Tiesitkö, mikä on maailman suosituin raamatunjae?

Mistä kristinuskossa on kyse? Maailman suosituin raamatunjae Joh. 3:16 tiivistää keskeisen sanoman.

Kuvassa henkilöllä on kannettava tietokone sylisssä ja hän hakee tietoa Joh. 3:16 raamatunjakeesta

Joh. 3:16 eli pienoisevankeliumi on maailman suosituin raamatunjae. Miksi? KUVA: ISTOCK

Erilaisissa kyselyissä on paljastunut kerta toisensa jälkeen, että maailman suosituin raamatunjae on Johanneksen evankeliumin 3. luvun jae 16 (Joh. 3:16). Esimerkiksi viime vuonna sitä haettiin internetistä yli kaksi miljoonaa kertaa kuukaudessa.

Suomessa jaetta kutsutaan pienoisevankeliumiksi, sillä se kiteyttää yhteen jakeeseen kristinuskon ytimen. Se kuuluu: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” (Vuoden 1938 kirkkoraamatun mukaan)

Mitä pienoisevankeliumi oikein tarkoittaa meille tänään?

On Jumala

Ensiksikin on olemassa Jumala, mikä ei ole tämän päivän suomalaiselle itsestäänselvyys. Karkeasti jaoteltuna kolmasosa suomalaisista sanoo uskovansa Jumalaan, kolmasosa on epävarma ja kolmasosa ei usko. Jumala, johon ihmiset sanovat uskovansa, ei aina vastaa sitä, mitä Raamatussa Jumalalla tarkoitetaan.

Raamatun Jumala on maailmankaikkeuden Luoja. Hänellä on kaikki valta luomassaan maailmassa. Hän on luonut ihmisen kuvakseen ja vastaamme elämästämme hänen edessään.

Maailmaa rakastanut

Jumala ei ole ainoastaan kaikkivaltias, vaan hän on myös täydellisen hyvä. Pienoisevankeliumi kertoo meille, että hän on rakastanut maailmaa. Hän loi maailman rakkauden kohteekseen.

Jumalan rakkaus näkyy esimerkiksi luomakunnan ihmeellisessä kauneudessa ja toimivuudessa. Uuden ihmisen syntymä on myös sellainen ihme, joka on saanut monet ymmärtämään, että hyvä Jumala on olemassa.

Antoi ainoan Poikansa

Aivan erityisesti Jumalan rakkaus näkyy siinä, että hän antoi ainoan Poikansa tähän maailmaan. Jumala rakasti maailmaa ”niin” eli ”sillä tavalla”, että hän antoi ainoan Poikansa. Jeesus on Jumalan Poika, ja hänessä näkyy Jumalan tahto meitä ihmisiä kohtaan. Niin kuin Jeesus kohteli aikalaisiaan, samoin hän haluaa kohdella meitä tänään. Hänkin tahtoo julistaa meille: ”Poikani/tyttäreni, ole turvallisella mielellä. Sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi.” (katso Matteuksen evankeliumi 9:2 ja 9:22)

Jumala antoi Poikansa tähän maailmaan, mutta myös kuolemaan ristillä. Jumala olisi voinut varjella Jeesuksen elämän niin, että hän olisi välttänyt väkivaltaisen kuoleman. Mutta niin täytyi tapahtua, jotta meidän pahat tekomme eli syntimme tulisivat sovitetuksi. Jeesus otti ristillä kärsittäväkseen sen rangaistuksen, jonka me olemme synneistämme ansainneet eli kuoleman.

Joka häneen uskoo

Minulle kävi kerran niin, että saamani joululahjat hukkuivat, kun olimme siirtymässä joulun jälkeen toiseen paikkaan joulun viettoon. En vieläkään tiedä, minne ne joutuivat, mutta mistään ne eivät koskaan löytyneet. Sain lahjat ilmaiseksi, mutta ne jäivät käyttämättä.

Jumalan meille antamat lahjat ovat syntien anteeksiantamus ja ikuinen elämä Jumalan yhteydessä. Lahjat eivät kuitenkaan hyödytä meitä, jos emme ota niitä vastaan ja avaa niitä. Jumalan lahjat otetaan vastaan uskomalla. Se ei ole vain pään tietoa, vaan Jeesukseen luottamista ja hänen varaansa heittäytymistä. Sinäkin saat uskoa Jeesukseen. Jos se tuntuu vaikealta, lue Raamatun evankeliumeja, ihmettele Jeesusta ja rukoile, että hän antaisi sinulle uskon.

Hukkuisi

Jos hylkäämme Jumalan antaman lahjan, jäämme pelastuksen ulkopuolelle. Pienoisevankeliumissa käytetään sanaa, joka tarkoittaa kadotetuksi joutumista tai tuhoutumista. Ne, jotka eivät usko Jeesukseen, jäävät syntiensä valtaan ja ikuista elämää vaille. Heillä ei ole yhteyttä Jumalaan, joka on kaiken elämän antaja. Siksi pienoisevankeliumi ei ole vain positiivinen voimalause vaan sisältää myös vakavan varoituksen.

Iankaikkinen elämä

Niille, jotka ottavat pelastuksen lahjan vastaan, Jumala lupaa ikuisen elämän. Se elämä ei pääty koskaan. Ehkä mietit, kuinka kukaan haluaa elää ikuisesti. Emmekö tylsisty, jos vietämme samassa paikassa aikaa vuodesta toiseen?

Taivas ei kuitenkaan olisi taivas, jos siellä olisi tylsää. Siellä emme myöskään vanhene ja raihnaudu, emme kärsi sairauksista ja vaivoista. Raamattu ei kovin paljon ja yksityiskohtaisesti kuvaa, millaista taivaassa tulee olemaan. Mutta se lupaa, että kaikki itkut on itketty: ”Kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut.” (Ilmestyskirja 21:4)

Hei lukija!

Piditkö lukemastasi? Tämä artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden vuoden 2023 erikoisnumerossa Ilon Aika. Tilaamalla Uuden Tien verkko- tai paperilehden tästä saat joka viikko ajankohtaista, hengellisesti ravitsevaa ja puhuttelevaa sisältöä.

Ja kiitos, jos jaat artikkelin sosiaalisessa mediassa. Voit myös tilata Ilon Aikaa paperilehtenä jaettavaksi tästä. Viedään evankeliumia yhdessä eteenpäin!

Uuden Tien toimitus