Siunauksena maailmalle

Operaatio Mobilisaation kautta Romaniassa järjestetään urheilukerhoja, joiden kautta yli 200 nuorta on saanut kuulla evankeliumin. Joidenkin elämä on muuttunut täysin. Eräs kiroileva, lähes väkivaltaisesti joukkuetovereitaan kohtaan käyttäytynyt poika palvelee nyt seurakuntansa johtotehtävissä. Tyttö, joka ei puhunut mitään, mutta pelasi hyvin, on parhaillaan Saksassa OM:n lähetyskoulutuksessa. Johnnysta, joka on asunut yksin 13-vuotiaasta asti, on tullut OM:n...

romania4ok

Operaatio Mobilisaation kautta Romaniassa järjestetään urheilukerhoja, joiden kautta yli 200 nuorta on saanut kuulla evankeliumin. Joidenkin elämä on muuttunut täysin. Eräs kiroileva, lähes väkivaltaisesti joukkuetovereitaan kohtaan käyttäytynyt poika palvelee nyt seurakuntansa johtotehtävissä. Tyttö, joka ei puhunut mitään, mutta pelasi hyvin, on parhaillaan Saksassa OM:n lähetyskoulutuksessa. Johnnysta, joka on asunut yksin 13-vuotiaasta asti, on tullut OM:n Romanian työn johtajalle Rafael Năstasille lähes perheenjäsen. He ovat huolehtineet hänen rahankäytöstään ja koulussakäynnistään ja vaikka nyt 17-vuotias Johnny ei vielä ole uskossa, hän etsii ”jotain todellista”.

Rafael Năstase haluaa nähdä romanialaisnuorten kasvavan uskossaan ja lähtevän mukaan lähetystyöhön sekä Romanian rajojen sisällä että maailman laajuisesti. Kahden vuoden ajan hän on tavannut kerran viikossa noin 20 lähetystyöstä kiinnostuneen nuoren kanssa. Ryhmässä opiskellaan Raamatun sanaa ja osallistutaan lähetystyöhön myös käytännöntasolla. ”Romanian kirkko on rakennettu perinteiden varaan”, Rafael sanoo. ”Tarvitaan ihmisiä, jotka puhuvat samaa kieltä nuorten kanssa ja ymmärtävät, mistä he tulevat. Vastaavanlaisille ryhmille olisi kysyntää muuallakin. Tarvitsisimme vain jonkun tekemään lähetyskasvatustyötä täysipäiväisesti. Kuka tahansa voi tulla! Romanian kielen oppii kolmessa kuukaudessa.”

Erilaisia lääkäreitä

Keskeisellä paikalla OM Romanian työssä on yhteisöjen kehittäminen – tai pikemminkin – niiden muuttaminen. Esimerkkinä kyläyhteisöissä tehtävästä työstä Rafael kertoo kristitystä hammaslääkäristä, jonka vastaanoton toiminta saatiin käyntiin Suomesta lahjoitettujen laitteiden turvin. Vapaa-ajallaan hammaslääkäri vie klinikkansa köyhiin romanikyliin ja hoitaa potilaita paikan päällä ilmaiseksi. Näihin muutaman päivän pituisiin “hammasklinikoihin” on osallistunut myös suomalaisia hammaslääkäreitä ja –hoitajia.

”Nyt yritämme koota kristittyjen lääkärien verkostoa Romaniaan”, Rafael kertoo. ”Useat lääkärit ovat halunneet tulla mukaan kylissä tehtävään työhön. He haluavat palvella Jumalaa lahjoillaan.”

Köyhille yhteiskuntansa hylkimille romaneille lääkärien saapuminen on ihme. Vaikka terveyspalvelujen pitäisi lain mukaan olla ilmaisia Romaniassa, vaativat lääkärit käytännössä palkkion työstään ”pöydän alta” eikä apua saa ilman rahaa. Ilmainen hoito omassa kylässä herättääkin kummastusta ja iloa. ”Miksi kristityt lääkärit haluavat auttaa meitä?” kyläläiset ihmettelevät. Monet seuraavat vierailijoita kirkkoon saadakseen selville, mikä tekee heistä niin erilaisia – samaan tapaan kuin Rafael parikymmentä vuotta sitten.

Lue juttu kokonaisuudessaan Uuden Tien numerosta 41. Tilaa Uusi Tie -lehti tästä.