Sitä oikeaa etsimässä

Television parinhakuohjelma Ensitreffit alttarilla ja tulossa oleva alastondeittiohjelma Aatami etsii Eevaa voivat vaikuttaa siltä kuin ne olisi suunniteltu täyttä ymmärrystä vailla olevassa tilassa. Todennäköisempää kuitenkin on, että niissä avioliitto ja elämänkumppanin löytäminen vain alistetaan kylmän kyynisesti ”kaupallisen voiton tavoittelulle ja mediahuomion hakemiselle”, niin kuin perheneuvoja Jari Kekäle taannoin Seurakuntalainen.fi:n haastattelussa totesi. Kaiken sen keskellä, miten...

leif-pkTelevision parinhakuohjelma Ensitreffit alttarilla ja tulossa oleva alastondeittiohjelma Aatami etsii Eevaa voivat vaikuttaa siltä kuin ne olisi suunniteltu täyttä ymmärrystä vailla olevassa tilassa. Todennäköisempää kuitenkin on, että niissä avioliitto ja elämänkumppanin löytäminen vain alistetaan kylmän kyynisesti ”kaupallisen voiton tavoittelulle ja mediahuomion hakemiselle”, niin kuin perheneuvoja Jari Kekäle taannoin Seurakuntalainen.fi:n haastattelussa totesi.

Kaiken sen keskellä,
miten paljon avioliittoa ja sen pyhyyttä on julkisuudessa viime aikoina Suomessa turhennettu, yksi asia hämmästyttää. Nimittäin se, kuinka paljon ihmiset kuitenkin näyttävät kaipaavan onnellista, toimivaa parisuhdetta. Avioliiton polkeminen on johtanut kasvaviin ongelmiin niin, että avioliitto- ja perheneuvojien resurssit eivät riitä kaikille apua hakeville. Myös lasten kasvatuksessa on kasvavasti ongelmia. Avioliiton turhentaminen tai sen ”kahleista” irtautuminen ei tuo onnea. Päinvastoin, rikkinäisyys kasvaa.

Hyvä kysymys on, muistaako kukaan enää nykyisen ihmissuhde- ja perhekaaoksen keskellä, mitä Jeesus ja apostolit Raamatussa avioliitosta opettivatkaan. Raamatun opetus on pähkinänkuoressa tämä: Yksi mies plus yksi nainen, kunnes kuolema heidät erottaa! Raamatussa hylätään niin esiaviolliset seksisuhteet kuin uskottomuus avioliitossa. Raamatun mukaan aviopuolisoa ei saa hylätä, ja jos hylkää, pitää pysyä naimattomana. Sekä yhteiskunnassa että kirkossa on monesti ajauduttu niin kauas Raamatun avioliitto-opetuksesta, että sen kohtaaminen voi olla täysin uutta ja vierasta.

Olen itse viime aikoina ollut läsnä useassa tilanteessa, jossa ihmiset ovat ilmaisseet spontaanin ällistymisensä siitä, että joku voi olla naimisissa saman henkilön kanssa 30, 40, jopa 70 vuotta! Eräs nuori nainen puhui monen puolesta, kun hän hämmästyksestä toivuttuaan aloitti intensiivisen kyselyn pitkään naimisissa olevalta parilta: ”Miten se on mahdollista? Kertokaa!”
Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen puhui hiljattain Ryttylässä noin sadalle nuorelle avioparille onnistuneen avioliiton peruselementeistä ja siitä, mitkä asiat uhkaavat avioliittoa. Nuoret parit olivat innoissaan.

Mitä tapahtuisikaan yhteiskunnassa, jos avioliiton jatkuvan polkemisen sijasta alettaisiinkin korostaa avioliiton pyhyyttä ja pysyvyyttä? Mitä jos nuorille jo koulusta alkaen opetettaisiin, miten rakennetaan pysyvää, onnellista avioliittoa? Tavoite ei olekaan löytää sitä oikeaa, vaan tulla itse oikeaksi. Tämä Raamatun osoittama tie on aina auki jokaiselle kiinnostuneelle.

Kaikki, jotka tahtovat, voivat alkaa opetella, mitä toisen ihmisen aito kunnioittaminen, rakastaminen ja palveleminen käytännössä oikeasti merkitsee. Näitä taitoja voi harjoitella koko elämänsä ajan. Moni voi tälläkin tiellä yllättyä.
Miten paljon onnea sellainen elämäntyyli lopulta sisältääkään. Riippumatta siitä, onko ihminen itse naimisissa vai ei.