä kristittyjen nuorten taiteilijoiden kasvulle.

– Tällä leirillä voi saada kosketuksen siihen, mitä on olla kristitty kuvataiteilija, muusikko tai jonkin muun taiteen alan tekijä, Ipe Vettenranta sanoo.

Jumala on luonut ihmisen ja antanut jokaiselle luodulleen erilaisia lahjoja ja kiinnostuksen kohteita. Itseilmaisu ja lahjojen käyttäminen ovat osa ihmisyyttä.

– Haluamme rohkaista nuoria etsimään, löytämään ja käyttämään näitä lahjoja omissa seurakunnissaan ja elämässä yleensä, Halén avaa Life-leirin tavoitetta.

Unelmana tähteys?

Yhdeksän hengen miesäänistä koostuva kuoro kajautti komeasti Finlandian.

Leirin yhtenä järjestäjänä oli Creative Arts Europe -taitelijaverkosto. Andrew Pilcher haastoi leiriläisiä miettimään taiteen tekemisen motiiveja. Hän kyseli, miksi teemme taidetta ja kenelle. Teemmekö sitä saadaksemme mainetta, kuuluisuutta ja rahaa. Kristittyinä meidän tulisi tehdä kaikki Herralle. Mitä se voisi tarkoittaa taitelijan valinnoissa, Pilcher kyseli.

Ipe Vettenranta toteaa, että maallisen viihteen ja taiteen maailma on aika kylmä, armotonkin. Silti seuraamme sitä ja moni nuori ottaa viihdetaivaan tähtiä esikuvikseen. Olisi tärkeää saada tehdä taidetta kieltämättä omia arvoja.

Life-leiri pyrki osaltaan tukemaan myös nuorten kristittyjen taiteentekijöiden keskinäisten yhteyksien luomista.

– Nämä verkostot ovat valtava voimavara. Kristityt taiteilijat tarvitsevat rohkaisua ja keskinäistä yhteyttä, Life-leirin tuottaja Matti Halén sanoo.

Life-leiri julkaisi myös omaa leiripodcastia. Life-podin kautta voi palata raamattuopetusten pointteihin ja kuulla kiinnostavia haastatteluja.

Lisäksi

”Kansanlähetysopistolta lähtiessä tuntuu aina, että oma usko on vahvistunut”

Roope Kemppainen ja Lilli Koivula saivat leiriltä hengellistä antia ja uusia ystäviä. KUVA: MINTTU MANNINEN

Lilli Koivula, 15, kävi viime kesänä Kansanlähetyksen sportti-tanssi rippikoululeirin ja innostui siksi myös Life-leirin tanssikanavasta. Tanssissa Lillin mielestä on parasta se, että sen avulla voi ilmaista tunteita todella syvästi.

– Olen harrastanut tanssia jo kymmenen vuotta. Klassinen baletti on päälajini, mutta repertuaariini kuuluu myös useita muita tanssin lajeja, muun muassa nykytanssia, tanssiakrobatiaa ja hiphopia.

Lilli tuli uskoon rippileirillä ja odotukset Life-leirin suhteen olivat suuret.

– Olen saanut sitä mitä odotin ja vielä parempaa. Odotin hyvää hengellistä ilmapiiriä, paljon tanssia, hyvää raamattuopetusta ja uusia ystäviä. Täällä on kaikkea. Kansanlähetysopistolta lähtiessä tuntuu aina, että oma usko on vahvistunut.

Uusia kavereita löytyy joka päivä

Roope Kemppainen, 16, on käynyt Lähetyskeskuksen leireillä ja tapahtumissa parin vuoden ajan. Life-leirissä on hyvää se, että se on riittävän pitkä.

– Viikossa ehtii tutustua ihmisiin paljon paremmin kuin viikonloppuleirillä, hän perustelee.

Roopella ei ollut mitään odotuksia leirin suhteen. Alku oli vähän hankalaa, mutta leirin puolivälissä tunnelma oli jo katossa:

– Ääneni on käheä, koska eilen esitin kahdeksan muun pojan kanssa Finlandia-hymnin lavalla. Takuulla koko Ryttylän kylä raikui. Täällä on mahtavaa, kun tapaa tuttuja ja uusia kavereita löytyy joka päivä.

Roope valitsi Mestarin jalanjäljissä-kanavan. Siellä keskitytään kasvuun ihmisenä ja kristittynä. Vaikeitakaan aiheita ei ole kaihdettu: Vetäjien turvallisella johdolla on käsitelty muun muassa häpeää, kateutta ja muita vaikeita tunteita.

– Vaikeiden tunteiden ohella on opeteltu etsimään niitä asioita, joista voidaan kokea onnea ja iloa. On aika huikeaa miettiä, miksi voin arvostaa itseäni.

Piditkö artikkelista? Tilaa Uuden Tien verkkolehti hintaan 5,90€, niin saat lukea lisää mielenkiintoisia juttuja!