Raamatun hyvinvointivinkit

Raamattu sisältää paljon ohjeita, jotka voivat auttaa voimaan paremmin. Tässä muutamia vinkkejä hyvinvoinnin edistämiseksi.
Kuvassa on marjoja kulhossa ja hedelmiä kulhon ympärillä

Raamatun hyvinvointivinkit kannustavat pitämään huolta terveydestä ja syömään hyvin. Hyvä elämä on kuitenkin enemmän kuin hyvä ruoka. KUVA: PEXELS

1 LUOTA SUUREEN JUMALAAN

Sananlaskut 3:5–6 antaa pohjan hyvälle elämälle: ”Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan. Missä kuljetkin, pidä hänet mielessäsi, hän viitoittaa sinulle oikean tien.” Jumalaan luottaminen tuo syvimmän mielenrauhan. On helpottavaa tietää, ettei tarvitse yrittää selviytyä yksin ja pitää kaikkea koossa. Joku paljon viisaampi ja suurempi saa ohjata ja pitää huolta kaikesta.

2 KIITOLLISUUS LISÄÄ ONNELLISUUTTA

”Kiittäkää kaikesta. Tätä Jumala tahtoo teiltä, Kristuksen Jeesuksen omilta.” (1. Tess. 5:18) Kiitollisuus auttaa meitä keskittymään siihen, mitä meillä on, eikä siihen, mitä meillä ei ole. Kiittäen elämä näyttää positiivisemmalta silloinkin, kun on vaikeaa.

3 ANNA ANTEEKSI TOISILLE

Anteeksianto on usein haastavaa, mutta se vapauttaa negatiivisista tunteista ja edistää sisäistä parantumista. ”Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi.” (Matt. 6:14)

4 PALVELEMINEN TUO TARKOITUKSEN TUNTEEN

”Teidät on kutsuttu vapauteen, veljet. Mutta älkää tämän vapauden varjolla päästäkö itsekästä luontoanne valloilleen, vaan rakastakaa ja palvelkaa toisianne.” (Gal. 5:13) Raamattu puhuu hyvinvoinnista, joka syntyy, kun kääntää katseen itsestä lähimmäisiin. Toisten palveleminen antaa usein tunteen tarkoituksesta, mikä voi joskus kadota elämän oravanpyörään.

5 HUOLEHDI KEHOSTASI, NAUTI RUUASTA

Raamatussa kannustetaan pitämään huolta terveydestä. Yksi tapa siihen on syödä hyvin: ”Syöttepä siis tai juotte tai teettepä mitä tahansa, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi.” (1. Kor 10:31) Raamatussa mainitaan yllättävää kyllä myös ruoka-aineita, joilla on terveyshyötyjä. Esimerkiksi hunaja (Snl. 24:13), mantelit (1. Moos. 43:11) ja oliiviöljy (5. Moos. 8:8).

Samalla Jumalan sana rohkaisee nauttimaan syömisestä: ­”Menkää koteihinne, nauttikaa hyviä ruokia ja juomia ja lähettäkää maistiaisia niille, joilla ei itsellään ole mitään. Tämä päivä on pyhitetty meidän Herrallemme! Älkää siis olko murheellisia, vaan iloitkaa, sillä Herra on teidän voimanne.” (Neh. 8:10)

6 LUPA NUKKUA PITKÄÄN

Raamattu erikseen kannustaa myös matkaamaan höyhensaarille. Ahertaminen yömyöhälle ei tuo siis yhtään enempää siunauksia: ”Turhaan te nousette varhain, turhaan valvotte myöhään ja raadatte leipänne tähden. Yhtä lailla Herra antaa omilleen, vaikka he nukkuisivat.” (Ps. 127:2)

7 RUKOILE JA LUE RAAMATTUA

Rukous jos mikä auttaa vapautumaan huolista ja ahdistuksista. Yksi mieltä rauhoittavampia kohtia Raamatussa kuuluu näin: ”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.” (Fil. 4:6–7)

Sisäistä rauhaa luo myös Raamatun tutkiskelu. Roomalaiskirje 15:4 lupaa: ”Kaikki, mitä pyhät kirjoitukset sisältävät, on kirjoitettu meille opiksi, jotta saisimme siitä kestävyyttä, lohtua ja toivoa.”

Hei lukija!

Piditkö lukemastasi? Tämä artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden vuoden 2023 erikoisnumerossa Ilon Aika. Tilaamalla Uuden Tien verkko- tai paperilehden tästä saat joka viikko ajankohtaista, hengellisesti ravitsevaa ja puhuttelevaa sisältöä.

Ja kiitos, jos jaat artikkelin sosiaalisessa mediassa. Voit myös tilata Ilon Aikaa paperilehtenä jaettavaksi tästä. Viedään evankeliumia yhdessä eteenpäin!

Uuden Tien toimitus