Sadat ortodoksiteologit torjuvat opetuksen ”venäläisestä maailmasta” harhaoppina

Sadat ortodoksiteologit sekä kirkolliset vaikuttajat ympäri maailmaa ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa torjutaan harhaoppina opetus ”venäläisestä maailmasta” sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Kuvassa ortodoksinen kirkko Moskovassa. Kuva: Carabo Spain / Pixabay

Suomen ortodoksinen kirkko julkaisi 15.3. kansainvälisen vetoomuksen suomeksi käännettynä. Vetoomuksen mukaan ”venäläinen maailma” -käsite viittaa tietynlaiseen, ortodoksiseen fundamentalismiin, joka on luonteeltaan totalitaristista. ”Tämä on väärää opetusta, joka vetoaa moneen ortodoksisessa kirkossa ja jota ovat käyttäneet hyväkseen myös äärioikeistolaiset ryhmät sekä katolilaiset ja protestanttiset fundamentalistit”, vetoomuksessa sanotaan.

Ideologia opettaa vetoomuksen mukaan, että on olemassa ylikansallinen venäläinen sivilisaatio, jota kutsutaan pyhäksi Venäjäksi tai pyhäksi Rusiksi, jonka piiriin kuuluvat Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä.

Ideologian mukaan ”tällä ’venäläisellä maailmalla’ on yksi yhteinen poliittinen keskus (Moskova), yhteinen hengellinen keskus (Kiova koko Rusin ’äitinä’), yhteinen kirkko (Venäjän ortodoksinen kirkko ja Moskovan patriarkaatti) sekä yhteinen patriarkka (Moskovan patriarkka), joka toimii ’sinfoniassa’ yhteisen presidentin tai kansallisen johtajan (Putin) kanssa hallitessaan tätä venäläistä maailmaa sekä pitäen yllä sen yhteistä erityislaatuista hengellisyyttä, moraalikäsitystä ja kulttuuria.”

Vetoomuksessa sanotaan, että tämä on harhaoppi, jonka ortodoksinen kirkko on jo torjunut.

”Jonkin tietyn kansallisuuden ympärille rakentuvan ja muodostuvan Kirkon idea tuomittiin Konstantinopolin kokouksessa vuonna 1872. Etnofyletismin väärä opetus on ’venäläisen maailman’ ideologian pohjana. Jos pidämme näitä vääriä periaatteita pätevinä, niin ortodoksinen kirkko lakkaa olemasta Jeesuksen Kristuksen evankeliumin, apostolien, Nikealais-konstantinopolilaisen uskontunnustuksen, ekumeenisten kirkolliskokousten ja kirkon isien kirkko. Ykseydestä tulee tällöin jo sisäsyntyisesti mahdotonta.”

Tällä hetkellä (21.3.) vetoomuksen on allekirjoittanut 531 henkilöä, joista kuusi on suomalaisia.